Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasan kaupungille toinen sija kansainvälisessä innovaatiokilpailussa

Julkaistu: 13.1.2022

IDC Industry Insights Awards jakoi joulukuussa 2021 tunnustusta organisaatioille, jotka teknologisen innovaation keinoin ovat osoittaneet oman sektorinsa edelläkävijyyttä sekä kehittäneet merkittävää tulevaisuuden toimintamallia. Vaasa sijoittui Personal Mobility -kategoriassa toiseksi toteutettuaan kaupungin ajoratojen ja pyöräteiden kuntotiedonkeruun joukkoistetusti mobiilipelin avulla.

IDC:n eli International Data Corporationin kilpailuun osallistui Euroopasta ja Keski-Aasiasta yhteensä 30 organisaatiota, kuten H&M, AB InBev ja NHS Scotland. Innovaatioita arvioitiin neljässä eri kategoriassa: liikkumisen, kaupan, tuotannon ja hyvinvoinnin aloilla. Vaasan kaupungin edelle kilpailussa sijoittui ainoastaan Michelin DDI innovaatiollaan Better Driving Community.

Vaasa on ehtinyt hyödyntää omaa innovaatiotaan jo aktiivisesti. Yli vuoden ajan kaupungissa on kerätty jopa 1800 kilometrin verran katu- ja pyörätieverkon kuntotietoa sekä inventoitu 20 000 liikennemerkkiä joukkoistetusti Crowdchupa-mobiilipelin avulla.

– Systemaattisen datankeruun, aktiivisten kaupunkilaisten ja tehokkaiden järjestelmien ansiosta meillä on käytössä aina ajantasaista ja tarkkaa dataan perustuvaa tietoa katuverkon kunnosta. Tämän vuoden aikana tehtävät parannus- ja korjaustoimenpiteet perustuvatkin tällä menetelmällä kartoitettuun tietoon, kertoo kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi.

Tempausluontoisissa kartoituksissa vaasalaiset autoilijat ja pyöräilijät keräsivät älypuhelimillaan dataa nauhoittamalla tiestä videota, poimien samalla Crowdchupa-pelin kartalla näkyviä rahanarvoisia, virtuaalisia objekteja. Vaisalan RoadAI-konenäkömallilla videoista tunnistettiin teiden päällystevauriot, minkä jälkeen data siirrettiin Sirwayn kehittämään ja AFRYn toimittamaan päällysteidenhallintajärjestelmään kaupungin hyödynnettäväksi.

IDC:n kilpailua tuomaroinut asiantuntijaraati oli vakuuttunut, että Vaasan kaupungin innovatiivinen ratkaisu onnistuu lisäämään liikkumisen ja siihen liittyvän kunnossapidon helppoutta, edullisuutta ja turvallisuutta sekä edistämään positiivisia ympäristövaikutuksia.

Lue IDC:n tiedote