Ohita valikko
Nuoria ja lapsia ulkona leikkimässä.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasassa ainutlaatuista tukea kesätöitä hakeville nuorille

Julkaistu: 20.9.2023

Vaasan kaupunki järjesti tänä kesänä ensimmäistä kertaa kaksi viikkoa kestäviä leirejä nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea työllistymiseen. Toiminta on valtakunnallisestikin ainutlaatuista.

Maahanmuuttaneille suunnatulla Cultural Camp -leirillä oli tavoitteena tutustua suomalaisen yhteiskunnan toimintatapoihin, saada oivalluksia työllistymiseen Suomessa sekä sen avulla edesauttaa kotoutumista. Nuoret harjoittelivat muun muassa kaupassa asiointia ja hintojen vertailua.

– Kaikki leirit toteutettiin yhteistyössä kumppaniverkostojen kanssa, joita olivat muun muassa kaupungin nuorisopalvelut, kansalaisopisto Alma, Vamia, Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK, Ehjä ry ja Mielle ry. Leireillä ensimmäinen viikko koostui teoriasta ja toisella viikolla tehtiin monipuolisia käytännön harjoituksia, kertoo työllistämisvastaava Helena Nurmikoski Vaasan kaupungin työllistämispalveluista.

Vastavalmistuneille järjestettiin Tsemppis-leirejä, joissa kartutettiin työelämätietoutta: harjoiteltiin muun muassa työnhakua, verokortin hankkimista sekä CV:n laatimista. Myös ”Mun eka duuni” -kampanjassa annettiin tukea työnhakuun ensimmäistä työpaikkaansa etsiville nuorille sekä tarjottiin taloudellista tukea nuoren palkkaavalle työnantajalle.

– Leirien lisäksi työllistimme myös tänä kesänä vammais- ja erityisnuoria, jotka tarvitsevat tuetumpaa ohjeistusta työssään. Kesätyön pituus sekä työtehtävät sovitaan jokaiselle sopivaksi yhdessä nuoren ja työyhteisön kanssa, Nurmikoski sanoo.

Sekä leirien toteutukseen että erityisnuorten ohjaamiseen palkattiin useita työvalmentajia, joiden tehtävänä oli arjen pyörittäminen ja tuen tarjoaminen sekä kumppaniverkostojen että kaupungin yksiköiden esihenkilöille.

– Työllistimme toiminnassa yhteensä 177 nuorta, mikä on huikea tulos. Toimintamme on myös valtakunnallisesti ainutlaatuista, Nurmikoski iloitsee.

Kesätyöpaikka kaikkiaan 504 nuorelle

Vaasan kaupunki on alueen suurimpia työllistäjiä, ja tarjosi tänä kesänä työpaikan yhteensä yli 500 nuorelle. Erilaisia työtehtäviä oli yli 50: suosituimpia näistä olivat apuohjaajan tehtävät lasten leireillä sekä avustavan puistotyöntekijän tehtävät. Eniten työpaikkoja oli päiväkodeissa, viheralueilla, kirjastoissa ja museoissa.

– Työllistimme tänä kesänä myös ennätysmäärän eli yli 40 korkeakouluopiskelijaa, kertoo rekrytointivastaava Anne Lindell Vaasan kaupungin rekrytointipalveluista.

Seuraava haku kaupungin kesätöihin on tammikuussa 2024.