Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Valtuusto käsittelee 23.10. Pohjanmaan työllisyysalueen toteuttamista

Julkaistu: 17.10.2023

Vaasan kaupunginvaltuusto käsittelee kokouksessaan 23.10. sopimusta ja suunnitelmaa, jotka koskevat työllisyys- ja elinkeinopalvelujen järjestämisvastuun toteuttamista Pohjanmaalla. Vaasalla on parhaimmat edellytykset toimia vastuukuntana uudella työllisyysalueella kokonsa, työpaikkojensa ja palvelurakenteensa takia. Työ- ja elinkeinopalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025.

Vaasan kaupunginhallitus päätti 5.6.2023, että Vaasa lähtee järjestämään työllisyysaluetta vastuukuntamallilla ainoana kriteerit täyttävänä kuntana Pohjanmaan alueella. Vastuukuntamallissa työvoimapalveluista voidaan rakentaa mahdollisimman asiakaslähtöinen ja kaikkia kuntia hyödyttävä kokonaisuus.

Vaasa on lähestynyt kaikkia kuntia Pohjanmaalla ja toivoo, että mahdollisimman moni Pohjanmaan kunnista lähtisi mukaan.

– Kunnat ovat olleet halukkaita neuvottelemaan koko Pohjanmaan alueen muodostavasta työllisyysalueesta, mutta miettivät lisäksi muita vaihtoehtoja omilla alueillaan. Myös Laihia osoitti kiinnostuksensa vaihtoehdosta neuvotella suoraan Vaasan kanssa, kertoo kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että työllisyysalueen järjestämisvastuu olisi Vaasalla, ja työvoimapalveluille perustettaisiin kuntalain mukaisesti yhteinen toimielin, jossa olisi edustus kaikista alueen kunnista.

– Työttömyys ja sen hoidosta aiheutuvat kustannukset Pohjanmaan alueella keskittyvät erityisesti Vaasaan. Koska Vaasan osuus kustannuksissa on noin puolet, haluamme merkittävässä määrin olla vaikuttamassa sekä palvelu- että kulurakenteeseen, sanoo Häyry.

Lopulliset päätökset alueista tekee työ- ja elinkeinoministeriö

Kuntien on toimitettava yhteistyötä koskevat sopimukset työ- ja elinkeinoministeriöön (TEM) 31.10.2023 mennessä. Seuraavat kunnat ovat esittäneet liittymistä Vaasan järjestämään Pohjanmaan työllisyysalueeseen: Laihia, Vöyri, Mustasaari, Maalahti, Korsnäs, Närpiö, Kristiinankaupunki ja Uusikaarlepyy. Pietarsaaren seudun muut kunnat miettivät vielä oman alueen perustamista, ja eteläisen Pohjanmaan alueella Kaskinen on tehnyt päätöksen suuntautua Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksin -alueeseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö  käsittelee sopimukset marraskuun 2023 aikana. Alueella, missä kriteerit täyttyvät, mutta naapurialueilla on epäselvyyttä, työllisyysalue muodostetaan valtioneuvoston päätöksellä – tämä koskee myös Pohjanmaata. Näin ollen työllisyysalueen vahvistaminen saattaa venyä helmikuun 2024 loppupuolelle.

Pohjanmaan työllisyysalueen valmistelut aloitetaan niiden kuntien kanssa, jotka lokakuun aikana ilmoittavat halukkuutensa liittyä Vaasan järjestämään työllisyysalueeseen valtuustossa vahvistettavan sopimuksen ja järjestämissuunnitelman mukaisesti.

– Olemme valmiita neuvottelemaan vielä myös muiden kuntien kanssa, jotka ovat halukkaita liittymään Vaasan järjestämään Pohjanmaan työllisyysalueeseen, Häyry toteaa.

Kaupunginvaltuuston esityslista on luettavissa täällä.