Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Yhdellä investoinnilla hukkalämpöä lähes 2 000 omakotitalon tarpeisiin

Julkaistu: 29.6.2022

Vaasan Sähkö rakennuttaa Påttin jätevedenpuhdistamon yhteyteen laitoksen, joka ottaa talteen hukkalämpöä puhdistetusta jätevedestä. Lämpö käytetään kaukolämpöverkossa ja se kattaa lähes 2 000 omakotitalon lämmöntarpeet. Se riittää näin ollen kaikkien Vaasan Sähkön kaukolämpöverkossa olevien omakotitalojen lämmitykseen.

Hukkalämmön käyttö kaukolämpöverkossa on hyvä esimerkki kiertotaloudesta. Tässä kyseisessä ratkaisussa hyödynnetään kotitalouksista jätevesipuhdistamoon kulkeutuvan veden lämpöenergia lämmönlähteenä. Laitoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 lopussa, ja se tukee sekä Vaasan Sähkön että Vaasan kaupungin tavoitteita hiilineutraaliudesta tämän vuosikymmenen aikana.

Ratkaisulla on myös kaukolämmön kustannuspainetta tasapainottava vaikutus.

– Laitos takaa sen, että kaukolämpömme hinta pysyy kilpailukykyisenä. Kun kaukolämpö tuotetaan puhtaasti, ei hinnoitteluun vaikuta esimerkiksi päästömaksut, toteaa Vaasan Sähkön kaukolämpöjohtaja Markus Tuomala.

Laitokseen asennetaan kaksi lämpöpumppua, jotka vuodessa ottavat talteen 50–60 gigawattituntia lämpöä. Sillä lämmitetään koteja ja käyttövettä.

Kyseessä on Vaasan Sähkön investointi, eikä ratkaisu siis vaikuta vesi- tai jätevesimaksuihin.

– Hyödyntämättömänä puhdistetun jäteveden lämpö johdetaan mereen, kertoo Vaasan Veden instrumenttiteknikko Timo Auranen Påttin jätevedenpuhdistamolta.

– Uuden lämpöpumppuratkaisun myötä pääosa jäteveden lämmöstä saadaan hyötykäyttöön kaukolämpönä.

”Nopein tapa siirtyä päästöttömään aikakauteen”

Kaukolämmön tuotantoon kohdistuva muutos on tehokas tapa pienentää asukkaiden hiilijalanjälkeä. Lähes 2 000 kotia siirtyy kertaheitolla vihreän lämpöenergian piiriin.

– On parempi investoida yhteen tehokkaaseen lämpöpumppulaitokseen sen sijaan, että parituhatta omakotitalo-omistajaa alueellamme joutuisi itse vaihtamaan lämmityksensä päästöttömäksi, toteaa Tuomala.

– Kaupungeissa kaukolämpö on nopein tapa siirtyä päästöttömään aikakauteen. Olemassa olevan verkoston avulla saadaan aina tehokkaasti käyttöön parasta saatavilla olevaa teknologiaa, ilman yksittäisten kiinteistöjen omia, tulevaisuuden tarpeisiin perustuvia investointeja.

Tuleva ratkaisu on myös tärkeä osa Vaasan alueen energiaomavaraisuutta.

– Påttin jätevedenpuhdistamon nykyinen lämpöpumppu on mitoitettu puhdistamon tarpeisiin. Uuden lämpöpumppulaitoksen käyttöönoton jälkeen sille löytyy toivottavasti jatkokäyttöä. Kiinnostuneet voivat yhteydessä Vaasan Veteen, vinkkaa Auranen.

Tietoa hankkeesta

  • Mitä: Hukkalämmön talteenotto puhdistetusta jätevedestä
  • Hinta: n. 11 miljoonaa euroa
  • Tuki: Työ- ja elinkeinoministeriön investointituki 1,9 miljoonaa euroa
  • Energian määrä: 50–60 gigawattituntia (GWh) lämpöä/vuosi
  • Suunniteltu käyttöönotto: vuonna 2024

Påttin jätevedenpuhdistamossa puhdistetaan koko Vaasan kaupungin jätevedet sekä osa naapurikuntien Mustasaaren ja Maalahden jätevesistä.