Ohita valikko
Nuoret juoksevat kilpaa kentällä

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Yläkoululaisille lisää liikettä koulupäiviin

Julkaistu: 16.2.2023

Vaasalaisten 7.-9.-luokkalaisten liikkumisen edistämiseen kiinnitetään tänä vuonna erityistä huomiota. Yläkouluissa lisätään liikettä välitunneille ja taukoliikuntaa oppitunneille sekä edistetään koulumatkojen liikkumista lihasvoimin.

Yläkoululaisten liikuntamäärät ovat lähivuosina vähentyneet eivätkä liikuntamäärät ole riittäviä välttämättä edes säännöllisesti liikuntaa harrastavilla lapsilla ja nuorilla. Tähän ongelmaan pyritään nyt Vaasassa tarttumaan Liikkuva yläkoulu –hankkeella vuoden 2023 ajan.

– Lapset ja nuoret voivat kokea liikkumisen nolona, ei ole sopivia välineitä tai tilaa ja ulkona on kylmä. Tartumme näihin haasteisiin muun muassa tarjoamalla välituntien ajaksi lisää tilaa ja välineitä liikkumiseen sekä kouluttamalla oppilaiden keskuudesta välituntiliikuttajia, kertoo Liikkuva koulu -koordinaattori, liikunnanopettaja Sanna Laulaja.

Koulumatkat pyörällä tai kävellen

Liikkuva yläkoulu –hankkeessa ovat mukana kaikki Vaasan kaupungin perusopetuksen yläkoulut:  Borgaregatans skola, Merenkurkun koulu sekä Onkilahden, Savilahden ja Variskan yhtenäiskoulujen yläluokat.

Oppilaita kannustetaan liikkumaan koulumatkat pyörällä tai kävellen muun muassa erilaisten kampanjoiden avulla. Myös vanhemmille jaetaan tietoa siitä, ettei lapsia kuljetettaisi autolla kouluun.

– Tai jos kuskataan, niin lapsen voi jättää vähän kauemmas koululta eikä ajaa aivan portin eteen, jolloin aamuun saadaan vähän lisää liikettä, Laulaja vinkkaa.

Oppilaiden osallistaminen on tärkeää

Koulupäivän aikana tapahtuvalla liikunnalla on tutkimusten mukaan suurin merkitys juuri vähiten liikkuville oppilaille. Myös oppilaiden oma osallisuus on tärkeää.

– Koulutamme oppilaista välituntiliikuttajia ja liikunnallisten tempausten vetäjiä. Lisäksi oppilaskuntia otetaan mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan oman koulunsa toimintaa, kuten esimerkiksi koko koulun yhteisiä liikunnallisia tapahtumia, Laulaja kuvailee.

Liikuntapalveluiden personal trainer –toimintaa kouluille

Vaasan kaupungin liikuntapalvelut tarjoaa jatkossa 7.-9.-luokkalaisille personal trainer –toimintaa. Kevään aikana toimintaa kokeillaan Variskan yhtenäiskoululla.

– KouluPT -toiminnassa nuori voi tutustua ohjaajan kanssa oman alueensa liikuntatarjontaan ja saa kannustusta omaehtoiseen liikkumiseen, Laulaja kertoo.

Koko perusopetus mukana Liikkuva koulu -toiminnassa

Vaasan kaupungin perusopetuksen kaikki koulut, sekä ala- että yläluokat ovat olleet mukana valtakunnallisessa Liikkuva koulu –toiminnassa jo vuodesta 2015 lähtien. Kaikissa kouluissa on Liikkuva koulu -tiimit, jotka suunnittelevat oppilaita aktivoivaa toimintaa.

Monessa koulussa on jo lisätty liikettä muun muassa pitkillä liikkumisvälitunneilla, välkkävälinelainaamoilla sekä erilaisilla liikunnallisilla tempauksilla ja tapahtumilla. Lisäksi välituntiliikuttajia toimii usealla koululla.

– Alaluokilla homma jo toimii tosi hyvin, mutta yläkoulu on haasteellisempi ympäristö eikä vaikuttavuus ole siellä ollut toivottua. Siksi tartumme haasteeseen tällä lisähankkeella ja pyrimme tukemaan vähän liikkuvien yläluokkalaisten liikkumista, Laulaja kuvailee.