Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Ympäristöosastolle poikkeuksellisen paljon ilmoituksia rotista

Julkaistu: 25.5.2020

Päivitetty: 1.7.2020

Ympäristöosasto on saanut ilmoituksia rottahavainnoista tämän vuoden alun aikana huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina. Rottapopulaation kasvun ehkäisemiseksi kiinteistönhaltijoiden on tärkeää huolehtia, ettei rotille ole tarjolla ravintoa kaupungissa.

Kaavio rottahavaintoilmoitukset vuosina 2016-2020. Vuonna 2016 oli 11 havaintoa, vuonna 2017 8 havaintoa, vuonna 2018 9 havaintoa, vuonna 2019 20 havaintoa, vuonna 2020 18.5. mennessä 25 havaintoa

Ympäristöosaston mukaan havaintojen kasvu on luultavasti osittain seurausta leudosta talvesta, mutta on myös tärkeää, että kotitalouksissa ei toimita rottien elinvoimaa lisäävällä tavalla. Havaintoja on tehty tänä vuonna ympäri kaupunkia, eikä pelkästään tietyillä alueilla.

Rottapopulaatio voimistuu, kun ravintoa on hyvin tarjolla. Kiinteistönhaltijan tulee huolehtia siitä, ettei kiinteistöllä ole ylimääräistä ravintoa rottien saatavilla. Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa kiinteistönomistajaa tai -haltijaa toimenpiteisiin terveyshaittaa aiheuttavien vahinkoeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä.

Keinoja ehkäistä rottapopulaation kasvua

•  Kaupungissa asuvista rotista suurin osa elää viemärissä. Viemäriin laitettu ruoka ja etenkin rasva on rotalle juhla-ateria. Vessanpönttöön kuuluu ainoastaan ulosteet, wc-paperi ja erilaiset pesuvedet. Ruuantähteet laitetaan jäteastiaan (tai kompostoriin), ei wc-pönttöön!

•  Huolehdi, että kiinteistön jäteastiat ovat ehjiä ja tyhjennys on tarpeeksi usein. Kannen tulee mennä aina kiinni. Jätteitä ei saa jättää lojumaan roska-astioiden viereen.

•  Ruokajätteen kompostointi on sallittua ainoastaan suljetussa ja lämpöeristetyssä kompostorissa. Avokompostiin saa laittaa ainoastaan puutarhajätettä.

• Lintuja ei pidä ruokkia sulan maan aikana. Kun maa on jäässä, tulee ruokinnassa käyttää ruokinta-automaatteja, ruokaa ei saa heittää suoraan maahan. Ruokintapaikka tulee pitää siistinä.

Rottien hävittäminen

Jos kiinteistöllä kuitenkin havaitaan rottia, on syytä asentaa loukkuja tai hankkia ammattimainen tuholaistorjuja paikalle. Kemikaalilain mukaan henkilö, joka on suorittanut tuholaistorjujan tutkinnon, voi toimia ammattimaisena tuholaistorjujana. Tuholaistorjuntaa tekevät yritykset löytyvät Tukesin tuholaistorjunnan yritysrekisteristä

Rottien aiheuttamat haitat

Rotta hankkii elantonsa ihmisten jättämistä elintarvikkeista. Rotat syövät ainoastaan pienen osan niistä, mutta saastuttavat ulosteillaan huomattavasti suurempia määriä. Rotat voivat myös levittää erilaisia tauteja ihmisiin ja kotieläimiin, kuten salmonellaa ja E. coli -bakteeria. Lisäksi rotat voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa rakenteille, kaapeleille, laitteille ja pakkauksille.

Yhteydenotot rottahavainnoissa

Vaasan kaupungin puhelinvaihde puh. 06 325 1111 tai sähköpostitse terveysvalvonta@vaasa.fi