Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko
Bussi

Joukkoliikenteen esteettömyys

Esteettömyydellä tarkoitetaan perinteisesti kaikenlaisten ihmisten huomioon ottamista fyysisessä ympäristössä, kuten rakennetun ympäristön suunnittelussa ja toteuttamisessa. Esimerkiksi esteettömät rakennukset ja esteetön joukkoliikenne mahdollistavat vammaisten henkilöiden työssäkäyntiä, harrastustoimintaa ja kulttuurisia elämyksiä. Esteettömyyden toteuttamisessa on kyse ajattelutavasta ja asenteesta – ei erityisjärjestelyistä.

Vaasan joukkoliikenteen biokaasubusseissa on 3 lastenvaunupaikkaa, joista yksi voidaan muuttaa pyörätuolipaikaksi. Erillisestä painonapista saa pyydettyä kuskilta apua. Keskiosasta on varattu 4 istumapaikkaa myös senioreille, ja busseista löytyy paikka myös opaskoiralle.

Pyörätuolit

Kaikki Vaasan paikallisliikenteen bussit ovat matalalattiaisia. Keskiovella on manuaalinen ramppi. Pyörätuolimatkustajan saattajan matka on maksuton, silloin kun saattaja avustaa pyörätuolilla kulkevaa nousemaan bussin kyytiin ja kyydistä pois. Turvallisuuden vuoksi sähköpyörätuoleja kuljetetaan vain niissä autoissa, jotka on merkitty pyörätuolisymbolilla.

Lastenvaunut

Aikuisen on koko matkan ajan huolehdittava lapsesta sekä siitä, etteivät lastenvaunut tai rattaat pääse liikkumaan tai kaatumaan. Vaunujen pyörät on lukittava. Lastenvaunut tulee aina nostaa sisään ja ulos keskiovesta. Vaunut tulee sijoittaa niille varattuun tilaan niin, että kaikki pääsevät liikkumaan bussissa ja poistumaan bussista turvallisesti.

Polkupyörät

Pyörän kanssa kulkeminen busseissa on sallittu hiljaisina aikoina klo 9.30 – 13.30 ja klo 17.00 jälkeen sekä viikonloppuisin. Pyörästä veloitetaan oman ikäryhmän mukainen hinta. Esimerkiksi aikuinen maksaa kahden aikuisen lipun hinnan pyörän kanssa matkustaessaan. Taittopyörä taitettuna kädessä kantaen sekä pikkulasten potkupyörä luetaan matkatavaroiksi, eikä niistä peritä maksua.

Lemmikkieläimet

Vaasan paikallisliikenteessä noudatetaan Linja-autoliiton suositusta eläinten kuljetuksesta, jonka mukaan tavallisia ja vaarattomia lemmikkejä voidaan kuljettaa bussissa saattajan kanssa ja vastuulla, mikäli bussissa on tilaa. Lemmikkieläimet sijoitetaan bussiin siten, että niistä mahdollisesti aiheutuva haitta minimoituu. Lemmikkieläimiä ei saa sijoittaa istuimille eikä niitä saa pitää irrallaan. Bussissa jo allergisella matkustajalla on ensisijaisesti oikeus valita paikka ja tarvittaessa jopa pyytää kuljettajaa estämään lemmikkiä nousemasta bussiin. Kanssamatkustajat eivät kuitenkaan voi estää opas- tai avustajakoiraa nousemasta autoon.