Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Pensastasku

Saxicola rubetra

Pensastasku tuomassa ruokaa poikasille. Kuva Christer Hangelin.

Yleistä. Pensastasku on pieni punaruskean kirjava lintu, joka asustaa avomailla. Pensastasku on muuttolintu, joka palaa Luoteis-Afrikkaan suuntautuvalta muuttomatkaltaan Suomeen toukokuussa. Syysmuutolle lähdetään varhain syksyllä elokuussa-syyskuussa.

  • Pituus 13 cm
  • Pesä maassa, usein heinämättään tyvessä
  • Muuttolintu. Talvehtii Luoteis-Afrikassa
  • Ravintona perhoset, toukat, kovakuoriaiset, muurahaiset, heinäsirkat

Elinympäristö. Pensastasku on peltojen, niittyjen, hakkuuaukeiden ja soiden pesimälintu. Lajin havaitsee helposti, sillä pensastaskuilla on tapana tähystää pensaiden latvuksissa ja sähkölangoilla. Se nykii usein pyrstöään, jolloin pyrstöntyven valkoiset laikut näkyvät kauas.

Esiintyminen Vaasassa. Pensastasku on Vaasassa maaseutuasutuksen laji. Sen esiintymisen painopiste on kaupungin eteläosissa Lentokentän ja Söderfjärdenin laajoilla avomailla. Kaupungin rakennetuilla alueilla, metsäalueilla ja saaristossa pensastasku ei pesi.