Ohita valikko

Liito-orava

Liito-oravia (Pteromys volans) on havaittu Kaupunginselän reitin varrella Suvilahdessa ja Hietalahdessa. Suvilahden asuntomessualueella on jätetty luonnonvaraiseksi Liito-oravapuisto, joka toimii liito-oravien levähdys- ja pesimäpaikkana. Liito-oravan selkä on hopeanharmaa ja vatsapuolelta sen turkki on lähes kokonaan valkoinen. Kyljissä etu- ja takaraajojen välissä oravalla on ihopoimu, jonka avulla se voi liitää. Liito-orava on ketterä kiipeilijä, joka pystyy liitämään puusta toiseen jopa 50 metrin matkan.

Liito-orava on aktiivisimmillaan hämärässä ja yöaikaan. Se viihtyy erityisesti vanhoissa sekametsissä, joissa se käyttää pesänään käpytikan vanhaa pesäkoloa. Pesäkolo on usein haavassa. Liito-orava asustaa myös ihmisen naapurina rakennetuilla alueilla, joissa se voi pesiä myös rakennuksissa tai linnunpöntöissä.

Liito-oravat syövät pääasiassa lehtipuiden lehtiä. Ravinnoksi kelpaavat myös pihlajanmarjat, havupuiden silmut ja vaahteran siemenet. Talviravinnoksi liito-orava varastoi koivun ja lepän norkkoja. Liito-orava on Suomessa uhanalainen ja suojeltu eläin.

Liito-orava. Jouko Keto.