Ohita valikko

Juhlavuoden pääesiintyjät

Eesti Rahvusmeeskoor (EST)

Eesti Rahvusmeeskoor on yksi maailman tunnetuimmista virolaisista musiikkiyhtyeistä. Kuoron ohjelmisto ulottuu renessanssista nykyaikaan. Viron kansallinen mieskuoro perustettiin vuonna 1944 virolaisen kuoronjohtajan ja säveltäjän Gustav Ernesaksen toimesta. Laulukaudesta 2011 / 2012 lähtien Viron kansallista mieskuoroa on johtanut pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja Mikk Üleoja. Joka kaudella kuoro esittää noin 50-60 konserttia sekä Virossa että ulkomailla. Vuonna 2004 kuoro sai Grammy-palkinnon parhaasta kuoroesityksestä, palkinto oli Viron ensimmäinen Grammy (Sibeliuksen kantaatit, kapellimestari Paavo Järvi). Kuoro äänittää säännöllisesti Viron kansallisradiolle ja on tehnyt yhteistyötä sellaisten levy-yhtiöiden kanssa kuin Deutsche Grammophon, Sony, Finlandia, Alba Records, GB Records, Virgin Classics, Aurora, Ondine, Toccata Classics ja SOOND. Pitkän historiansa aikana Viron kansallinen mieskuoro on antanut yli seitsemäntuhatta konserttia, Virossa mutta myös niin kaukana kuin Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Viimeisten viiden vuoden aikana heidän konserttikiertueensa ovat vieneet heidät mm. Belgiaan, Kiinaan, Singaporeen, Japaniin, Sveitsiin ja Iso-Britanniaan.

Ylioppilaskunnan laulajat

Ylioppilaskunnan Laulajat, usein lyhennettynä YL, on arvostettu suomalainen ylioppilaskuoro, jonka juuret ulottuvat aina vuoteen 1883 asti. YL on haluttu mieskuoro, joka esiintyy aktiivisesti sekä Suomessa että ympäri maailmaa. Kuoro tunnetaan erityisesti Jean Sibeliuksen musiikin lähettiläänä, sillä Sibeliuksen tunnetuimmat mieskuoroteokset ovat tilattu YL:ltä. Monia Einojuhani Rautavaaran mieskuoroteoksia on myös tilattu ja kantaesitetty kuoron toimesta.

Kipinät kuoro

Kipinät on rytmimusiikkiin ja kuoroimprovisaatioon keskittyvä jyväskyläläiskuoro, joka tunnetaan valovoimaisesta lavaenergiasta, tiukasta groovesta ja korvia hellivistä harmonioista. Vaasan kuorofestivaaleilla Kipinöiltä kuullaan raikkaita sovituksia tunnetuista kappaleista, kuoron omaa tuotantoa sekä hetkessä syntyvää musiikki-iloittelua.

Kipinät on tullut laajemmalle yleisölle tutuksi Radio Suomipopin tempauksista, joissa on yllätetty suomalaisia tähtiartisteja sekä vuoden 2021 MTV3:n Talent Suomi -kaudelta. Kipinät on julkaissut omaa musiikkia ja tehnyt yhteistyötä eri artistien, kuten Norjan euroviisuedustaja Alessandran ja laulaja Iltan kanssa. Vuonna 2019 Kipinät palkittiin Tampereen Sävelestä kolmella kultaleimalla ja kuoronjohtajapalkinnolla.

Kipinöitä luotsaa sen perustaja Kaisa Halmemies. Vuonna 2023 Keski-Suomen muusikot ry antoi Halmemiehelle kannustuspalkinnon kuoromusiikin hyväksi tehdystä työstä.

flok

Flok on uusi ja raikas pop a cappella -yhtye Helsingistä. Flok kirjoittaa omaa musiikkia ja luo kiinnostavia uusia sovituksia parhaista pop-kappaleista. Yhtye pyrkii rikastamaan ja laajentamaan a cappellan kenttää Suomessa. Yhtye voitti kansainvälisesti arvostetun Tampereen Sävelen lauluyhtyekilpailun vahvistettujen yhtyeiden kategorian sekä yleisöäänestyksen kesäkuussa 2023.

Flok on kevään 2023 aikana kerännyt TikTok-videoilleen (@flokvocals) yhteensä yli miljoona katselukertaa ja onnistunut tavoitteessaan kutsua nuorempaa yleisöä genren pariin.

Esiintyjät:
Lilja Lundén, sopraano
Liisa Kivinen, mezzosopraano
Maija Laurinsilta, altto
Wiljami Miettunen, tenori
Joel Bonsdorff, tenori & beatbox
Juho Laasanen, basso

Tampere Cappella

Kamarikuoro Tampere Cappella on laulun ammattilaisista koostuva kamarikuoro, jonka perustaja ja taiteellinen johtaja on Markus Yli-Jokipii. Kuoron vuoden 2024 kohokohtia ovat Hannu Pohjannoron Birgitta-oopperan kantaesitys Tampere Biennalessa sekä esiintymiset kotimaisilla festivaaleilla. Tampere Cappellan ensimmäinen Laura Netzelin Stabat Materin sisältävä levy julkaistaan myös vuoden 2024 aikana. Vuonna 2015 perustettu ja 12-24 laulajan vahvuisena esiintyvä kuoro on viime vuosina kansainvälistynyt voimakkaasti tekemällä yhteistyötä Viron filharmonisen kamarikuoron kanssa Kuoroakatemia-hankkeen ja siitä nousseiden yhteistyöprojektien kautta. Kuoro on aiemmin tehnyt yhteistyötä mm. Tampere Filharmonian, Ung Nordisk Musik -festivaalin ja Tampereen Teatterin kanssa ja sen johtajina ovat jo ehtineet vierailla useat suomalaiset kuoronjohtajat. Tampere Cappella tekee yhteistyötä TAMK Musiikin kanssa toimimalla Vokaaliyhtyeenä kuoronjohtajien ja laulun ammattiopiskelijoiden koulutuksessa.