Ohita valikko

Parhaat päiväretket Vaasasta

Mitä, jos tänään käytäis’ jossain?

Koko päiväksi tekemistä? Vaasan lähistöltä löytyy hauskoja retkikohteita kaikista ilmansuunnista. Haluatko kokea saariston maailmanperintöluontoa tai patikoida metsäisillä poluilla ihastelemassa hassuttelevia eläimiä? Kiinnostaako sinua hyvät tarinat ja eteläpohjalaiset juomat? Tai kaipaatko vauhdin huumaa? Mitä jos kävisitkin päivän aikana Ruotsissa asti? 

Säästimme sinut googlettelulta ja kokosimme parhaat päiväretkivinkit Vaasasta. Näihin paikkoihin matka taittuu kätevästi autolla ja ehdit huoletta takaisin nauttimaan illasta Vaasassa. Nyt vain pitää valita minne suuntaat!

Saaristoluontoa, jota et löydä muualta

Yli 150 jalkapallokenttää lisää maata – joka vuosi! Tätä ennätysvauhtia maa kohoaa Merenkurkun saaristossa viime jääajan jäljiltä. Matalavetinen saaristo on UNESCO:n maailmanperintökohde ja sille tunnusomaista ovat moreeniharjanteet, jotka ilmasta katsottuna muistuttavat pyykkilautaa.

Maailmanperintökohteeseen pääsee autolla Suomen pisintä siltaa, Raippaluodon siltaa, pitkin, ja sillan juuresta löytyy vierailukeskus Maailmanperintöportti. Saarimaisemaa voi parhaiten ihailla Björköbyn Svedjehamnissa, josta löytyy näköalatorni sekä useita vaellusreittejä.

Kesäaikaan idyllisen saariston voi nähdä veneristeilyllä, ja silloin kannattaa myös vierailla saariston korkeatasoisissa ravintoloissa ja pikkukahviloissa – maistuisiko tyrnishotti tai salakuljettajan olut?

Näkymä Svedjehamnin näkötornista.

Missä: Raippaluoto, Mustasaari

Vaasan keskustasta autolla: 20 min Raippaluodon sillalle, 45 min Svedjehamniin

Rukiisia juomia ja väkeviä tarinoita

Miten saunanlauteilla syntyvästä ideasta tuli kansainvälinen menestystarina ja miten ruisviskin ja ginin tislaus päätyi vanhan meijerin tiloihin? Kyrö Distilleryn vierailukeskuksessa Isossakyrössä tarinat ovat keskiössä ja kyytipoikia löytyy moneen makuun. Opastetulla kierroksella pääset näkemään tislaamon laitteet ja prosessit, ja ohjatussa maistelussa opettelet löytämään eri juomien ominaiset vivahteet.

Kyrö Distillerystä löytyy myös oma lähiruokaravintola ja cocktailbaari, jonka drinkit on nimetty paikallisten paikkojen ja nähtävyyksien ympärille (yksi Napue, kiitos!). Päivävierailulle kannattaa siis varata aikaa – ja raitis kuski!

Missä: Isokyrö

Vaasan keskustasta autolla: 40 min

Vauhtia ja elämyksiä jokaiseen makuun

Kuka on seurueen hurjapää? Nyt selvitetään mistä systeri, iskä ja kaverit on tehty! Suomen suurimmassa ja monipuolisimmassa huvipuistossa PowerParkissa yhteistä tekemistä on kaiken ikäisille ja kaikille aisteille. Yli 40 laitteen puistossa, varsinkin pitkä ja vauhdikas vuoristorata Thunderbird kannattaa kokea – se on rankattu maailman 10. parhaaksi puuvuoristoradaksi! Power Parkista löytyy myös kansainvälisen tason kartingrata, 18 reikäinen minigolfrata, 5D-elokuvateatteri, Röllikylä, pelihalli ja paljon muuta – myös heille, jotka eivät pidä kieputtelusta.

Vinkkinä kävijöille on piipahtaa Kauppakeskus RoadHousen Gelato Dolce -jäätelötehtaassa – jätski kourassa kotimatka taittuu nopeammin!

Missä: Alahärmä

Vaasan keskustasta autolla: 1 tunti

Luontoelämys kaikenkarvaisten kavereiden kanssa

Lötkötteleviä pandoja, temmeltäviä karhuja ja ulvovia susia – Ähtäri Zoossa tapaat kaikenkarvaisia kavereita luonnon keskellä. Laita jalkaan mukavat kengät ja kierrä eläinpuiston metsäiset polut, suuntaa pandataloon moikkaamaan Lumia ja Pyryä ja jatka matkaa 1900-luvun alkuun Farmin kotieläintilalle. Vierailu Ähtäri Zoossa on luontoelämys, josta kaikenikäiset kävijät oppivat ja nauttivat. Päivän aikana puistossa voi syödä omia eväitä, piipahtaa kahvilassa tai käydä nauttimassa oikein maukkaasti Hotelli Mesikämmenen perheravintolassa. Hotellista löytyy myös kylpylä ja keilahalli.

Kesäaikaan Ähtärissä kannattaa myös käydä kiipeilemässä seikkalupuisto Flowparkissa tai mennä uimaan ja pelaamaan minigolfia Zoo Campingin leirintäalueella.

Missä: Ähtäri

Vaasan keskustasta autolla: 2 h 10 min

Ruotsiin ja takaisin saman päivän aikana

Mitä jos päiväretki Vaasasta menisikin Ruotsiin asti? Uudella Wasalinen laivalla merimatka Uumajaan taittuu 3,5 tunnissa ja edestakaisin ehtii hyvin saman päivän aikana. Kulttuurikaupunki Uumaja tarjoaa tekemistä ja näkemistä jokaiselle – musiikkia, museoita, shoppailua, ravintoloita, kahviloita ja täysin erilaisen luonnon kuin Suomen puolella Merenkurkkua! Saaristoa pääsee ihailemaan kannelta jo menomatkalla, ja hiljainen maailman ympäristöystävällisin Aurora Botnia -laiva onkin jo itsessään kokemus.

Wasalinen laivalla nautitaan korkeatasoisesta ruoasta ja juomasta merihinnoin. Suosittuja ovat varsinkin Saaristolaispöydän antimet, ja usein matkan aikana soi livemusiikki.

Kuva: Christoffer Björklund ©Wasaline

Missä: Uumaja, Ruotsi

Vaasan keskustasta: 5 min autolla Vaasan satamaan, 3,5 h laivalla Uumajaan

Vaasan suosituin aamupala ja kattoterassi

Tapahtumarikkaan päiväretken jälkeen on ihana palata mukavaan majapaikkaan. Aivan Vaasan torin laidalta, Rewellin kauppakeskuksesta, löytyy Original Sokos Hotel Vaakuna – lämminhenkinen hotelli, jonka aamupala on niin suosittu, että paikallisetkin käyvät siellä aamiaisella. Hotellin yhteydestä löytyy useampi ravintola, ja kesällä kannattaa käydä 9. kerroksen kattoterassilla ihailemassa vaasalaista kaupunkimaisemaa.

Vaakunassa yöpyminen on varsin ainutlaatuinen elämys, kun hotellihuoneekseen valitsee yhden hotellin teemahuoneista! Minkälaisia unia tuokaan saaristohuone, pilvihuone tai taidegalleria?

Missä: Vaasan torin laidalla

Minne auto: Parkkitilaa löytyy runsaasti aivan hotellin vieressä olevasta Toriparkista

Lue myös muut vinkkimme

Muita retkivinkkejä

Lue myös