Ohita valikko

Parhaat sadepäivän vinkit Vaasaan

Yllättikö sade, uuvuttiko helle? Vaasassa viihtyy säällä kuin säällä.

Haetko elämystä kaveriporukan kesken, tekemistä tenaville tai vaihtelua lomanviettoon? Vaasassa ei meininki lopu säätiedotuksen tuomioon, vaan mukavaa puuhaa on tarjolla ympäri vuoden, olit sitten kulttuurirohmu, maininkien kesyttäjä tai takapihojen tarzan. Poimi siis parhaat vapaa-ajan vinkit talteen ja tartu hetkeen!

Samalla lipulla kaikkiin näyttelyihin

Kiehtovatko jääkauden jäljet kauniissa kotimaassamme ja tulevaisuuden luontonäkymät? Vai kaipaatko viipyilevää näyttelykokemusta, josta riittää jutun juurta illanvietossa? Pohjanmaan museossa, Tikanojan taidekodissa ja Kuntsin modernin taiteen museossa saat monta elämystä yhdellä pääsylipulla saman päivän aikana. Vaasan taidehalliin ja kesä-elokuussa auki olevaan Vanhan Vaasan museoon on maksuton sisäänpääsy.

Pohjanmaan museon uudistetun luonnontieteellisen näyttelyn Terranovan kanssa saman katon alla voit tutustua Vaasa 400 -kulttuurihistorialliseen näyttelyyn ja vaihtuviin nykytaiteen näyttelyihin.

Moni kaupungin museoista sijaitsee kauniilla ranta-alueella, joka on jo itsessään näkemisen arvoinen.

Lue lisää: Vaasan kaupungin museot 

Kuva: Christoffer Björklund

Hauska fakta: Pohjanmaan museo ja Tikanojan taidekoti ovat olleet joskus myös koteja. Lääkäri Karl Hedman ja kauppaneuvos Frithjof Tikanoja olivat taiteen keräilijöitä, joiden kokoelmat ovat merkittävä osa vaasalaista taidehistoriaa.

Ulkomaille ilmastokiltisti ja herkutellen

Tiesitkö, että Vaasasta pääset alle neljässä tunnissa näppärästi Ruotsiin? Voit myös viettää päivän merellisissä merkeissä Wasalinen risteilyllä.

Mitä olisi laivamatka ilman unohtumattomia makuelämyksiä? Aurora Botnian Saaristolaispöytä on saanut toivotun all inclusive -lisän, jonka varattuasi voit nauttia myös olut- ja viinihanojen antimista. Sekä noutopöydässä että à la carte -ravintolassa suositaan paikallisia raaka-aineita. Perinteiset katkarapuvoileivät ja muut kotoisat herkut löydät laivan kahvilasta. Baarissa on tarjolla livemusiikkia, ja kesäisin kannella on myös upeat merimaisemat tarjoava ulkobaari.

Lapset viihtyvät leikkihuoneessa ja tuliaisostokset hoituvat kätevästi pienessä putiikissa. Valikoimassa näkyy vahvasti Merenkurkun alueen tuottajien kädenjälki.

Hauska fakta: Aurora Botnia on maailman ympäristöystävällisin matkustaja-autolautta, jonka polttoaineita ovat nesteytetty maakaasu, biokaasu ja akkuenergia.

Paratiisisaaren tunnelmaa kaikenikäisille

Kukapa ei haluaisi nauttia tropiikin lämmöstä ja rennosta päivästä vesileikkien parissa? Tropiclandian sisäaltaat ovat aina yli 30-asteisia, joten niissä viihtyy viileälläkin säällä. Kesällä voi lisäksi telmiä ulkovesipuiston hurjissa vesiliukumäissä ja ottaa aurinkoa puistoalueilla.

Pientä hemmottelua kaipaava löytää kylpylän alakerrasta hoitoja ja kampaamopalveluita.  Kylpylän saunaosasto sekä porealtaat tarjoavat rentouttavia hetkiä vaikkapa lomalaiselle.

Polskiminen herättää tunnetusti ruokahalun. Tropiclandian ravintolan listalla on pitsoja ja muita mutkattomia herkkuja sekä raikkaita juomia. Maksu käy näppärästi avaimen avulla. Ulkopuistossa on lisäksi kahvila, josta saa jäätelöä, juomia ja pientä purtavaa.

Kylpylä Tropiclandia

Hauska fakta: Vaskiluodon kaunista miljöötä kutsutaan Paratiisisaareksi, ja alueella on muutakin varsin romanttista nimistöä, kuten Lemmenpolku ja Kesäpolku.

Kuka on perheen ketterin kiipijä?

Kaatosade tai helle – ei haittaa! Kiipeilykeskus Wasa Up kutsuu kokeilemaan, miltä maailma näyttää hieman korkeammalta katsottuna.

Aiempaa kiipeilykokemusta tai omia kiipeilyvarusteita ei tarvita, vaan joustavat vaatteet ja utelias mieli riittävät lajin kokeiluun. Tullessa saat alkuopastuksen, vuokravarusteet ja turvallisuusohjeet, ja sitten ei kun kiipeilemään!
Lapset ovat usein todella hyviä kiipeilijöitä, ja laji sopiikin hyvin perheille. Antoisinta touhu on, kun lapset ovat yli 6-vuotiaita.

Tiesitkö, että kiipeillä voi myös sivusuunnassa? Sitä voi kokeilla boulderointialueella, jossa pääsee nopeasti uuden lajin makuun.

Hauska fakta: Kiipeilijän turvallisuuden varmistava ankkuri kestäisi jopa virtahevon painon. Keskikokoinen virtahepo painaa noin 1 500 kilogrammaa, joten ihminen voi huoletta luottaa ankkuriin.

Teatterin taika kiidättää vaikka maailman laidalle

Vaasan kaupunginteatteri on talo täynnä tarinoita, jotka tarjoavat eskapismia edullisesti.
Korkeatasoiset musikaalit, laadukas draama, hervottomat komediat ja hieno lastenteatteri vievät katsojan muutamaksi tunniksi kauas arjesta. Teatterin penkissä singahdat hetkessä maailman laidoille, vaikkapa Alpeille, New Yorkin kaduille, Myrskyluotoon tai iloiseen Huvikumpuun.

Uudistuva teatteriravintola Kulma kutsuu nauttimaan lasillisen ja pientä purtavaa hyvässä seurassa. Tiesithän, että teatterissa voit käyttää Kaikukorttia ja useimpia työnantajan tarjoamia kulttuuriseteleitä sekä hyödyntää opiskelijaetuja?

Vaasan kaupunginteatteri, Puhtaana käteen. Kuva: Linus Lindholm

Hauska fakta: Teatteritalon vihki vuonna 1992 käyttöön Islannin presidentti Vigdis Finnbogadóttir. Samalla hän istutti talon taakse jalkakäytävän viereen puun, jonka kasvua voi käydä omin silmin todistamassa.

Lettukesteillä aamu alkaa hymyllä

Joskus sitä kaipaa pientä irtiottoa kotinurkista. Lyhytkin hotelliloma merimaisemissa vie ajatukset kauas arjesta, ja staycation-elämystä kohottamaan voi varata ylellisen, kylpyammeellisen sviitin.

Scandic Waskian kuntohuone ja sauna puhdistavat kehon sekä mielen, ja tarvittaessa kylpylä naapurissa viimeistelee rentoutuksen. Illallinen nautitaan tietysti tunnelmallisessa à la carte -ravintolassa.

Lapsiperheissä tekemistä on oltava joka hetki. Leikkihuoneen lelut ja askartelutarvikkeet huolehtivat pienten lomailijoiden viihtymisestä, ja aamiaisen lettukestit ovat takuuvarma hitti.

Hauska fakta: Scandic Waskia on saanut nimensä Vaskiluodon saaren mukaan. Saarella sijaitsi aikoinaan Waasan sokeritehdas, ja nykyään alueella on teollisuuden lisäksi muun muassa leirintäalue, satama, uimaranta ja kauniita ulkoilumaastoja.

Lue myös muut matkavinkkimme

Muita retkivinkkejä

Lue myös