Förbigå menyn

De bästa aktiviteterna för en regnig dag i Vasa

Överraskade regnet, eller blev du utmattad av hettan? I Vasa trivs man oberoende av väder.

Söker du upplevelser med kompisgänget, program för tonåringar eller omväxling i semesterfirandet. I Vasa förstörs inte stämningen av dåliga väderleksprognoser. Här finns trevliga saker att uppleva året om, oberoende om du är en kulturfreak, vågsurfare eller grändernas tarzan. Ta vara på de bästa tipsen och fånga ögonblicket!

Med samma inträdesbiljett till alla utställningar

Fascineras du av istidens spår och hur naturen kommer att se ut i framtiden? Eller längtar du efter en njutningsfylld stund bland utställningar som blir kvällens snackis. En dagsbiljett ger tillgång till många upplevelser på Österbottens museum, Tikanojas konsthem och Kuntsis museum för modern konst under en dag. Till Vasa konsthall är det fritt inträde och så även till Gamla Vasa museum, som är öppet juni-augusti.

På Österbottens museum kan du under ett och samma tak bekanta dig med den  förnyade naturvetenskapliga utställningen Terranova samt Vasa 400 – en kulturhistorisk utställning och med växlande utställningar i modern konst.

Flera av stadens museer finns i de vackra kvarteren vid stranden, som redan i sig är värda ett besök.

Läs mer: Vasa stads museer 

Foto: Christoffer Björklund

Intressant fakta: Österbottens museum och Tikanojas konsthem har även fungerat som hem. Läkaren Karl Hedman och kommerserådet Frithjof Tikanoja var konstsamlare, deras samlingar är en betydande del av Vasas konsthistoria. 

Utomlands på ett miljövänligt och läckert sätt

Visste du att sjöresan mellan Vasa och Umeå tar endast fyra timmar? Du kan också njuta av en hel dag till havs på en kryssning.

Vad skulle en resa till havs vara utan oförglömliga smakupplevelser? Aurora Botnias Skärgårdsbord har fått ett efterlängtat all inclusive-tillägg. För en tilläggssumma kan man till sitt skärgårdsbord också njuta av vin och öl från kran. Lokala råvaror står högt i kurs både i bufén och i à la carte-restaurangen. Klassiska räkmackor och andra bekanta smaker hittar du i fartygets café.

I baren kan man njuta av livemusik, och sommartid finns det också en bar ute på däck som bjuder på underbara havsutsikter.

Barnen trivs i lekrummet och gåvorna hem fixar man snabbt i den lilla butiken. I utbudet finns många fina lokalproducerade produkter från Kvarkenregionen.

Intressant fakta: Aurora Botnia är världens mest miljövänliga passagerarfartyg, vars motorer drivs med flytande naturgas, biogas och energi från batterier.

Paradisön – en dröm för alla åldrar

Vem skulle inte vilja njuta av tropisk värme och en skön dag med vattenlekar? I Tropiclandias inomhuspooler är det alltid över 30 grader varmt så man trivs i dem även när det är kallare ute. Sommartid kan man också ha kul i utebadets våghalsiga vattenrutschbanor och njuta av solen på parkområdet.

Om du vill unna dig det lilla extra, kan du boka spa och frisersalong tjänster i badets nedre våning. Badets bastuavdelning och bubbelpooler erbjuder avkopplande stunder för den trötte resenären.

Vattenaktiviteter gör en som bekant hungrig. Restaurangens meny innehåller pizzor, andra okomplicerade delikatesser samt svalkande drycker. Man betalar behändigt med sin nyckel. I utomhusparken finns även ett café med glass, drycker och snacks och tilltugg.

Kylpylä Tropiclandia

Intressant fakta: Den vackra miljön på Vasklot kallas för Paradisön. På området finns också andra romantiskt laddade platsnamn som Kärleksstigen och Sommarstigen.

Vem är familjens klätterapa?

Spöregn eller hetta – ingen panik! Klättercentret Wasa Up bjuder in till att testa  hur världen ser ut från lite högre höjder.

Tidigare erfarenhet av klättring eller egen utrustning behövs inte. Endast bekväma kläder och nyfikenhet räcker för att prova på. När du anländer får du introduktion, hyresutrustning och säkerhetsinstruktioner, och sen är det bara att klättra!

Barn är ofta mycket bra på att klättra och grenen passar utmärkt för hela familjen. Roligast har man om barnen är över 6 år.

Visste du att man även kan klättra sidledes? Detta kan man prova på bouldering området där man snabbt lär sig den nya grenen.

Intressant fakta: Klättrarens trygghet säkerställs med ett ankare som till och med klarar av en flodhästs tyngd. En flodhäst väger i medeltal 1500 kg, så en människa kan lugnt lita på att ankaret håller. 

Teaterns magi tar dig till jordens ände

Vasa stadsteater är ett hus fyllt av historier som erbjuder eskapism till ett förmånligt pris.

Högklassiga musikaler, högklassig drama, galna komedier och fin barnteater tar för några timmar tittaren långt bort från vardagen. I teaterstolen förflyttar du dig på ett vips till jordens alla hörn, till exempel till Alperna, New Yorks gränder, Stormskär eller det glada Villa Villekulla.

I den förnyade teaterrestaurangen Kulma njuter du av ett glas vin med tilltugg i glada vänners lag. Du är väl medveten om att du kan använda Kaikukortet och kultursedlar som betalningsmedel i teatern, även studerande får rabatterat pris.

Vaasan kaupunginteatteri, Puhtaana käteen. Bild: Linus Lindholm

Intressant fakta: Teatern invigdes år 1992 av Islands president Vigdis Finnbogadóttir. Passa även på att kolla in hur trädet, som hon då planterade invid trottoaren bakom huset, växer.

Plättkalas till frukost – ja tack!

Ibland behövs ett avbrott i vardagen. Även en kort hotellsemester vid havet för tankarna långt bort från vardagen. Ett sätt att lyxa till staycation-upplevelsen är att boka en svit med badkar.

Scandic Waskias gym och bastu gör gott för kropp och själ och vid behov kan man maxa njutningen med ett besök i badhuset hos grannen. Middagen avnjuts naturligtvis i den stämningsfulla à la carte-restaurangen.

Barnfamiljer behöver något att göra hela tiden. Barnrummets leksaker och pysselmaterial säkerställer att de små semesterfirarna trivs, och frukostens plättkalas är en given favorit. 

Intressant fakta: Scandic Waskia har fått sitt namn efter ön Vasklot. På ön fanns tidigare Wasa sockerfabrik. Nu finns här förutom industri bland annat ett campingområde, hamn, badstrand och vackra friluftsområden.

Läs även våra andra tipslistor

Fler utflyktstips

Läs även