Ohita valikko

Vaasan piilevät helmet

Täällä kannatti käydä! Hauskoja kohteita Vaasassa, joista et ehkä tiedä

Paikallinen opas tietää minne suunnata, kun vierailija kaipaa jotain aivan erityistä. Mutta, mitä jos et (vielä) tunne sitä vaasalaista, joka vie sinut niihin kohteisiin, joista muut kuin paikkakuntalaiset eivät ole kuulleetkaan? Kaikkia paikkoja ei heti löydä googlettamalla, mutta ei hätää! Kokosimme sinulle parhaat piilevät helmet Vaasasta! Ruokaa, juomaa, elämyksiä, historiaa, luontoa ja ihania tuliaisia! Käy tutustumassa ja anna hyvän kiertää, eli kerro muillekin näistä helmistä!

Rustiikkinen panimokylä koko perheelle 

Voiko koko perhe pitää hauskaa panimossa? Kyllä voi! Vaasan Pukinkulmassa sijaitseva Bock’s Corner Brewery on kuin pieni kylä. Rustiikkisesta miljööstä löytyy lähituotteita ja tuliaisia pullollaan oleva kyläkauppa sekä kaikkien makunystyröitä hivelevä ja lähiruokaa tarjoileva ravintola. Kylästä löytyy myös pieni leikkipuisto ja eläinpirtti, jossa viihtyvät vuohet ja lampaat, ja tietysti itse panimo, jossa tuotetaan omia palkittuja oluita, siidereitä ja limsoja. Pukinkulman panimon historiaan ja oluen valmistuksen taikoihin kannattaa tutustua panimokierroksella. 

Bock’sissa ruokaa ja juomaa voi nauttia hyvällä omallatunnolla. Oman aurinkopaneelijärjestelmän ansiosta panimo on energiakäytöltään täysin omavarainen. Pikkukylässä kannattaa siis käydä kokeilemassa nollapäästöjuomia ja myös itse tehtyä jäätelöä! 

Missä: Pukinkulma, Vaasa
Vaasan torilta: 10 min autolla ja pyörällä, 35 min kävellen 

Kulttuurinäyttämö 50-luvun nostalgisessa elokuvateatterissa

Kaipaatko sielunruokaa? Ritzin kulttuurinäyttämöllä pääset kokemaan musiikkia, teatteria, stand-uppia, luentoja, kulttuuritapahtumia sekä elokuvailtoja nostalgisessa 50-luvun elokuvateatterissa keskellä Vaasaa.

Kulttuuritilaa pyörittää voittoa tavoittelematon yhdistys, joka toiminnallaan takaa kaiken ikäisille ja eri genreistä kiinnostuneille laajan omaleimaisen repertuaarin. Ritzin vanhassa teatterissa on persoonallinen ja intiimi ilmapiiri – tuntuu kuin lavalla oleva artisti laulaisi juuri sinulle! Usein esiintyjät tulevatkin juttelemaan keikan jälkeen Ritzin kahvilaan. Iltaisin Ritzin tapahtumissa palvelevat yhdistyksen vapaaehtoiset. 

Kino Ritzin elokuvafestivaalit ovat arvostettuja: Festareiden alla pääsee näkemään tarkoin valikoituja elokuvanäytöksiä sekä mielenkiintoista oheisohjelmaa, esimerkiksi haastatteluja ja paneelikeskusteluja elokuvatekijöiden kanssa. 

Missä: Keskusta, Vaasa
Vaasan torilta: korttelin päässä torilta, 5 min kävellen 

Perinteikäs herkkukauppa pullollaan kaikkea hyvää

Historian havina ja huumaavat tuoksut toivottavat sinut tervetulleiksi, kun astut sisään pieneen Liisa Kosken herkkukauppaan Vaasan torin laidalla. Vuonna 1917 perustettu perinteikäs putiikki on pullollaan herkkuja läheltä ja kaukaa: paikallisesti paahdettua kahvia, todella laaja valikoima teetä, suussa sulavia käsintehtyjä belgialaisia praliineja, suklaata, lakritsia, hilloja, makeisia ja suolaisia keksejä sekä suomalaisia designtuotteita. Liisa Koskesta hurmaavia lahjoja ja tuliaisia löytyy jokaiselle, mutta laadukkailla herkuilla voi myös omasta arjesta tehdä juhlan! 

Kuka oli Liisa Koski? Herkkukaupan nimi on peräisin vuodelta 1959, kun kaupan omistajaksi tuli kaupan Fanny-perustajan miniä Liisa ja hänen miehensä Jaakko. Nimi on pysynyt mukana tähän päivään ja nytkin herkkukauppa on naisomistuksessa. 

Missä: Keskusta, Vaasa 

Vaasan torilta: torin laidalla Hartmanin talossa, kävele Vapaudenpatsaan suuntaan 

Vierailukeskus keskellä valtavaa meteoriittikraatteria

Tiesitkö, että Vaasasta löytyy yksi maailman 200 tunnetusta meteoriittikraatterista? Valtava Söderfjärdenin 520 miljoonaa vuotta vanha kraatteri on tänä päivänä avoin pyöreä peltoalue, jonka läpimitta on noin 5-6 km. Sundomin kylässä sijaitsevan kraatterin keskeltä löytyy Meteoriihi-vierailukeskus, jossa kaiken ikäiset kävijät voivat oppia lisää niin Söderfjärdenin kuin maapallon historiasta, avaruudesta ja luonnonilmiöistä sekä nähdä meteoriitteja, jotka ovat peräisin eri puolilta maailmaa. Meteoriihen näyttelyihin kannattaa tutustua oppaan kanssa. Asiantuntevat kolmikieliset oppaat ovat paikalla vierailukeskuksen aukioloaikoina. 

Söderfjärdenin pellot kuivattiin noin 100 vuotta sitten ja sen viljavat tasangot houkuttelevat vuosittain tuhansia muuttolintuja. Syyskuussa lintubongarit ovat Söderfjärdenin lintutornista nähneet päivässä jopa 15 000 kurkea! 

Missä: Sundom, Vaasa
Vaasan torilta: 20 min autolla, 40 min pyörällä 

Suuria näyttämöelämyksiä, jotka yhdistävät

Mitä jos kävisitkin nauttimassa näyttämötaidetta på svenska, kun olet Vaasassa? Alueteatteri Wasa Teater lupaa katsojilleen maailmanluokan elämyksiä niin draaman, komedian kuin musikaalien muodossa, ja panostaa yhtä lailla nuoriso- ja lastennäytelmiin kuin aikuisten ohjelmistoon. Ison näyttämön teokset tekstitetään suomeksi ja englanniksi. 

Yli satavuotisen Wasa Teaterin kaunis teatteritalo on peräisin 50-luvulta ja on jo itsessään elämys. Vastikään remontoidun teatterin kulissien taakse pääsee kurkistamaan suomenkielisessä ryhmäopastuksessa, ja laadukkaassa Ernst Salonger -ravintolassa voi nauttia kauniista ympäristöstä ja bistroruoasta ennen näytöstä ja muinakin iltoina. 

Missä: Keskusta, Vaasa
Vaasan torilta: kolmen korttelin päässä torilta, 10 min kävellen 

Käsityötä 1800-luvun miljöössä keskellä kaupunkia

Yhdessä Vaasan vanhimmista puurakennuksissa sijaitsee käsityötä vaaliva Käsityön talo Loftet. Kaunis 1860-luvun talo pihapiireineen on entisöity vanhaa kunnioittaen ja se kätkee sisälleen aarteita moneen makuun ja tyyliin. Paikallista ja suomalaista käsityötä ja designiä talossa myy kivijalkakauppa Taito Shop Loftet. Ravintola Loftet taas tarjoaa seesteisessä ilmapiirissä lähiraaka-aineista käsin tehtyjä makuelämyksiä (myös kasvissyöjille) sekä omia Hemgården-tuotemerkillä tunnettuja jäätelöitä. Ravintolan tiloissa pidetään myös kursseja ja eri tapahtumia ja esillä on aina vaihtuvia käsityönäyttelyitä. 

Konsulinnan kahvihuoneen sisustus Loftetissa on 1800-luvun lopulta ja se onkin kokemisen arvoinen! Kaunis, yksityiskohtia täynnä oleva huone on saanut nimensä konsulinna Tulla Moelta, joka aikanaan järjesti paljon illanistujaisia kodissaan – ja kuulemma ”emännöi” taloa edelleen! 

Missä: Keskusta, Vaasa
Vaasan torilta: korttelin päässä torilta, 5 min kävellen

Maailmanluokan taidetta koko perheelle intiimeissä puitteissa

Maailmankuulujen taiteilijoiden taidetta Vaasassa? Oui, bien sûr! Tikanojan taidekodin oma teoskokoelma on Suomessa harvinainen yhdistelmä kansainvälistä esittävää taidetta. Vaihtuvia näyttelyitä esittävä museo oli alunperin taidetta keräävän kauppaneuvos Frithjof Tikanojan perheen koti. Taidekodin ilmapiiri onkin edelleen rauhallisen intiimi ja sen huoneita koristavat osittain perheen huonekalut, kakluunit, kattokruunut, kirjakokoelma ja koriste-esineet. Myös taidekodin sisäpiha on rauhallinen aidattu keidas keskellä kaupunkia. 

Kauppaneuvos Tikanoja toivoi, että taidekodista tulisi paikka, jossa varsinkin lapset ja nuoret saisivat tilaisuuden oppia taiteesta ja opastusta taiteen maailmaan. Taidekasvatusta tukeva ajatus on edelleen mukana museon toiminnassa ja taidekodin kolmannesta kerroksesta löytyy pedagoginen tila lapsille, nuorille – ja lapsenmielisille.

Museossa

Missä: Keskusta, Vaasa
Vaasan torilta: kolmen korttelin päässä torilta, 10 min kävellen 

Lue myös muut vinkkimme

Muita retkivinkkejä

Lue myös