Förbigå menyn

Dolda pärlor i Vasa

Det här stället var värt ett besök! Roliga besöksmål som du kanske inte kände till i Vasa.

En lokal guide vet var man skall gå, då besökaren söker något speciellt. Men, vad göra om du inte (ännu) känner någon vasabo som kan visa dig de besöksmål som endast ortsborna känner till? Allt hittar man inte heller på google, men ingen panik! Vi gjorde en lista över de bästa dolda pärlorna i Vasa. Mat, dryck, upplevelser, historia, natur och härliga gåvor. Kolla in vår lista och, dela gärna med dig av pärlorna! 

En rustik bryggeriby för hela familjen

Kan hela familjen ha roligt på ett bryggeri? Ja det kan den! Bock’s Corner Brewery i Bockska hörnet är som en egen liten by.  I den rustika miljön finns en byaaffär fylld med närproducerade produkter och gåvor samt en restaurang som serverar närproducerad mat. 

I byn finns också en liten lekplats och djurinhägnad, där det bor getter och får. Inte att förglömma själva bryggeriet, där det bryggs eget prisbelönt öl, cider och lemonad. Under en rundvandring i bryggeriet får du veta mer och bryggerihistorien i Bockska hörnet och lära dej mer om magin med att brygga öl. 

Bock’s mat och dryck kan man njuta av med gott samvete. Tack vare det egna solpanelsystemet är bryggeriet självförsörjande då det kommer till energianvändning. I den lilla byn kan du alltså smaka på dryck med nollutsläpp och även restaurangens egen glass.  

Var: Bockska hörnet, Vasa
Från salutorget: 10 min med bil eller cykel, 35 min till fots 

Kulturscen i en nostalgisk 1950-tals biograf.

Söker du mat för själen? På Ritz kulturscen kan du uppleva musik, teater, standup, föreläsningar, kulturevent och biografkvällar i en nostalgisk 1950-tals biograf i centrum av Vasa. Ritz kulturscen drivs av en förening, som inte eftersträvar vinst, och som med sin verksamhet garanterar att det erbjuds en bred och unik repertoar. Ritz lokaler har en personlig och intim atmosfär – det känns som om artisten på scenen uppträder bara för dig. Ofta deltar även artisten i diskussionerna i Ritz café efter föreställningen. Vid evenemangen är det föreningens frivilliga som står för betjäningen.  

Ritz filmfest är uppskattad: Under eventet får man se noga utvalda filmer samt delta i intressanta kringprogram så som intervjuer och paneldiskussioner med människorna bakom filmerna.  

Var: I centrum av Vasa
Från salutorget: ett kvarter från torget, 5 min till fots 

En traditionell delikatessbutik fylld till brädden med godsaker

Historiens vingslag och bedövande dofter välkomnar dig, då du stiger in i den lilla delikatessbutiken Liisa Koski alldeles vid salutorget i Vasa. Affären, grundades 1917 och har alltså långa traditioner. Här hittar du delikatesser från när och fjärran: lokalt rostat kaffe, ett stort utbud av tee, handgjorda belgiska praliner som smälter i munnen, choklad, lakrits, sylter, sötsaker och salt kex samt finländska designprodukter. Hos Liisa Koski hittar du garanterat något att köpa med hem som gåva. Naturligtvis går det förstås lika bra att förgylla sin egen vardag med delikatesserna.  

Vem var Liisa Koski? Delibutikens namn härstammar från år 1959, då Liisa och hennes man Jaakko blev ägare till butiken. Liisa var svärdotter till butikens grundare Fanny. Sedan dessa har namnet hängt med. Även idag ägs butiken av en kvinna. 

Var: I centrum av Vasa
Från salutorget: alldeles vid torget i Hartmans hus, börja med att ta sikte på Finlands frihetsstaty. 

Ett besökscentrum mitt i en väldig meteoritkrater

Visste du att en av världens 200 mest kända meteoritkratrar ligger i Vasa? Den mäktiga 520 miljoner år gamla kratern är i dag en åkerrundel med en diameter på ca 5–6 kilometer. I mitten av kratern, som ligger i byn Sundom, finns besökscentret Meteoria Söderjärden. Här kan besökare i alla åldrar lära sig mer om så väl Söderfjärden som om jordens historia, rymden och naturfenomen samt se meteoriter från olika delar av världen. Bekanta dig gärna med Meteorians utställningar under ledning av en guide. Kunniga, trespråkiga guider finns alltid på plats under besökscentrumets öppettider.  

Söderfjärdens åkrar torrlades för ca 100 år sedan och den bördiga slätten attraherar årligen flyttfåglar i tusental. I september har fågelskådare i Söderfjärdens fågeltorn sett upp till 15 000 tranor på en dag! 

Var: Sundom, Vasa
Från salutorget: 20 min med bil, 40 min med cykel 

Stora teaterupplevelser som förenar

Tänk om du skull passa på att njuta av scenkonst medan du är i Vasa! Österbottens regionteater Wasa Teater spelar på svenska och lovar sin publik upplevelser i världsklass i form av så väl drama, komedi som musikaler. Och det satsas lika mycket på produktion för barn och unga som på pjäser till den vuxna publiken.  

Den över hundra år gamla teatern verkar i ett vackert teaterhus från 50-talet, som bara det är en upplevelse. I den nyligen renoverade teaterbyggnaden, kan du även mätta din nyfikenhet på vad som händer i kulisserna på en teater, genom att boka en gruppguidning. I den högklassiga teaterrestaurangen Ernst Salonger kan njuter du av den vackra miljön och bistromat innan föreställningen eller vid annat tillfälle. 

Var: I centrum av Vasa
Från salutorget: tre kvarter från torget, 10 min till fots 

Hantverk i 1800-tals miljö i centrum av Vasa

I en av Vasas äldsta träbyggnader finns Hantverkets hus Loftet som värnar om hantverkstraditioner. Det vackra huset från 1860-talet och dess gård har renoverats med hänsyn till det gamla och innehåller skatter för många smaker och stilar. Butiken Taito Shop Loftet säljer lokalt och finländskt hantverk och design. Restaurang Loftet i sin tur erbjuder, i harmonisk atmosfär, handgjorda smakupplevelser (även för vegetarianer) av närproducerade råvaror samt glass av det egna glassmärket “Hemgården”. I restaurangen lokaler ordnas även kurser och olika evenemang och man kan njuta av varierande hantverksutställningar. 

Inredningen i Konsulinnans kafferum i restaurangen är från slutet av 1800-talets och rummet i sig är värt ett besök. Det vackra rummet, fyllt med detaljer, har fått sitt namn efter konsulinnan Tulla Moe, som i tiderna ordnade soaréer i sitt hem – och hon lär fortfarande vara husets värdinna! 

Var: I centrum av Vasa
Från salutorget: ett kvarter från salutorget, 5 min till fots

Konst i världsklass för hela familjen i intim miljö

Världskända konstnärers verk i Vasa? Oui, bien sûr! Tikanojas konsthems har till finländska förhållanden sett en ganska sällsynt samling av utländsk konst. Museet som har växlande utställningar var ursprungligen kommerserådet Frithjof Tikanojas’ privata hem. Konsthemmets atmosfär är fortfarande lugn och intim och dess rum utsmyckas delvis av familjens möbler, kakelugnar, takkronor, boksamlingar och prydnadssaker. Även konsthemmets innergård är en inhägnad oas mitt i staden.  

Kommerserådet Tikanojas’ önskan var att konsthemmet skulle bli en plats, där speciellt barn och unga skulle ges möjlighet att lära sig om konst och få guidning i konstensvärld. Konstfostran är fortfarande en viktig del i museets verksamhet och på konsthemmets tredjevåning finns ett pedagogiskt utrymme för barn, unga – och andra med barnasinne. 

Museossa

Var: I centrum av Vasa
Från salutorget: tre kvarter från torget, 10 min till fots 

Läs även våra andra tips

Fler utflyktstips

Läs även