Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

FÖUSJAZZ

FÖUSJAZZ. Musikevenemang med skön, svängig och lättlyssnad jazz

Fagernäs Byaråds tradition med Föusjazz har nått en ny milstolpe; i år arrangeras Föusjazz för tjugonde gången lördagen den 15. Juni vid Stenfähuset i Fagernäs. I år har vi den stora äran att få bjuda på två olika artister nämligen Ginger Sisters och Jorma Lover Big Band som spelar varsitt set.
Ginger Sisters
Sång- och dansgruppen Ginger Sisters från Vasa bildades våren 2014. Gruppen består av de tre skönsjungande damerna Carla Fri, Mariah Hortans och Matilda Ångerman. De sjunger trestämmig jazz i closed harmony stil och dansar koreografier inspirerade av bl.a. authentic jazz, lindy hop och streetdance. Sångerskorna ackompanjeras av en gipsy jazz trio bestående Mathias Sandberg och Tomi Kettunen på gitarrer och Zacharias Holmkvist på kontrabas. Carla Fri är skådespelerska, regissör, dramainstruktör och danslärare. Uppvuxen i Ekenäs men numera bosatt i Vasa. Hon har studerat fysisk teater på Novia yrkeshögskola och studerar där nu även till sångpedagog. Mariah Hortans är jazzsångerska, sångpedagog och kompositör. Hon är utbildad sångpedagog från Novia och har även studerat sång i New York. Matilda Åkerman studerar vid Novia till sångpedagog och deltar kontinuerligt i olika musikprojekt som både solist och bakgrundssångerska och har medverkat i flera Österbottniska musikteateruppsättningar, bl.a. i West Side Story som uppfördes både i Jakobstad och Karleby i vintras.

Jorma Lover Big Band
Detta är en stor orkester som är sammansatt av rockabillybandet ”Jorma Lover and the Others” och Jakob Big Bands alla tretton blåsare. I detta sammanhang kallas orkestern ”Jorma Lover Big Band” som har sin premiär på Föusjazz. ”Jorma Lover and the Others” är en rockabilly/rock’n’roll trio från Jakobstad som består av originalmedlemmarna Johan Engström på sång och gitarr, Johan Emet på piano och gitarr och Egon Veevo på kontrabas. Nu är bandet utökat med Valter Söderbacka på trummor. Jorma Lover spelar rockabilly, gammal rock’n’roll, swing och blues; både covers och egenkomponerad musik. Bandet bildades 2012 och hade som förebilder bl.a. den rockabilly- och rootsmusik som Elvis Presley gjorde i sina tidiga år. Jakob Big Band deltar i detta samprojekt med alla sina blåsare; Anders Sjölind, Jonte Fagerhed, Aku Rouhianen och Ilkka Ekdahl på trumpeter, Robin Käldström, Erica Ivars, Markus Kaikkonen, Håkan Ahlvik och Sebastian Back på saxofoner, Mari Kaasinen-Annanperä, Torvald Lund, Oscar Stenvall och Esa Fagerholm på tromboner. Kapellmästare är Michael Ford. Som förebild till detta samprojekt är den populära ”Brian Setzer Orchestra” från USA som spelar upprockad swing musik och rockabillymusik i storbandsstil. Anders Sjölind har skrivit helt nya big band arrangemang enkom för detta samprojekt och Föusjazz. Let’s Rock Larsmo! – Det blir fullt ös i hundra knutar på Föusjazz.

Föusjazz hålls utomhus (med väderreservation, vid regn inne i Stenfähuset). Kaffeservering och korvgrillning. Fritt inträde.