Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Armas-festivaali tuo kulttuuria ja taidetta lähemmäs ikäihmistä

Julkaistu: 25.9.2023

Vaasassa vietetään jälleen Armas-festivaalia 1.–14.10.2023. Kahden viikon aikana on luvassa taiteen ja kulttuurin sävyttämää toimintaa, joka on suunnattu ikääntyneille.

Valtakunnallinen ARMAS-festivaali järjestetään lokakuussa seitsemännen kerran Vaasassa. ARMAS nostaa esiin ikääntyneitä taiteilijoita ja tekee ikääntymisen teemoja näkyväksi taiteen keinoin. Ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus yhdistää taiteilijoita, taidealan toimijoita, taidelaitoksia, vanhustyön järjestöjä sekä kunta-alan toimijoita.

Festivaali kestää kaksi viikkoa, joiden aikana järjestetään erilaisia ikäihmisille suunnattuja tapahtumia ja toimintaa, jotka tukevat hyvinvointia taiteen ja kulttuurin kautta. Festivaalin suojelijana toimii kansanedustaja Pekka Haavisto. Vuodesta 2024 alkaen ARMAS-festivaali siirtyy keväälle. Uudet festivaalipäivät ovat jatkossa 18.–31.3.

Ohjelmassa kulttuuria ja hyvinvointia

ARMAS-festivaalin avajaisjuhlaa vietetään maanantaina 2.10. klo 13–14.30 Vuorikeskuksen juhlasalissa (Vuorikatu 2–4, 65100 Vaasa).  Avoimen yleisötilaisuuden ohjelmassa on mm. Park pantomiimiesitys, esiintyjänä Thomas Velissaris ja Duo Luoma eli Satu ja Pasi Luoma esittävät musiikkia laidasta laitaan viululla ja cajonilla.

Festivaalin aikana järjestetään jo toisen kerran torstaina 12.10. klo 10–14 ARMAS-päivä, joka tarjoaa kulttuuria ja hyvinvointia ikäihmisille Vaasan Ammattikorkeakoulun Aleren tiloissa (osoite: Wolffintie 27–31, Vaasa). Ohjelmassa on mm. musiikkia, Martha Zamoran ohjaamaa zumbaa, tuoli- ja aivojumppaa, tietoiskuja ja Vamian media-alan opiskelijoiden, sekä sosiaali- ja terveysalanopiskelijoiden toteuttama Videotervehdys 2020-luvun senioreilta.

Tapahtumassa on mahdollisuus tarkistaa oma terveydentila sosiaali- ja terveysalan opiskelijaryhmien avustuksella, kuten mittauttaa verensokeri ja verenpaine sekä kokeilla erilaisia tulevaisuuden kotihoidon hyvinvointiteknologisia ratkaisua. Lisäksi Vaasan ammattikorkeakoulun tiloissa esittäytyy useita eri yhdistyksiä, jotka tarjoavat toimintaa vaasalaisille senioreille. Tapahtumaan suositellaan tulemaan joukkoliikenteellä esimerkiksi palvelubussilla tai Liftin linjoilla 1, 2, 4 tai 4V. Tapahtuman järjestävät yhdessä Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut sekä Vaasan Ammattikorkeakoulu.

Tansseja ja tietoiskuja

Festivaaliviikkojen aikana eläkeläisyhdistykset järjestävät tanssit sunnuntaina 1.10. ja 8.10. klo 16–19 osoitteessa Ajurinkatu 14 sekä useita musiikki- ja tanssiesityksiä Vuorikeskuksessa ja Ruukinkartanossa. Vaasan Setlementtikeskuksessa on avoin yhteislaulutilaisuus torstaina 5.10. klo 15–16.30.

Vuorikeskuksessa ja Fanny-talolla on myös muutamia tietoiskuja aiheilla:

  • 3.10. ”Miksi ja miten minä käyttäisin digiä?”
  • 5.10. ”Lisää voimaa vuosiin ulkoilusta” sekä
  • 6.10. ”Kuinka pidät huolta itsestäsi ikäihminen? Asiaa ravitsemuksesta, liikunnasta, aivojumpasta, sosiaalisuudesta ja sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallinnasta.

Festivaali huipentuu vanhusneuvoston ja kulttuuripalveluiden järjestämään seniorijuhlaan 20.10. klo 13–15 kaupungintalolla. Seniorijuhlassa esiintyy mm. eläkeläisyhdistysten laulajia ja tanssijoita ja siellä palkitaan vuoden ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjä.

Katso tarkempi ohjelma Vaasassa: www.vaasa.fi/armas
Valtakunnallisesta tapahtumasta löydät tietoja osoitteesta: http://armasfestivaali.fi/