Ohita valikko
Matthew Rhodes ja Vaasan kaupunginokresteri

Artikkelin kategoriat: Arkisto Vaasan kaupunginorkesteri

Elävä orkesteri on herkkä

Julkaistu: 12.9.2019

Päivitetty: 13.9.2019

Jorma Panulan kapellimestarikurssi huipentuu yleisölle avoimeen konserttiin.

Vaasa on tuttu kaupunki maestro Jorma Panulalle. Panulan kapellimestarikurssi on järjestetty Vaasassa  jo vuodesta 1993 lähtien.

Tällä viikolla 10 kapellimestarioppilasta harjoittelee jälleen Panulan johdolla johtamaan Vaasan kaupunginorkesteria.

Orkesteri haastaa ja auttaa

Oppilaat kertovat, että jo ensimmäiset kurssipäivät ovat opettaneet paljon.

-Ammattiorkesterin kanssa oppii nopeasti, kuinka orkesteri reagoi. Elävä orkesteri on yllättävän herkkä, toteaa kurssilainen Antti Hartikainen.

Harjoittelu ammattiorkesterin kanssa onkin korvaamaton kokemus tulevalle kapellimestarille. Monesti kapellimestarit pääsevät harjoittelemaan vain pianistien tai pienyhtyeiden kanssa.

Vaasan kaupunginorkesterin pitkä perinne kapellimestarikurssin orkesterina näkyy myös kurssilaisille.

-Orkesteri on ymmärtäväinen, mutta ei tee tätä meille liian helpoksi, mikä on oppimisen kannalta hyvä, kurssilaiset pohtivat.

Maestron metodi on tehokas

Kurssiviikon aikana oppilaiden johtamissessiot videoidaan. Videoita katsotaan jälkikäteen läpi Panulan kanssa ja niistä keskustellaan yhdessä. Opetusmetodi saa oppilailta kiitosta.

-Oma työskentely videolla näytti ihan erilaiselta, mitä kuvittelin sen näyttävän! kertoo oppilas Leonard Kwon ensimmäisen päivän tunnelmistaan.             

Oppilaat pitävät hyödyllisenä myös sitä, että pääsevät seuraamaan muiden kurssilaisten työskentelyä.

-On todella kiinnostavaa nähdä, miten eri tavalla orkesteri reagoi samaan kappaleeseen, kun sen johtaa eri ihminen! sanoo Lauri Haapanen.

Harrastuksena kapellimestarikurssit

Kymmenen kurssilaisen joukon muodostavat Lauri Haapanen, Markus Luomala, Henri Sigfridsson, Matthew Rhodes, Heikki Parviainen, Tarmo Peltokoski, Leonard Kwon, Antti Hartikainen, Sauli Saarinen ja Costas Vallios.

Monet osallistujat ovat käyneet Panula-Akatemian kursseilla jo aiemmin. Esimerkiksi Kansallisoopperan orkesterissa patarumpuja soittava Heikki Parviainen kertoo harrastavansa Jorma Panulan kapellimestarikursseja.

Alun perin Vaasasta kotoisin oleva pianisti Tarmo Peltokoski on vasta 19-vuotias, mutta johtaa Vaasan kaupunginorkesteria jo 8. kertaa.

Yleisö pääsee näkemään kurssin osallistujat kaupungintalon lavalla lauantaina, kurssiviikon kruunaamassa konsertissa. Konsertti on kaikille avoin.

  • Jorma Panula -kapellimestarikurssi Vaasassa ti 10.9. – la 14.9.
  • 10 osallistujaa, jotka johtavat kurssin päätöskonsertin
  • Konsertti la 14.9. klo 15.00, Vaasan kaupungintalo, vapaa pääsy
  • Kurssi järjestetty Vaasassa vuodesta 1993

Kuva: Kapellimestarikurssin oppilas Matthew Rhodes johtaa Vaasan kaupungorkesteria.