Ohita valikko
Ilmakuva Påttin puhdistamon alueesta.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Asukkaita muistutetaan kertomaan havaintoja Påttin jätevedenpuhdistamon hajuvaikutuksista

Julkaistu: 2.8.2022

Vaasan kaupungin kaavoitus kerää tietoja Påttin jätevedenpuhdistamon hajuvaikutuksista puhdistamolla ja sen ympäristössä osana laajempaa hajuselvitystyötä. Kaikille avoimella karttapalautepalvelulla kerätään asukkailta havaintoja puhdistamon hajuvaikutusten ja hajupäästöjen esiintymistiheydestä, leviämislaajuudesta ja häiritsevyydestä Palosaaren alueella. Karttapalautepalvelu on avoinna vuoden 2022 ajan.

Tarkoitus on saada tietoa eri etäisyyksille ja ilmansuuntiin ulottuvista hajuista eri vuodenaikoina, joten on toivottavaa, että hajuhavaintoja kirjaavat järjestelmään lähiasukkaiden lisäksi myös muut lähialueen toimijat.

– Karttapalautepalveluun on kevään 2022 aikana kirjattu yhteensä 46 palautetta, joista 43 sijoittui Palosaaren alueelle. Noin puolet palautteista kirjattiin järjestelmään tammikuun aikana, kertoo Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges.

Useampia palautteita kirjattiin kevään aikana järjestelmään Majakkakadun ja Wolffintie risteyksessä, Kaivotien ja Valhallantien risteyksessä, Salmikadun ja Perämiehenkadun risteyksessä, Levoninkadun ja Pikitehtaankadun risteyksessä sekä Levoninkadun ja Palosaarentien risteyksissä.

Käyttäjä merkitsee sähköiseen järjestelmään hajuhavainnon paikan ja ajankohdan, arvioi hajun voimakkuutta sekä halutessaan lisäksi kirjoittaa vapaamuotoisen kuvauksen hajun luonteesta. Karttapalautepalvelu on käytettävissä sekä tietokoneella, että mobiililaitteiden selaimilla.

Karttapalautepalvelussa vastaajaa pyydetään ilmoittamaan hajuilmoituksen yhteydessä oma nimensä, tavoitteena vähentää mahdollisia asiattomia ilmoituksia. Henkilötietoja käsitellään EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Rekisterinpitäjänä toimii Vaasan kaupunki. Lisätietoja tietosuojasta löytyy Vaasan kaupungin sivuilta.

Hajutarkkailusta vastaa Ramboll Finland Oy, joka toteuttaa karttapalautepalvelun tulosten analysoinnin lisäksi vuoden 2022 aikana asiantuntijatyönä hajun kenttähavainnointia, hajunäytteenottoa ja hajupitoisuuksien määritystä Påttin puhdistamolla ja sen ympäristössä.

Vaasan kaupunki käyttää hajutarkkailulla kerättyjä tietoja maankäytön suunnittelussa.

 

Linkki karttapalautepalveluun:

https://is.ramboll.fi/vaasa-hajutarkkailu/

Lisätietoja hajutarkkailusta:

Oliver Schulte-Tigges, kaavoitusarkkitehti, Vaasan kaupunki
oliver.schulte-tigges@vaasa.fi, +358 40 8467 792

Vaasan Veden vikailmoitukset:

Karttapalautepalvelua käytetään vain hajuhavaintojen ilmoittamiseen. Tietoa vedenjakelun häiriötilanteista sekä ohjeet vikailmoitusten tekemiseen löytyy Vaasan Veden sivuilta.

 

Kartalla on näkyvillä kaikki karttapalautepalveluun tulleet 46 palautetta, joista 43 sijoittui Palosaaren alueelle. Kartalle merkityn symbolin muoto kuvastaa palautteenantajan arviota hajun voimakkuudesta; vihreä ympyrä = heikko haju, keltainen laatikko = selvä haju ja punainen kolmio = voimakas haju.