Ohita valikko
kädet

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Ehkäisevän päihdetyön viikko 2022 Vaasassa

Julkaistu: 7.11.2022

Valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 7.-13.11.2022. Teemaviikolla kannustetaan ottamaan päihteet puheeksi. Valtakunnallisena teemana on tänä vuonna lääkkeet.

Valtakunnallisen viikon teema on lääkkeet, joista puhuminen on luonnollinen osa terveyteen liittyvää keskustelua. Ongelmiin on tärkeää puuttua ennen kuin ne syvenevät ja väärinkäyttöön on tärkeää puuttua ajoissa.

– Lääkkeiden väärinkäytöllä tarkoitetaan tavallisesti sitä, että lääkettä käytetään päihtymistarkoitukseen tai suuria määriä siten, että lääke aiheuttaa myrkytystilan. Erityisen vaarallista on lääkkeiden käyttö alkoholin kanssa. Väärinkäyttö voi johtaa esim. tapaturmaiseen loukkaantumiseen, hengityslamaan, aivo- ym. elinvaurioihin ja pahimmillaan kuolemaan. Väärinkäyttö voi muuttua toistuvaksi ja luonteeltaan pakonomaiseksi, jolloin puhutaan riippuvuudesta eli addiktiosta kyseiselle aineelle, kertoo Pohjanmaan hyvinvointialueen päihdehuollon konsultoiva lääkäri Mika Ehrnrooth.

Ehrnroothin mukaan lääkkeiden väärinkäyttö aiheuttaa muutoksia ihmisen käyttäytymiseen.

– Lääkkeen vaikutus riippuu lääkeaineen määrästä ja vaikutusmekanismista. Useat lääkkeet ovat sedatoivia eli väsyttäviä, mutta joillakin väärinkäytetyillä lääkkeillä on stimuloivia eli piristäviä vaikutuksia. Joskus lääkeaineita käytetään suonensisäisesti, mikä voi johtaa herkemmin myrkytystiloihin ja vaarallisiin infektioihin.

Lääkeaineiden väärinkäyttö voi myös johtaa masennus- sekä ahdistusoireisiin ja jopa pitkäkestoisiin psykooseihin, jolloin ihmisen todellisuudentaju hämärtyy, ja tarvitaan pitkäjänteistä psykiatrista hoitoa.

Materiaalia verkossa

Ehkäisevän päihdetyön viikon verkkosivuilla www.kysyminenkannattaa.fi on julkaistu teemaviikon materiaaleja.

Päihteettömyyttä edistävää ja päihdehaittoja ehkäisevää aineistoa:

Tapahtumia ja toimintaa ehkäisevän päihdetyön viikolla Vaasassa

 • Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari julkaisee teemaviikolla tietoiskuja sosiaalisessa mediassa ehkäisevään päihdetyöhön liittyen.
  • Reimari Instagramissa https://www.instagram.com/reimari.info/
  • Tulossa on myös Reimarin oma Fiilis-podcast: nuorilta nuorille toteutettu podcast, jossa mielenkiintoisia aiheita, vieraita ja vinkkejä! Kauden aloituksesta tiedotetaan Reimarin some-kanavilla.
  • Reimarin verkkosivuilla anonyymi chat-palvelu: nuoret voivat tulla chattiin keskustelemaan päihteistä tai ihan mistä tahansa muusta mieltä askarruttavasta nimettömänä ja luottamuksellisesti.
  • Tiistaina 8.11. klo 10.45-12.50 jalkaudumme Vaasan Lyseon lukiolle.
 • Vanhemmuus lapsen ja nuoren elämässä –webinaari 7.11. klo 18-19
 • Ensihuoli-koulutus tiistaina 8.11.2022 klo 17-19
  • Teams–alustalla, ilmoittautuminen 7.11. mennessä.
  • Kohderyhmänä ovat henkilöt, jotka kaipaavat välineitä arkipäivän päihdehaittojen ja niistä syntyneen huolen kohtaamiseen sekä puheeksi ottamiseen ihmisenä ihmiselle. (ei ammattilaiskoulutus).
  • https://ehyt.fi/tapahtuma/ensihuoli-koulutus-8/
 • Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus 9.11. klo 18 Luotsipatsaalla, Vaasan kirkon puistossa.
  • Ohjelma: hartauspuheet suomeksi ja ruotsiksi, kynttilöiden sytytys ja hiljainen hetki.
  • Muistokahvit työntekijöiden ruokalassa tilaisuuden jälkeen n. klo 18.40.
  • Järjestäjät: Vaasan suomalainen seurakunta, Vasa svenska församling, Pohjanmaan kriisikeskus – Österbottens kriscenter Valo.
 • Ehkäisevän päihdetyön viikon kirjanäyttely Luonnontieteet ja tekniikka –osastolla Vaasan pääkirjastossa.

Vaasan kaupunki on jo vuosien ajan osallistunut ehkäisevän päihdetyön viikkoon muun muassa siten, että kyseisellä viikolla kaupungin edustustilaisuuksissa ei tarjota alkoholia.