Ohita valikko
Vaasan satama ja nosturit

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

Julkaistu: 6.9.2022

Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja toinen hakukierros avautuu 15.9. Tällä kertaa jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea Vaasan ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta; Vaasan hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.

– Toukokuussa saimme kuusi hakemusta, joista osa oli ryhmähankkeita. Olemme täällä Vaasan seudulla vahvassa roolissa vihreässä siirtymässä ja kehittämässä päästöttömiä energiaratkaisuja. Osaamista löytyy ja hakijat olivat hyvin ymmärtäneet Vaasan ekosysteemisopimuksen tavoitteet, kertoo strategia- ja hankesuunnittelija Maria Backman Vaasan kaupungilta.

Hankerahoituksen avulla voidaan viedä eteenpäin seudun tärkeimpiä hankkeita liittyen uusiin kestäviin teknologioihin ja kestävään kaupunkiin sekä panostaa vahvemmin EU-rahoituksen hakemiseen seudulle.

Vaasan seudun ekosysteemisopimuksessa keskitytään kehittämisalueisiin, jotka perustuvat EnergyVaasa-ekosysteemin kärkiin; kestävät ja älykkäät energiajärjestelmät eli älykkäät sähköverkot, marine-ratkaisut, kestävä energiantuotanto, energiatehokkuus ja energian varastointi.

– Odotamme hankkeita, jotka tukevat Vaasan hiilineutraaliustavoitteita, vetovoimaisuutta sekä vahvistavat alueen energiaosaamista ja -tutkimusta, sanoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa:

– Ekosysteemisopimukset koskevat julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen strategista kohdentamista globaalisti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseen. Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan yhteistoimintaverkostoja ja samalla lisätään TKI-toiminnan vaikuttavuutta.

Ekosysteemisopimuksen toteuttamisessa liikkeelle lähdettiin ensimmäisen vuoden aikana kansallisella rahoituksella, ja panostettiin GigaVaasa- ja EnergySampo -kehittämiskokonaisuuksiin.

Katso avoimet haut 15. syyskuuta:  https://www.obotnia.fi/fi/aluekehitys-ja-rahoitus/avoinna-olevat-haut

 

Mikä Ekosysteemisopimus?

  • Vaasan kaupungin allekirjoittama innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimus työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Sopimus koskee vuosia 2021–2027.
  • Ekosysteemi on yhteistyömalli, joka tuo yhteen yritykset, korkeakoulut, tutkimuslaitokset, rahoittajat ja muut TKI-toiminnan sidosryhmät vauhdittamaan innovaatioita, uutta liiketoimintaa ja uusia ratkaisuja asukkaiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Se tarjoaa esimerkiksi ainutlaatuisia pilotointi- ja testiympäristöjä tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen.
  • Vaasan lisäksi mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Rovaniemi, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Lappeenranta, Lahti, Pori, Seinäjoki, Mikkeli, Kajaani ja Kokkola.
  • Ekosysteemisopimukset mahdollistavat kaupunkien ja valtion aiempaa tiiviimmän yhteistyön tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tukemiseksi.
  • Ekosysteemisopimuksen tarkoituksena on myös saada alueelle lisää EU-rahaa erilaisiin kehityshankkeisiin ja investointeihin.
  • Vaasassa strategisina kumppaneina Vaasan kaupungin, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja Teknologiakeskus Merinovan lisäksi ovat Pohjanmaan liitto, Team Finland -verkosto sekä seudun korkeakoulut ja elinkeinoelämä.
  • Lue lisää aluekehittämisestä ja kaupunkipolitiikasta Vaasan kaupungin sivuilta.

 

EARK-logo