Ohita valikko
Elisabeth Hästbacka työpöytänsä ääressä.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Esteettömyys on Elisabeth Hästbackan sydämen asia

Julkaistu: 13.9.2019

Huhtikuussa kaupungin esteettömyyskoordinaattorina aloittanut Elisabeth Hästbacka haluaa työssään rakentaa yhdenvertaista Vaasaa.

Hästbacka on organisoinut vammaisneuvoston kokouksia sekä verkostoitunut muissa Suomen kaupungeissa työskentelevien kollegojensa kanssa.

– Esteettömyyskoordinaattorina olen mukana valvomassa ja edistämässä esteettömyyttä.  Lisäksi toimin muun muassa vammaisneuvoston sihteerinä sekä yhteistyölinkkinä järjestöjen suuntaan. On hienoa päästä edistämään asioita, jotka ovat sekä itselle että yhteiskunnalle tärkeitä, Hästbacka kertoo.

Hästbacka viimeistelee parhaillaan Åbo Akademilla väitöskirjaa, joka käsittelee vammaisten osallisuutta yhteiskunnassa.

– Toivon, että voin työssäni hyödyntää myös tutkijan taustaani sekä kontakteja, joita minulla on vammaistutkijoihin ympäri Suomen. Totta kai myös omat kokemukseni esteettömyydestä tuovat tarpeellista näkökulmaa työhön, Hästbacka sanoo.

Esteettömyys on yhteistyötä

Kun Hästbacka muutti Vaasaan opiskelemaan vuonna 2004, hän huomasi, että esteettömyyteen kaupungin keskustassa oli panostettu.

– Vaasassa on tehty vuosien aikana paljon työtä, jolla on edistetty esteettömyyttä. Vammaisneuvosto on ollut täällä pitkään aktiivinen ja saanut asioita aikaan, Hästbacka kiittelee.

Vaasa on Hästbackan mukaan esteettömyydessä edelläkävijä: esimerkiksi esteettömyyskoordinaattoreita ja -asiamiehiä on Suomessa vain alle kymmenessä kaupungissa. Vaikka asiassa on vuosien saatossa menty eteenpäin, työtä riittää vielä Vaasassakin.

– Esteettömyys on tärkeä osa ihmisten yhdenvertaisuutta, sillä se on hyvin laaja kokonaisuus ja tärkeää kaikille ihmisille. Se ei koske pelkästään vammaisia, vaan yhtä lailla myös ikääntyviä ja lapsiperheitä. Esteettömyys ei liity pelkästään rakennettuun ympäristöön, vaan myös vaikkapa vuorovaikutukseen ja tiedonkulkuun sekä työskentely- ja koulutusmahdollisuuksiin, Hästbacka muistuttaa.

– Esteettömyyden edistäminen lähtee aina yhteistyöstä. Olen jo päässyt tapaamaan monia mielenkiintoisia ihmisiä, ja odotan innolla, mitä kaikkea uutta pääsen työssäni oppimaan, Hästbacka hymyilee.