Ohita valikko
Iäkkään ihmisen käsi pöytää vasten ja hanskaan puettu käsi sen päällä.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Evondos-lääkeannostelurobotti tuo vapautta ikäihmisen elämään

Julkaistu: 14.12.2021

Vaasan kaupungin kotihoidossa on hyödynnetty Evondos-lääkeannostelurobottia jo lähes kahden vuoden ajan. Saadut hyödyt ovat erinomaiset. Kotihoidon asiakas saa olla omatoiminen ja kokea itsenäisyyttä ottaessaan itse omat lääkkeensä turvallisesti ilman hoitajaa tai etäyhteydessä olevan hoitajan kanssa. Näin hoitajia vapautuu enemmän apua tarvitseville kotihoidon asiakkaille.

Asiakkaan kotona oleva Evondos-lääkeannostelurobotti lukee annospussista lääkkeen antamisajankohdan ja kertoo asiakkaalle, milloin on lääkkeenoton aika. Laite huomauttaa, jos lääkepussia ei ole otettu. Lääkepussi siirtyy laitteen lukittuun säiliöön, jos lääkepussia ei oteta, ja vain hoitajat voivat avata säiliön. Laitteet ovat henkilökohtaisia ja niihin tallennetaan asiakaskohtaiset tiedot.

Toivomme uusia käyttäjiä

– Etsimme jatkuvasti uusia käyttäjiä, jotta kotihoidon lääkeannostelurobotit ovat mahdollisimman tehokkaassa käytössä ja asiakkaidemme tukena. Käyttäjiä voivat olla ne kotihoidon asiakkaat, jotka ottavat mielellään tarvitsemansa lääkkeet ja kykenevät ottamaan ne itsenäisesti tai esimerkiksi etähoivan avulla., kertoo kotihoidon johtaja Paula Olin.

Vaasan kaupungin kotihoidon asiakkailla on käytössään yhteensä 30 lääkeannostelurobottia.

– Asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan ja lääkeannostelurobotti on toiminut todella hyvin. Asiakkaat osaavat ottaa lääkkeensä ja jos lääkkeenotto ei ole onnistunut, laite tekee hälytyksen meidän hoitajien puhelimeen ja sitten otamme yhteyden asiakkaaseen. Evondos-palvelua voi suositella ihan kaikille asiakkaille, jotka tarvitsevat lääkkeiden otossa seurantaa, kannustaa sairaanhoitaja Petra Harju.

”Hoitajat eivät pyöri jaloissa, kun laite on omassa hallinnassa”

­– Puolin ja toisin laite on hyvä. Lääkkeet tulevat oikealla ajalla ja se on turvallista. Hoitajat eivät pyöri jaloissa, kun kone on omassa hallinnassa. Aluksi luulin, että tämä on vaikeaa, mutta ei olekaan. Kaikilla pitäisi olla tällainen laite, kertoo Evondos-lääkeannostelurobottia käyttänyt, kotihoidon asiakas Jouko.

Lääkehoidon turvallisuus ja seuranta ovat parantuneet

Evondos-lääkeannostelurobotin avulla lääkehoidon turvallisuus on parantunut huomattavasti, kun oikea asiakas saa lääkkeet automaatista oikeaan aikaan ja oikeina annoksina. Näin lääkehoitoa voidaan seurata entistä paremmin.

– Lääkevirheitä ei ole tullut. Tämä todella toimii, vahvistaa Olin.

”Vahvistamme asiakkaiden omatoimisuutta ja turvaamme hoitajien riittävyyden”

Vaasan kaupunki on aina ollut edelläkävijä kotona-asumisen palveluissa ja niiden turvaamisessa.

– Lääkerobotiikan hankkiminen on ollut meille luonnollinen askel eteenpäin, sillä lisäämällä digitaalisuutta, vahvistamme kotihoidon asiakkaiden omatoimisuutta ja itsenäisyyttä, hymyilee Olin.

– Saamme apua myös hoitajapulaan, joka on valtakunnallinen haaste. Meillä hoitajakäynnit ovat vähentyneet noin 1000 käyntiä kuukaudessa Evondos-lääkeannostelurobotin avulla. Nyt pystymme kohdistamaan hoitajaresursseja entistä paremmin niihin kotihoidon asiakkaisiin, jotka tarvitsevat enemmän apua. Tämä on yksi tapa, jolla turvaamme hoitajien riittävyyden, Olin vahvistaa.

Ensimmäiset Evondos-lääkeannostelurobotit jo vuodelta 2014

Evondos on suomalainen yritys, joka toi lääkeannostelurobotteihin perustuvan palvelun markkinoille 2014. Evondos-palvelun avulla on jaettu jo yli 10 miljoonaa lääkeannosta. Tällä hetkellä Evondos on käytössä Suomen lisäksi myös kaikissa muissa Pohjoismaissa.

– Lääkeannostelurobotit valmistetaan Evondosin tehtaalla Salossa ja tuotteelle on myönnetty Suomalaisen Työn Liitto ry:n Avainlippu-merkki, kertoo Evondos Oy:n markkinointijohtaja Mikko Hyle.