Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Gösta Diehlin laaja ja monipuolinen tuotanto Kuntsin modernin taiteen museossa

Julkaistu: 19.11.2021

Vaasassa esitellään merkittävän suomalaisen modernistin, Gösta Diehlin (1899-1964) koko tuotantoa esittävä laaja näyttely. Taiteilijan keskeisimmät teokset sekä yksityiskokoelmien harvinaisuudet on koottu yhteen ensi kertaa vuoden 1966 jälkeen. Näyttely pohjautuu laajaan tutkimukseen ja biografiaan, joka julkaistaan näyttelyn yhteydessä.

Kuntsin modernin taiteen museossa nähdään 20.11.2021–20.3.2022 merkittävän modernistin, Gösta Diehlin retrospektiivinen näyttely, joka esittelee värimaalarina tunnetun taiteilijan kokonaistuotantoa varhaisista 1920-luvun töistä 1950- ja 60-lukujen teoksiin, jo tunnustusta saaneen taiteilijan mestarillisiin kubistisiin maalauksiin.

Vaikuttavien öljymaalausten lisäksi nähtävillä on myös akvarelleja ja piirustuksia. Yli sadan teoksen kokonaisuus on esillä Kuntsin modernin taiteen museon molemmissa kerroksissa.

Enemmän kuin kubisti

Gösta Diehl tunnetaan parhaiten kubistisesta värimaalauksesta, mutta hänen ilmaisunsa piti sisällään paljon enemmän: klassisia maisemia, henkilökuvia, ekspressiivisiä kokeiluja ja myöhäistuotannon informalismia. Viidelle eri vuosikymmenelle ulottuva taiteellinen ura, ja sen eri vaiheet esitellään näyttelyssä.

–Näyttelyä varten tehtiin laaja teoskartoitus, jonka avulla jäljitettiin teoksia ja kerättiin arvokasta tietoa taiteilijan kokonaistuotannosta. Saimme yhteydenottoja pitkin kevättä, kesää ja syksyä, ja muutamia näyttelyyn tulevia teoksia on valittu mukaan tätä kautta, kertoo vs. amanuenssi Sonja Koivisto.

Diehlin varhainen myöhäisimpressionistinen ja uusklassinen ilmaisu kehittyi sodan jälkeen vähitellen ekspressionismin kautta hänen värivoimaiseen kubismiin, josta hänet tänä päivänä parhaiten tunnetaan.

Kuntsin modernin taiteen museossa yksi näyttelysali esittelee ryhmään kuuluneilta taiteilijoilta, joita Diehlin lisäksi olivat Yngve Bäck, Ragnar Ekelund, Torger Enckell, Unto Pusa, Sigrid Schauman ja Sam Vanni.

Suomalaista modernismia esille

Gösta Diehlin näyttelyn myötä Kuntsin modernin taiteen museossa halutaan nostaa esiin myös suomalaista modernismia, museon nimen mukaisesti. Jatkossa modernismia on tarkoitus esitellä erilaisina näyttelyinä. Gösta Diehlillä on kunnia olla ensimmäinen suomalainen modernisti, jota tuodaan esille laajan kuvataiteen murroksen edustajana.

Viimeksi Diehlin teoksia on ollut näin laajasti esillä hänen muistonäyttelyssään Helsingin Taidehallissa vuonna 1966. Näyttely on Vaasan kaupungin museoiden omana tuotantona tehty suursatsaus.

– Näin laajaa retrospektiivista näyttelyä ei ole nähty yli viiteenkymmeneen vuoteen. Sen tärkeänä pohjana on Gösta Diehlistä valmistunut laaja Camilla Granbackan tutkimustyö ja biografia, kertoo näyttelypäällikkö Maaria Salo Vaasan kaupungin museoista.

Taidehistorioitsija ja tietokirjailija Camilla Granbackan julkaistava tutkimus ja biografia on ensimmäinen laaja elämäkerta Gösta Diehlistä (Gösta Diehl: kubisti, koloristi ja kosmopoliitti 2021, Parvs Publishing).

Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot ja se on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa 20.11.2021–20.3.2022.