Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Vaasan kaupunginorkesteri

Henri Sigfridsson palaa Vaasaan

Julkaistu: 30.1.2020

Tänä torstaina Vaasan kaupunginorkesteri tarjoaa kamarimusiikkia. Kaupunginorkesterin muusikot ja pianisti Henri Sigfridsson kutsuvat yleisön musiikilliseen salonkiin kaupungintalolle

Henrin salongissa –nimeä kantavassa konsertissa kuullaan pianisti Sigfridssonin lisäksi 9 kaupunginorkesterin muusikkoa. Lavalla soi herkullinen soitinkirjo: piano, huilu, oboe, fagotti, käyrätrovi, viulu, alttoviulu, sello sekä kontrabasso.

Kapellimestarikurssilta pianon ääreen

Vaasan kaupunginorkesterin muusikot Maano Männi ja Viktor Olaus Nygård kertovat, että yhteistyökonsertti Henri Sigfridssonin kanssa on hartaasti odotettu.

-Idea konsertista synty viime syksynä, kun Henri osallistui Jorma Panulan kapellimestari-kurssille Vaasassa. Hän teki muusikoihin vaikutuksen kurssilla ja ehdotimme hänelle yhteiskonserttia keväälle, Männi kertoo.

Pitkän ja merkittävän uran pianistin luonut Sigfridsson on ennestään tuttu vaasalaisille musiikin ystäville myös toimittuaan Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 201-2017.

Ranskalaista huipailua ja englantilaista romantiikkaa

Teoksia konsertissa on kolme. Jacques Ibertin Trois pièces brèves, Francis Poulencin Pianosekstetto FP 100 sekä Ralph Vaughan Williamsin Pianokvintetto c-molli.

–Puolet ohjelmasta on 1930-luvun Ranskan terävintä kärkeä; ajattoman modernia ja hupailevaa. Vaughan Williamsin pianokvintetto on puolestaan täynnä suurta, pehmeää romantiikkaa,  konsertin esittelyssä kerrotaan.

Vuonna 1903 sävelletyn Pianokvinteton polku esityslavoille ei ole ollut itsestäänselvyys.

­–Säveltäjä jätti teoksen itse julkaisematta ja se unohdettiin. Williamsin kuoleman jälkeen vaimo vei partituurin kirjastoon ja antoi käskyn olla lainaamatta sitä yleisölle. Nuotit tulivat julkisiksi vasta vuonna 2002, Männi kertoo.

Williamsin Pianokvintetossa kuullaan tavanomaisesti kahta viulua, mutta torstai-illan konsertissa toinen viuluista on korvattu kontrabassolla.

–Kontrabasso ei ole tyypillinen soitin kamarimusiikissa, joten on todella hauska, että saimme sen mukaan konsertin kokoonpanoon, Nygård sanoo.

Harvinainen vierailu Suomessa

Henri Sigfridsson asuu tällä hetkellä Saksassa ja hänellä menee omien sanojensa mukaan loistavasti. Käden rasitusvammasta toipunut Sigfridssonin kalenteri on kiireinen.

-En ole muutamaan vuoteen soittanut pianoa kahdella kädellä. Tänä vuonna minulla on pitkästä aikaa yli 40 konserttia kalenterissa.

Sigfridsson kiertää Saksasta käsi musisoimassa ympäri maailmaa. Hänellä häämöttää edessään muun muassa Vietnam, Japani, Etelä-Korea skä Kaakkois-Aasian-kiertue.

–Suomessa esiinnyn tänä vuonna vain kahdesti. Huhtikuussa Lappeenrannassa ja tänä torstaina Vaasassa, Sigfridsson kertoo.

Henrin salongissa

TO 30.1. klo 19.00
25/21/10€
kamarikonsertti

Henri Sigfridsson, piano
Erica Nygård, huilu
Siri Ilanko, oboe
Eneko Iriarte Velasco, klarinetti
Samuli Krohn, fagotti
Vesa Ania, käyrätorvi
Maano Männi, viulu
Viktor Olaus Nygård, alttoviulu
Vladimir Reshetko, sello
Pontus Grans, kontrabasso

Jacques Ibert: Trois pièces brèves
Francis Poulenc: Pianosekstetto op. 100
Ralph Vaughan Williams: Pianokvintetto c- molli