Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter Vasa stadsorkester

Henri Sigfridsson återvänder till Vasa

Den här torsdagen bjuder Vasa stadsorkester på kammarmusik. Stadsorkesterns musiker och pianist Henri Sigfridsson bjuder tillsammans in åhöraren till en musikalisk salong i stadshuset.

På konserten med namnet Henris salong får vi förutom pianisten Sigfridsson lyssna till 9 musiker från stadsorkestern. På scenen ljuder ett härligt spektrum av olika instrument: piano, flöjt, oboe, fagott, valthorn, violin, altviolin, cello och kontrabas.

Från kapellmästarkurs till pianot

Vasa stadsorkesters musiker Maano Männi och Viktor Olaus Nygård berättar att man länge har sett fram emot en samarbetskonsert med Henri Sigfridsson.

-Idén till konserten kom förra hösten då Henri deltog i Jorma Panulas kapellmästarkurs i Vasa. Han gjorde intryck på musikerna på kursen och vi föreslog för honom en gemensam konsert på våren, berättar  Männi.

Sigfridsson har en lång och anmärkningsvärd karriär som pianist och är sedan tidigare också bekant för musikvännerna i Vasa, efter att ha fungerat som konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm 2011-2017.

Fransk spexighet och engelsk romantik

På konserten uppförs tre verk. Jacques Iberts Trois pièces brèves, Francis Poulencs Sextett för piano FP 100 samt Ralph Vaughan Williams Pianokvintett c-moll.

Hälften av programmet består av 1930-talets absoluta topp: tidlöst modernt och spexigt. Vaughan Williams pianokvintett fylls däremot av stor, mjuk romantik, berättas det i presentationen av konserten.

Den år 1903 komponerade Pianokvintettens väg till estraderna var inte en självklarhet.

­Kompositören lät själv bli att publicera verket och det blev bortglömt. Efter Williams död överlämnade hans fru partituret till biblioteket och gav order om att det inte får lånas ut till allmänheten. Noterna blev offentliga först år 2002 , berättar Männi.

I Williams Pianokvintett ingår vanligtvis två violiner, men på torsdagskvällens konsert har den andra violinen ersatts med en kontrabas.

Kontrabasen är inte ett vanligt instrument i kammarmusik, så  därför är det  speciellt roligt att få med den i sammansättningen, säger Nygård.

Ett sällsynt besök i Finland

Henri Sigfridsson bor för tillfället i Tyskland och enligt hans egna ord går det utmärkt för honom. Sigfridsson som tillfrisknat från en belastningsskada i armen har en bråd kalender.

-Jag har inte spelat piano med två händer på några år. Det är länge sedan jag har haft mer än  40 konserter i min kalender såsom jag har i år.

Sigfridsson turnerar från Tyskland för att musicera runtom i världen. Han kommer att spela bland annat i Vietnam, Japan, Sydkorea samt Sydostasien.

I Finland uppträder jag i år endast två gånger. I april i Villmanstrand och på torsdagen i Vasa!

Henris slong
TO 30.1 kl. 19.00
25/21/10€
kammarkonsert

Henri Sigfridsson, piano
Erica Nygård, fljöt
Siri Ilanko, oboe
Eneko Iriarte Velasco, klarinett
Samuli Krohn, fagott
Vesa Ania, valthorn
Maano Männi, violin
Viktor Olaus Nygård, altviolin
Vladimir Reshetko, cello
Pontus Grans, kontrabass

Jacques Ibert: Trois pièces brèves
Francis Poulenc: Pianosekstett op. 100
Ralph Vaughan Williams: Pianokvintett c- moll

Publicerad: 30.01.2020