Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Hyppää ilmaiseksi bussin kyytiin – Auton vapaapäivä huipentaa perjantaina alkavan Liikkujan viikon

Julkaistu: 14.9.2022

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään tuttuun tapaan syyskuussa 16.-22.9. Viikko huipentuu Auton vapaapäivään torstaina 22.9., jolloin tarjoamme ilmaiset bussimatkat Vaasan ja Mustasaaren uudistuneella joukkoliikenne Liftillä. Tarjous koskee kaikki Liftin linjoja palvelubusseja lukuun ottamatta.

Auton vapaapäivänä Lifti-bussit ovat veloituksetta asukkaiden käytössä koko päivän aamusta iltaan, mukaan lukien seudulliset linjat Norrvallaan ja Maalahteen.

– Haluamme kannustaa kaikkia kestävään liikkumiseen ja käyttämään paikallisbusseja pienellä kynnyksellä. Nyt onkin hieno mahdollisuus tutustua uudistuneen Liftin aikatauluihin ja reitteihin, joukkoliikenneasiantuntija Anastassia Backlund kertoo.

– Bussilla matkustaminen on myös ekoteko, joten toivottavasti yhä useammat kokevat bussin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi omalle autolle.

Mini-Lifti -yhteiskäyttöautot ilmaiseksi nopeimmille – osallistu myös nimikilpailuun

Paikallisbussien lisäksi kaksi Mini-Lifti -yhteiskäyttöautoa vapautetaan ilmaiskäyttöön tiistaina 20.9. klo 7-18 väliseksi ajaksi. Autot ovat varattavissa ilmaiseksi 20.9. klo 00.01 alkaen yhteiskäyttöoperaattori Omagon sovelluksen kautta. Ilmaisjakson aikana autoja ei pysty varaamaan seuraaville päiville.

– Varausaika on rajoitettu maksimissaan yhteen tuntiin, jotta mahdollisimman moni ehtii testata autoa päivän aikana. Kannattaa toimia nopeasti, sillä autoja riittää vain nopeimmille, projektipäällikkö Tomi Paalosmaa sanoo.

Mini-Lifti -yhteiskäyttöautoille haetaan myös ytimekkäitä ja tarttuvia nimiä, jotka helpottavat autojen yksilöimistä ja vuokrausta.

Nimiä voi ehdottaa Mini-Liftin nettisivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Lomake suljetaan torstaina 22.9. klo 12, jonka jälkeen raati valitsee tulleista nimiehdotuksista kolme sopivinta, jotka teipataan autojen kylkeen.

Kaikkien nimiä ehdottaneiden kesken arvotaan yksi yhteiskäyttöauto ilmaiseksi käyttöön koko viikonlopuksi. Lisäksi vastanneiden kesken arvotaan kolme ilmaiskoodia, jolla auton saa käyttöönsä kahden tunnin ajaksi.

Pienillä muutoksilla isoja säästöjä

Euroopan liikkujan viikolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja edistävät omilla toimillaan fiksua liikkumista.

Jo pienillä muutoksilla liikkumistavoissa voi saada aikaan isoja säästöjä. Kävely, pyöräily ja joukkoliikenne ovat paitsi edullisempia vaihtoehtoja kuin autoilu, myös ympäristöystävällisiä liikkumisvaihtoehtoja, joita suosimalla voi vähentää polttoaineiden kulutusta.

– Suomessa liikutaan edelleen selvästi eniten henkilöautolla, myös muutaman kilometrin matkoja. Osan yksin omalla autolla tehdyistä matkoista pystyy etenkin kaupungeissa helposti korvaamaan kestävillä kulkumuodoilla, kun matkat suunnittelee ja ketjuttaa etukäteen, kehottaa erityisasiantuntija Michaela Sannholm Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Kuusi keinoa taloudelliseen liikkumiseen. 1. Kevennä kaasujalkaa. Vähentämällä ajonopeuttasi 10km/h voit säästää pitkän pennin polttoainekuluissa. 2. Vietä autottomia päiviä. Suosi kestäviä kulkutapoja. 3. Kaksin aina kaunihimpi ja autoillessa halvempi. Kimppakyydit ovat hyvä keino vähentää polttoaineen kulutusta ja saada säästöjä. 4. Säästä säätämällä. Autojen ilmastoinnin osuus on 4-10% polttoaineen kokonaiskulutuksesta. Säästä säätämällä auton ilmastointia ja lämmitystä. 5. Anna kuskin kuljettaa. Joukkoliikenteellä kulkeminen on edullisempaa kuin autoilu. 6. Vältä turhia startteja. Ajokilometrejä ja päästöjä voi vähentää helposti ketjuttamalla eli yhdistelemällä erillisiä automatkoja yhdeksi reissuksi.