Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Isolahden koulu saa laajennusosan: käyttäjät osallistuvat uusien tilojen suunnitteluun

Julkaistu: 27.5.2024

Isolahden koulun tontille suunnitellaan parhaillaan uudisrakennusta vaativan erityisen tuen oppilaille. Uudisrakennuksessa toimivat sen valmistuttua vaativan erityisen tuen opetus, iltapäivätoiminta sekä nuorisotila. Lapset, nuoret ja henkilökunta pääsevät vaikuttamaan uusien tilojen suunnitteluun.

Viime vuosien aikana vaativan erityisen tuen oppilaiden määrä on noussut merkittävästi, eivätkä Isolahden koulun nykyiset tilat riitä vastamaan tarvetta. Koulun piha-alueella otettiin käyttöön väliaikaiset tilaelementit lokakuussa 2023. Uudisrakennuksen myötä tilaelementeistä voidaan luopua.

– Erityisen tuen oppilaita oli 31 vuonna 2004 ja tänä lukuvuonna heitä on 96 eli kolminkertainen määrä. Ennusteissa ei näy laskua, kertoo Isolahden koulun rehtori Taito Gromov.

Uusien tilojen arvioidaan valmistuvan vuonna 2026

Isolahden koulun laajennusosan rakennusprojektissa on meneillään hankesuunnitteluvaihe, jossa selvitetään suunnittelun lähtökohtia. Hankesuunnitelman valmistuttua se etenee syksyllä päätöksentekoon lautakuntaan ja edelleen kaupunginhallitukselle ja –valtuustoon.

Tavoiteaikataulun mukaan rakentaminen päästäisiin aloittamaan vuonna 2025, ja valmista olisi vuonna 2026.

Uudisrakennukseen vaativan erityisen tuen opetus, iltapäivätoiminta sekä nuorisotilat

Laajennusosan alta puretaan Pallokadun puolella sijaitseva huonokuntoinen Revontulet-rakennus, jossa on toiminut vaativan erityisen tuen opetus sekä nuorisotalo Sumppu. Tiloissa toimii tällä hetkellä myös Isolahden koulun yleisopetuksen iltapäivätoiminta.

Vaativan erityisen tuen ryhmä on jouduttu nyt sijoittamaan päärakennukseen. Tilan ahtauden vuoksi on jouduttu ottamaan kotitalousluokka ja yksi henkilökunnan sosiaalitila opetuskäyttöön.

Uudisrakennuksessa toimivat sen valmistuttua Isolahden koulun vaativan erityisen tuen opetus ja iltapäivätoiminta sekä nuorisopalveluiden uudet tilat.

Henkilökunnan työpajassa keskusteltiin vilkkaasti

Tulevan uudisrakennuksen käyttäjille pidettiin yhteinen työpaja 16.4.2024 Isolahden koululla. Paikalla oli perusopetuksen ja nuorisopalveluiden henkilökuntaa sekä kaupungin talotoimen ja uudisrakennuksen suunnittelijan edustajia.

Tilaisuudessa keskusteltiin laajasti muun muassa uuden rakennuksen sijoittumisesta, saattoliikenteestä, sisätilojen erityispiirteistä ja sijoitteluista, säilytystiloista sekä piha-alueesta.

Vaativan erityisen tuen opetuksessa tarvitaan esimerkiksi erityistiloja sekä jaettavia tiloja. Esteettömyys ja kuntoutukseen liittyvät apuvälineet asettavat lisätarpeita tiloille.

Jo viime keväänä järjestettiin myös lasten raati, jossa Isolahden koulun erityislapset ja -nuoret pääsivät ideoimaan ja kertomaan unelmiensa koulusta.

Oppilaiden mielestä täydellisessä luokassa voisi olla muun muassa sohva, älytaulu, jumppavälineitä, piano, pimennysverhot, värejä ja huonekasveja. Eteis -ja aulatiloihin oppilaat toivoivat lisää tilaa. Koulun pihaan oppilaat toivoivat lisää kasveja ja puita sekä erilaisia leikkivälineitä.

Nuoret toivovat mopokatosta sekä toiminnallisuutta piha-alueelle

Uudisrakennukseen tulevan nuorisotilan suunnittelussa kuullaan suunnittelun eri vaiheissa sekä nuoria että henkilökuntaa.

– Nuorten ajatuksista vahvimpana nousi se, että heistä on valtavan tärkeää, että tällä alueella on nuorisotila ja että sellainen täällä myös pysyy, vaikka uusiin tiloihin siirrytäänkin, kertoo Sumpun nuoriso-ohjaaja Laura Plosila.

Nuorten toiveista suosituimmiksi nousivat selkeästi mopokatos sekä piha-alueen toiminnallisuus. Nuoret kaipasivat piha-alueelle nuorisotilan läheisyyteen esimerkiksi kuntoiluvälineitä ja istuskelupaikkoja.