Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Joukkoliikenteen matkustajamäärät kasvussa – uusi vuosi tuo mukanaan aikataulumuutoksia

Julkaistu: 28.12.2022

Vaasan ja Mustasaaren yhteinen joukkoliikenne Lifti aloitti liikennöinnin heinäkuussa. Uudistus on otettu hyvin vastaan, mikä näkyy kasvaneissa matkustajamäärissä. Liftin linjastoa kehitetään jatkossakin saatujen kokemusten ja asiakaspalautteiden perusteella. Linja 5:n aikatauluihin ja reittiin on tulossa muutoksia jo ensi vuoden alusta lähtien.

Lifti aloitti liikennöinnin heinäkuun alussa, ja heti ensimmäisen kuukauden aikana matkustajamäärät kasvoivat peräti 14 prosentilla verrattuna vuoteen 2019 ennen koronapandemiaa.

– Olemme seuranneet matkustajamäärien kehitystä ja palautteita suurella mielenkiinnolla. Heinäkuu antoi jo osviittaa linjaston onnistumisesta ja loppuvuoden suunnasta. Isosta muutoksesta ja uusista reiteistä huolimatta Vaasan seudun asukkaat ovat käyttäneet Liftiä aktiivisesti, joukkoliikenneasiantuntija Anastassia Backlund kertoo.

Elo- ja syyskuussa matkustajamäärät kasvoivat noin 10 prosentilla ja sama trendi nähtiin myös Waltti-matkakorttien ostomäärissä.

– Kasvaneiden matkustajamäärien lisäksi myös Waltti-matkakorttien myyntiluvut, lähimaksun käyttäjät ja saatujen palautteiden määrä kertovat kiinnostuksesta uudistuneeseen joukkoliikenteeseen, Backlund sanoo.

Koko vuoden matkustajamääriä ei ole vielä saatu, mutta tämän hetken arvion mukaan vuosi 2022 sujuu kokonaisuudessaan vähintään yhtä hyvin kuin 2019.

– Näyttää siltä, että vaasalaiset ovat palanneet käyttämään joukkoliikennettä koronapandemian jälkeen, ja linjastouudistus on houkutellut kyytiin myös uusia matkustajia, Backlund kertoo.

Linjastoa kehitetään myös jatkossa

Tuleva vuosi alkaa 10 % arvonlisäveron poistamisella joukkoliikenteen lipputuotteista. Käytännössä lippujen hinnat laskevat arvonlisäveron verran.

Uusi vuosi tuo mukanaan myös aikataulumuutoksia, kun linja 5:n vuorotarjontaa parannetaan 4.1.2023 lähtien. Muutokset kohdistuvat klo 11-18 väliselle ajalle.

– Linja 5 on ollut erittäin suosittu ja olemme saaneet runsaasti palautetta sen aikatauluista ja kuormituksesta. Suosituimmille vuoroille lisättiin jo loppuvuodesta niin sanotut apubussit, jonka avulla matkustajat on saatu jaettua tasaisesti kahteen autoon. Nyt tehtävillä muutoksilla pyrimme palvelemaan paremmin koululaisia ja opiskelijoita koulupäivän päätteeksi, Backlund kertoo.

Samalla linjan kiertosuunta keskustan ja Keskussairaalan välillä muuttuu aikataulussa pysymisen helpottamiseksi.

– Korsholmanpuistikon ja Koulukadun risteys on hyvin vilkas ja tällä hetkellä vasemmalle kääntyminen vie liikaa ylimääräistä aikaa, Backlund selventää.

Aikataulumuutoksiin voi tutustua jo Liftin verkkosivulla ja reittioppaassa.

– Liftiä kehitetään myös jatkossa matkustajien tarpeita ajatellen. Koko joukkoliikennetiimi ja liikennöitsijä Vekka Group Oy kiittävät matkustajia menneestä puolesta vuodesta ja toivottavat parempaa uutta vuotta, Backlund toivottaa.