Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset Vaasan joulu

Joulukuusi saapui Vaasan torille – myös keskustan jouluvalot syttyivät tällä viikolla

Julkaistu: 17.11.2023

Perinteinen joulukuusi pystytettiin tällä viikolla Vaasan torille. Samalla keskustan alue saa valohoitoa sadoista torin ympäristöön levittyvistä jouluvaloista.

Tänä vuonna komein joulukuusiehdokas löytyi Niilontieltä Sepänkylästä. Palveluvastaava Jarmo Latvalan mukaan sopivia kuusia oli tarjolla hieman aiempia vuosia vähemmän.

– Kävimme katsomassa kolmea potentiaalista ja tarpeeksi isoa kuusta, joista päädyimme Sepänkylässä sijainneeseen taloyhtiön pihakuuseen. Kuusi on symmetrinen ja arviolta 16-17 metriä korkea, Latvala kertoo.

Kuusi kuljetettiin torille tiistaina 14.11. ja se komistaa keskustaa tammikuun 13. päivään saakka. Tällä kertaa kuusen haku vaati normaalia enemmän suunnittelua.

– Kuusi sijaitsi haastavalla paikalla taloyhtiön sisäpihalla, joten sen kaataminen ei ollut mahdollista. Sen sijaan kuusi sahattiin tyvestä ja nostettiin ison nosturiauton avulla pystyasennossa talojen yli, Latvala kertoo.

Taloyhtiön puheenjohtaja Stefan Hjortman on iloinen, että valinta osui juuri heidän pihakuuseen.

– Kuusi alkoi olla liiankin iso meidän sisäpihalle ja turvallisuusriski varsinkin tuulisella säällä. Kuusi on todella hieno ja tiivis, ja olemme ylpeitä, että se pääsee vielä torille paraatipaikalle, Hjortman iloitsee.

Energiatehokkaat jouluvalot valaisevat keskustaa

Kuusen ympärille kiedottiin tuttuun tapaan sata metriä valokaapelia, 25 lämpimän valkoista valopalloa ja yli metrin korkuinen valaistu latvatähti. Kuusen juurella komeilee lisäksi kolme isoa, noin kaksi metriä leveää joulupalloa.

Myös muut keskustan jouluvalot sytytetään normaaliin tapaan. Esimerkiksi Vaasanpuistikon ja Hovioikeudenpuistikon kävelykadulle on ripustettu yli 160 kappaletta eri kokoisia jouluvalopalloja ja toria komistaa satoja metrejä pitkä led-valonauha.

Vaikka kaupunki on säästänyt energiaa monin eri toimenpitein, energiatehokkailla led-valaisimilla toteutetut jouluvalot pidetään päällä tänäkin vuonna. Myös asukkaat ovat kokeneet tärkeänä, että keskustan joulutunnelmaan panostetaan.

Valot valaisevat toria ainakin loppiaisviikkoon saakka, ja mahdollisesti myös pidempään.