Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Julgranen har kommit till Vasa torg – även julbelysningen tänds i centrum denna vecka

Publicerad: 17.11.2023

Den traditionella julgranen restes på Vasa torg denna vecka. Samtidigt får centrumet ljusterapi av de hundratals julljus som sprids ut över torgets omgivning.

I år hittades den vackraste kandidaten till julgran på Niklasvägen i Smedsby. Enligt serviceansvarig Jarmo Latvala fanns det i år något färre lämpliga granar att välja mellan än under tidigare år.

– Vi var och kollade tre potentiella och tillräckligt stora granar. Valet föll på en gårdsgran som stod på gården till ett husbolag i Smedsby. Granen är symmetrisk och uppskattningsvis 16–17 meter hög, säger Latvala.

Granen fördes till torget tisdag 14.11 och den pryder centrum fram till den 13 januari. Denna gång krävde hämtningen av granen lite mera planering än vanligt.

– Granen stod på en utmanande plats på husbolagets innergård, så det kom inte i fråga att fälla den. I stället fick vi såga loss trädet vid roten och lyfta det i upprätt ställning över husen med hjälp av en stor kranbil, förklarar Latvala.

Husbolagets ordförande Stefan Hjortman är glad över att valet föll på just deras gårdsgran.

– Granen började vara nästan för stor för vår innergård och orsakade en säkerhetsrisk i synnerhet vid blåsigt väder. Granen är väldigt fin och tät och vi är stolta över att den får stå på en paradplats på torget, säger Hjortman.

Energieffektiva julljus lyser upp centrum

I likhet med föregående år kommer granen att kläs med en ljuskabel på hundra meter, 25 varmt vita ljusbollar och en upplyst stjärna i toppen som är över en meter hög. Därtill finns det tre stora, cirka två meter breda julbollar invid julgranen.

Också den övriga julbelysningen i centrum tänds som vanligt. Exempelvis på gågatan mellan Vasaesplanaden och Hovrättsesplanaden har det hängts upp över 160 ljusbollar av olika storlek och torget pryds av en hundratals meter lång led-ljusslinga.

Även om staden har sparat energi med flera olika åtgärder, kommer julljusen med energieffektiva ledlampor att vara på också i år. Även invånarna har upplevt att det är viktigt att satsa på julstämningen i centrum.

Den nya belysningen lyser upp torget ända till trettondagen, eventuellt ännu längre.