Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Tervetuloa Taiteiden yön kulkueeseen!

Julkaistu: 28.4.2022

Päivitetty: 29.6.2023

Vaasassa vietetään Taiteiden yötä torstaina 10.8.2023 karnevalistisissa tunnelmissa. Toivomme, että vaasalaiset yritykset sekä yhdistykset osallistuvat ohjelmallaan taiteiden yön karnevaalikulkueeseen.

Taiteiden yö – tapahtumaa on järjestetty Vaasassa vuodesta 1991 lähtien. Suureksi kaupunkitapahtumaksi kasvanut juhla on yhdistänyt eri-ikäisiä ihmisiä kulttuurin, musiikin ja muiden ohjelmanumeroiden kautta isoksi kyläyhteisöksi. Taiteiden yö houkuttelee vuosittain reilu 30 000 osallistujaa. Tapahtuman ohjelma rakennetaan yhdessä kaupunkilaisten ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Tänä vuonna Taiteiden yö vietetään karnevaalien hengessä, teemana valittiin Ilon karavaani. Perinteisesti karnevaalit juhlistavat paikallista moninaisuutta, kulttuurien ja taidemuotojen kirjoa sekä yhteisöllisyyttä. Karnevaali-teema korostaa osuvasti kaupunkitilan muuttumista eräänlaiseksi julkiseksi performanssiksi, jossa paikkansa ottavat erilaiset taidemuodot, kulttuuri-, järjestö- ja yhteiskunnalliset toimijat sekä kaupungin korttelit väestöineen.

Kutsumme teidät mukaan vuoden Taiteiden yön karnevaali-kulkueeseen!

Perinteiseen Keski-Eurooppalaiseen karnevaalijuhlintaan kuuluu karnevaalikulkue, joka koostuu yhdistysten, yritysten, joukkueiden ja teatteriryhmien sekä muiden kokoonpanojen esittäytymisistä. Kukin kulkueeseen osallistuva ryhmä rakentaa teemaan sopivan kokoonpanon tai kulkuevaunun, jonka kanssa he esittäytyvät karnevaaliyleisölle.

Joillakin kokoonpano tarkoittaa osallistujien samanhenkistä pukeutumista tai eri materiaalista koottuja isoja marionettieläimiä tai –nukkeja; kunnianhimoisimmilla esittäytyminen voi olla peräkärrylle tehty rakennelma tai muutoin koristeltu auto.

Karnevaalikulkue toimii vähän kuin abiturienttien penkkariajelu; kulkuevaunuista heitellään karkkeja, konfettia, ja muuta tilanteeseen sopivaa. Organisaation edustajat ovat mukana vaunussa tai kävelevät vaunun vierellä ja osallistuvat yhteisölliseen ilon pitoon.

Vuoden 2023 Taiteiden yön juhlakulkue esittelee paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja muita kaupunkimme toimijoita. Karnevaalikulkue kiertää kaupungilla yleisön nähtävillä. Kulkueeseen osallistuvista kokoonpanoista järjestetään yleisöäänestys – paras palkitaan. Lähtekää tekin mukaan suunnittelemalla oma kulkueosuutenne!

Käytännön ohjeita:

Ilmoittautuminen kulkueeseen on auki 31.5.2023 saakka. Ilmoittautumiset tehdään sähköpostiin taiteidenyo@vaasa.fi. Oman esittäytymisen suunnittelu ja rakentaminen kannattaa aloittaa nyt jo! Esittäytymistä suunnitellessa on hyvä muistaa tieliikennelain asettamat rajoitukset.

Tervetuloa osaksi Taiteiden yötä 2023!

 

Lisätietoja:

Kulttuurituottaja
Andrea Frondelius-Kovács
puh. 040 556 9973
andrea.frondelius-kovacs@vaasa.fi

Kulttuurituottaja
Geir Byrkjeland
puh. 0400 56 44 69
geir.byrkjeland@vaasa.fi