Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Välkommen till festtåget på Konstens natt!

Publicerad: 28.4.2022

Uppdaterad: 29.6.2023

I Vasa firas Konstens natt på torsdag 10.8.2023 i karnevalistisk anda. Vi önskar att företag & föreningar i Vasa deltar med sitt program i karnevalståget under Konstens natt.

Evenemanget Konstens natt har ordnats i Vasa sedan år 1991. Festivalen som har vuxit till ett stort stadsevenemang har förenat människor i olika åldrar genom kultur, musik och andra programnummer till en stor bygemenskap. Konstens natt lockar varje år drygt 30 000 deltagare. Programmet för Konstens natt sätts ihop tillsammans med stadsborna och de lokala aktörerna.

I år har Konstens natt karneval som tema. Av tradition firar karnevalerna lokal mångfald, kulturens och konstformernas mångformighet samt social gemenskap. Temat karneval betonar på ett slående sätt stadsrummets förvandling till en slags offentlig performance, där olika konstformer, olika kultur, förenings- och samhälleliga aktörer samt stadens kvarter med sina invånare tar plats.

I karnevalistisk anda vill vi bjuda in er till det andra festtåget på Konstens natt!

Till traditionellt mellaneuropeiskt karnevalsfirande hör ett karnevalståg, vilket utgörs av föreningar, företag, lag och teatergrupper samt andra sammansättningar som visar upp sig. Varje grupp som deltar i tåget skapar en sammansättning eller en karnevalsvagn som passar till temat och som de visar upp sig med för karnevalspubliken.

För somliga betyder sammansättning att deltagarnas klädsel går i samma stil, stora marionettdjur eller –dockor gjorda av papplådor eller annat material; för de mest ambitiösa kan presentationen bestå av en konstruktion gjord på en släpvagn eller ett lastbilsflak eller av en på annat sätt dekorerad bil.

Karnevalståget fungerar litet som abiturienternas penkkiskörning; från festivalvagnen kastas godis, konfetti och annat för tillfället lämpligt. Ett företags representanter är med i vagnen eller går bredvid den och deltar i den glada samvaron.

Konstens natts festtåg 2023 presenterar lokala företag, föreningar och andra aktörer i vår stad. Karnevalståget går runt i staden med sambagruppen i spetsen och visar upp sig för publiken. Det kommer att ordnas en publikomröstning om de sammansättningar som deltar i tåget – den bästa belönas. Kom med ni också genom att planera er egen del av karnevalståget!

Praktiska anvisningar

Anmälan till karnevalståget är öppen till 31.5.2023. Anmälningarna görs på e-postadressen taiteidenyo@vaasa.fi. Den egna presentationen och skapandet lönar det sig att börja med redan nu! När man planerar presentationen är det bra att komma ihåg de begränsningar som vägtrafiklagen anger.

Välkommen som en del av Konstens natt 2023!

Kontaktuppgifter:

Kulturproducent
Andrea Frondelius-Kovács
puh. 040 556 9973
andrea.frondelius-kovacs@vaasa.fi

Kulturproducent
Geir Byrkjeland
puh. 0400 56 44 69
geir.byrkjeland@vaasa.fi