Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Kaupunki selventää rooliaan Wasa Graffitilandian tilanteessa

Julkaistu: 17.3.2023

Päivitetty: 5.4.2023

Katutaidenäyttely Wasa Graffitilandian tilanteesta ja alueen rakennusten purkamisesta on käyty paljon keskustelua. Vaasan kaupungin rooli tilanteessa on ollut sopia asioista alueen rakennukset omistavan Puuharyhmän kanssa. Puuharyhmä puolestaan on neuvotellut katutaidenäyttelyä järjestävän Katukulttuuri ry:n kanssa.

– Olemme saaneet paljon palautetta koskien katutaidenäyttely Wasa Graffitilandiaa ja sen toiminnan loppumista entisen huvipuisto Wasalandian tiloissa Vaskiluodossa. Kiitämme kaikesta palautteesta ja haluamme samalla selventää faktoja asian suhteen, kertoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Markku Järvelä.

Taustaa:

  • Entisen Wasalandian huvipuiston maa-alueen omistaa Vaasan kaupunki, joka oli vuokrannut alueen Puuharyhmä Oyj:lle.
  • Maanvuokrasopimus alueesta oli solmittu huvipuistotoiminnan harjoittamista varten vuoteen 2037 saakka. Huvipuistotoiminta alueella loppui vuonna 2015.
  • Vaasan kaupunki ja Puuharyhmä Oyj ovat neuvotelleet maanvuokrasopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä vuodesta 2015 saakka.
  • Vuokrasopimuksen jatkoa koskevan asian ratkaisu eteni syksyllä 2022, kun Vaskiluodon osayleiskaava sai lainvoiman. Alueen tuleva maankäyttö on määritelty osayleiskaavassa, ja sinne on tulossa muun muassa asuntoja.
  • Entisen huvipuiston alueen rakennukset omistaa Puuharyhmä, joka on vuokrannut niitä eteenpäin Katukulttuuri ry:lle kesästä 2021 saakka.
  • Vaasan kaupunki ja Puuharyhmä sopivat yhteisymmärryksessä maanvuokrasopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä tammikuussa 2023.
  • Sopimukseen kuuluu, että Puuharyhmä vastaa hallussaan olevien rakennusten purkamisesta.
  • Sopimuksen mukaan Puuharyhmän vuokranmaksu kaupungille loppuu 30.6.2023.

– Sovimme kuitenkin, että rakennukset voidaan purkaa vasta syksyllä, emmekä peri Puuharyhmältä enempää vuokraa, vaikka purkaminen tapahtuisi vasta kesäkauden jälkeen. Pitkällä purkuaikataululla halusimme kaupungin osalta mahdollistaa Wasa Graffitilandian kesänäyttelyn toteutumisen myös tulevana kesänä, Järvelä kertoo.

Koska rakennukset ovat kuitenkin Puuharyhmän omistuksessa, ei kaupunki ole voinut neuvotella niiden käytöstä kolmannen osapuolen eli Katukulttuuri ry:n kanssa.

– Eli Wasa Graffitilandian jatkosopimus on ollut Puuharyhmän ja Katukulttuuri ry:n välinen asia, emmekä ole voineet kaupunkina vaikuttaa siihen, Järvelä muistuttaa.

Vaasan kaupunki on tukenut Katukulttuuri ry:n toimintaa kulttuuriavustuksilla, jonka lisäksi Vaasan kaupungin kulttuurijaosto myönsi viime vuonna yhdistykselle Vuoden vaasalainen kulttuuriteko 2021 -palkinnon.

– Näiden lisäksi yhdistykselle myönnettiin maaliskuussa 6 500 euron toiminta-avustus, joka toivottavasti osaltaan mahdollistaa konseptin jatkuvuuden uusissa tiloissa Vaasan alueella, kertoo Vaasan kaupungin kulttuuripäällikkö Jenni Niemi.

Avustuksen ehtona on se, että yhdistyksen toiminta jatkuu Vaasassa.