Ohita valikko
Neljä lammasta niityllä.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Kesälampaat palasivat jälleen hoitamaan niittyjä

Julkaistu: 15.6.2023

Tänä kesänä tutut maisemanhoitajat voi nähdä laiduntamassa Hietalahden tekosaaressa uimahallin takana, Gerbyn Omenapuupuistossa, Vähänkyrön Kirkkosaaressa sekä Läntisen Pitkäkadun ja Torikadun välissä olevalla niityllä, Vanhan Vaasan raunioita vastapäätä.

Tänä vuonna vihertiimit saivat entistä isomman lauman kesäapulaisia auttamaan maisemanhoidossa. 21 lammasta aloitti laiduntamisen tuttujen niittyjen lisäksi ensimmäistä kertaa Hietalahdessa ja Vähässäkyrössä.

– Lampaista pidetään hyvää huolta. Niiden luona käydään päivittäin, minkä lisäksi lampaiden omistaja käy joka viikko tarkistamassa, että niillä on kaikki hyvin. Kaikilla alueilla on myös kameravalvonta, kertoo viheraluehortonomi Leila Roininen.

Ahkerat kesätyöläiset tekevät hyvää luonnolle

Lampaat ovat tehokkaita, hellävaraisia ja ympäristöystävällisiä maisemanhoitajia, jotka sopivat erinomaisesti pitämään huolta valtakunnallisesti arvokkaista kulttuuriympäristöistä.

– Lammaskatras laiduntaa noin syyskuun puoleenväliin asti riippuen ruoan määrästä, Roininen kertoo.

Liiku rauhallisesti aitauksen lähellä

Aitauksien lähellä liikkuvien on huolehdittava, että lampaat saavat hoitaa työnsä rauhassa. Niitä saa käydä katsomassa, mutta aitaukseen ei saa mennä eikä niitä saa syöttää. Näin varmistetaan, että lampailla on hyvä olla ja että ne pysyvät terveinä.

Huomioithan myös, että Gerbyn Omenapuupuistoon ei saa ajaa autolla, vaan auto on jätettävä Kuusilahdentien päätyyn.

Vähänkyrön Kirkkosaari sekä Gerbyn Omenapuupuisto ovat Vaasan kaupungin niittyjen hoidon Kunta-Helmi -kohteita. Ympäristöministeriön Helmi-ohjelman pääasiallisena tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa.