Ohita valikko
Kahvikuppi ja muistilehtiö pöydällä

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Keskustan kehittäminen tapetilla kaupungin ja yrittäjien aamukahveilla

Julkaistu: 16.9.2019

Vaasan kaupungin ja Vaasan Yrittäjien yhteisillä aamukahveilla 11.9. keskusteltiin kaupungin keskustan kehittämisestä. Yrittäjiä teemaan johdattivat teknisen toimen johtaja Markku Järvelä, kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso, Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson sekä Shopping Vaasan kehityspäällikkö Magnus Söderström.

Wasa Stationista tulee osa keskustaa

Teknisen toimen johtaja Markku Järvelä kertoi Wasa Stationin eli vanhan linja-autoaseman tilalle suunnitellun monitoimikorttelin toteutumisesta osana keskustaa. Tällä hetkellä suunnitellaan, miten Wasa Station saadaan kytkettyä ydinkeskustaan paremmin, jotta liikkuminen Wasa Stationin ja keskustan välillä olisi sujuvaa.

– Työnimenä käytetty suunnitelma ”Hyppy yli radan” on edennyt nyt siihen vaiheeseen, että suunnitteilla on rautatieaseman alittava kevyen liikenteen väylä. Sen tarkoituksena on ratkaista Wasa Stationin ja keskustan välillä oleva henkinen ja fyysinen yhteys, Järvelä kertoo.

Paikalla olleet yrittäjät toivoivat uuteen asematunneliin liiketiloja. Järvelän mukaan asiaa pohditaan siinä vaiheessa, kun suunnitelmat asematunnelin osalta etenevät.

– Lisäksi yhteistyössä Väyläviraston kanssa suunnitellaan Vaasan juna-asemalle toista odotuslaituria, johon maakunnasta tulevat aamujunat voisivat saapua, Järvelä sanoo.

Järvelä kertoi puheenvuorossaan myös keskusta-alueen pysäköinnistä. Pysäköintitulot ovat hienoisessa kasvussa, mikä viestii siitä, että keskustaan on tullut enemmän asiakkaita kuin viime vuonna. Maksamisen helpottumisella mobiilisti on myös vaikutusta. Yrittäjiä ilahdutti erityisesti, että Kauppahallin takana oleva ilmaispysäköintikokeilu jatkuu vuoden loppuun asti.

Lisää Wasa Stationista.

Keskusta vaatii jatkuvaa kehittämistä

Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso esitteli kesällä hyväksyttyä keskustan osayleiskaavaa, jossa kävelykeskustaa laajennetaan sekä juna-aseman että hovioikeuden suuntaan. Tavoitteena on lisätä keskustan elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta erityisesti kävelijöiden ja pyöräilijöiden näkökulmasta.

Kävelykeskustan laajennussuunnitelma perustuu kaupungin strategiaan, energia- ja ilmasto-ohjelmaan sekä tutkimuksiin, joiden mukaan keskustan kehittäminen tuo myös lisää ostavia asiakkaita keskustaan. Suunnitelmissa on otettu huomioon myös yrittäjiltä ja asukkailta tullut palaute sekä heille osoitetut kyselyt.

– Autokeskustoihin verrattuna ihmiset viihtyvät paremmin kävelykeskustoissa ja viettävät siellä enemmän aikaa. Näin myös ostoksiin käytetään enemmän rahaa, jolloin koko keskustan elinvoimaisuus kasvaa, Korkealaakso kuvailee.

Jotta kävelykeskusta pysyy edelleen kaupungin ykköspaikkana, vaatii se jatkuvaa kehittämistä. Tällä hetkellä suunnittelupöydällä on muun muassa pyöräpysäköinnin kehittäminen, torimyyntikojujen yhtenäistäminen, terassimoduulien hyödyntäminen sekä leikki- ja toiminnallisten alueiden tuominen kävelykeskustaan.

Lue lisää Asukaslehdestä (Kaavoituskatsaus 2019, s. 18).

Elinvoimainen kaupunkikeskusta tärkeä koko seudulle

Shopping Vaasan kehityspäällikkö Magnus Söderström kertoi tapahtumista, joilla asiakkaita houkutellaan viettämään aikaa keskustaan. Säännöllisesti järjestettäviä tapahtumia ovat muun muassa Vaasa City Storm, joulunavaus ja Street Food Vaasa.

– Keskustan tulee tarjota elämyksiä: sen pitää olla viihtyisä, vetovoimainen sekä turvallinen paikka viettää aikaa ja tehdä ostoksia, Söderström mainitsee.

Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Janssonin mukaan tilanne Vaasan keskustassa on muihin kaupunkeihin verrattuna hyvä: tällä hetkellä liiketiloista on tyhjänä 7,49 prosenttia kun muualla Suomessa keskiarvo on 10 prosenttia.

– Jotta keskusta pysyy elinvoimaisena, sinne tarvitaan enemmän asukkaita. Toivomme myös, että keskustaa kehitetään sellaiseksi, missä esimerkiksi lapsiperheet viettäisivät enemmän aikaa, Jansson sanoo.

Janssonin mukaan ruotsalaisten turistien osuus Vaasassa on lisääntynyt viime kesästä yli 20 prosenttia ja saksalaisten jopa 50 prosenttia.

– Eilen julkaistu uusi yhteinen verkkopalvelumme vaasa.fi kokoaa Vaasan ostos-, tapahtuma ja elämystarjonnan yhä kattavammin niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin ulottuville, Jansson iloitsee.

Yrittäjiä aamukahvilla valtuustosalissa.

Vaasan kaupunki ja Vaasan Yrittäjät ovat tiivistäneet viime vuosina yhteistyötään muun muassa kehitysryhmällä sekä yrittäjien aamukahvitilaisuuksilla. Syksyn toinen aamukahvitilaisuus pidetään 28.11., jolloin teemana on tulevan vuoden investoinnit.

Lisätietoja yhteistyöstä:

-Kehittämispäällikkö Nina Hautio (Vaasan kaupunki)
puh. 040 735 6737, nina.hautio@vaasa.fi

– Toiminnanjohtaja Mari Pohjanniemi-Kivi (Vaasan Yrittäjät)
puh. 050 911 2208, mari.pohjanniemi-kivi@yrittajat.fi