Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Vaasan kaupunginorkesteri

Klassikkoja pysyvyyden kaipuuseen – Vaasan kaupunginorkesterin syyskausi 2022

Julkaistu: 1.6.2022

Tämän päivän vaikeassa maailmantilanteessa yllätykset seuraavat toisiaan. Vaasan kaupunginorkesteri haluaa syyskauden ohjelmallaan luoda lohtua musiikin keinoin, tarjota klassikoista turvaa musiikillisessa maisemassa ja luoda iloa elämään mukavista konserttikokemuksista.

Olemme halunneet kuunnella myös sekä yleisöstä että orkesterin sisältä kummunneita toiveita, ja olemmekin tuoneet mukaan enemmän klassisen musiikin hittejä, näitä ikivihreitä säveliä. Samalla pyrimme kuitenkin noudattamaan meille annettua tehtävää klassisen musiikin lähettiläinä Vaasan kaupungissa, ja tämä pitää sisällään ohjelmiston monipuolisen sisällön klassisen musiikin eri suuntauksista.

 

Avajaiskonsertti syyskuun alussa on todella hieno kokonaisuus Shakespearen näytelmästä Kesäyön unelma. Felix Mendelssohn on säveltänyt näytelmään musiikin, joka kuullaan Vaasassa kokonaisuudessaan. Tarinaa vie eteenpäin sekä suomeksi että ruotsiksi kertojana toimiva Nicke Lingnell. Sopraanot Silja Aalto ja Annami Hylkilä sekä Vaasan oopperan kuoron naiset tekevät Vaasan kirkossa esitettävästä kokonaisuudesta todella vaikuttavan. Soipa illan musiikissa osana myös Mendelssohnin häämarssi.

 

Muita todellisia ikivihreitä ovat Beethovenin viides sinfonia, jonka ”kohtalon koputus”-motiivin voi kuulla Viljo ja Maire Vuorion säätiön konsertissa, ja Sibeliuksen Finlandia kuullaan joulukuun Made in Finland –konsertissa. Kauden päättää ja joulutunnelmaan virittää Bachin Jouluoratorio, jonka puitteissa saamme kuin saammekin Vaasaan solistiksi myös Waltteri Torikan, jonka piti tähdittää jo tämänvuotista oopperaproduktiota.

 

Näiden tukipilareiden väliin mahtuu myös monta eri mielenkiintoista konserttia – on Chaplinin-elokuva live-musiikilla Ritzissä, Beatles-musiikin konsertti Markku Veijalaisen Beatles-muistoilla ryyditettynä sekä pyhäinpäivän henkeen sopiva, saksofonisti Jukka Perkon virsikokonaisuus Kaanaanmaa. Vaasassa kuullaan myös muita kotimaisia huippusolisteja. Pianisti Joonas Ahonen esittää Viljo ja Maire Vuorion säätiön konsertissa Schumannin Pianokonserton. Viulisti Eriikka Maalismaa puolestaan esittää joulukuussa konsertissa hänelle omistetun, Veli Kujalan Viulukonserton.

 

Nuoret pääsevät musiikin tekijöiksi niin yhteiskonsertissa paikallisten musiikkiopistojen kanssa, kuin jo viime vuonna tutuksi tulleessa Näppärit-yhteistyössä. Vaasan kaupunginorkesteri on omalta osaltaan pitämässä vireänä tätä kaustislaista kansanmusiikin perinnettä, joka on valittu myös osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa. Kaikki Vaasan kahdeksasluokkalaiset pääsevät myös orkesterin yleisöksi elokuussa toteutettavassa Taidetestaajat –yhteistyössä, jossa Vaasan kaupunginorkesteri on mukana muutaman vuoden tauon jälkeen.

 

Yhteistyön nimissä pääsemme myös soittamaan yhdessä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa mielenkiintoisessa yhteiskonsertissa, jossa kuullaan niin tuoretta suomalaista musiikkia Outi Tarkiaiselta, loistavan sellistin Amalie Stalheimin tulkitsema Elgarin Sellokonsertto kuin Schumannin romanttinen neljäs sinfoniakin.

 

Lisäksi Vaasan kaupunginorkesteri soittaa Pietarsaaren RUSK-festivaaleilla sekä toimii Vaasa Baroquen järjestämän konsertin orkesterina. Syksyllä on myös luvassa jatkoa paljon kiitosta saaneille kynttiläuinneille Vaasan uimahallissa sekä rennoille ilmaiskonserteille vaasalaisissa ravintoloissa.