Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Vasa stadsorkester

Klassiker för längtan efter stabilitet – Vasa stadsorkesters höstsäsong 2022

Publicerad: 1.6.2022

I dagens svåra världssituation följer överraskningar på varandra. Med sitt höstprogram vill Vasa stadsorkester ge tröst med musikens medel, trygghet i musikaliskt landskap och dela glädje i livet med trevliga konsertupplevelser.

Vi har också velat höra såväl publikens som själva orkesterns önskemål, och därför har vi tagit med mer odödliga klassiker.  Samtidigt strävar vi ändå efter att följa vår uppgift att verka som ambassadörer för klassisk musik i Vasa, och det gör vi genom att ha ett mångsidigt program med olika trender för klassisk musik.

 

Invigningskonserten i början av september är en väldigt fin helhet av William Shakespeares pjäs En midsommarnattsdröm. Felix Mendelssohn har komponerat musiken till pjäsen, och den hör man i sin helhet i Vasa. Berättelsen förs framåt av Nicke Lignell, som gör det på både finska och svenska. Sopranerna Silja Aalto och Annami Hylkilä och kvinnorna i Vasa operakör gör helheten, som spelas i Trefaldighetskyrkan, riktigt imponerande. Som en del av kvällens musik spelas också Brudmarsch av Mendelssohn.

 

Andra riktigt odödliga stycken är Beethovens femte symfoni, vars ”ödets motiv” kan höras på en konsert i samarbete med Viljo och Maire Vuorios stiftelse. I december spelas också Sibelius Finlandia, i konserten Made in Finland. Säsongen avslutas med Bachs Juloratorium, som försätter lyssnarna i julstämningen och där vi äntligen får ha Waltteri Torikka som solist. Det var meningen att han redan skulle ha varit en stjärna på årets operaproduktion.

 

Mellan dessa stöttepelare ryms också många olika intressanta konserter – en film av Chaplin med livemusik på Ritz, en konsert med Beatles musik kryddad med Markku Veijalainens Beatles-minnen och saxofonisten Jukka Perkos psalmsamling Kaanaanmaa som passar under allhelgonatiden. I Vasa får man också höra andra finska toppsolister. Pianisten Joonas Ahonen spelar Schumanns pianokonsert vid Viljo och Maire Vuorios stiftelses konsert. Violinisten Eriikka Maalismaa spelar i en konsert i december Veli Kujalas violinkonsert som har tillägnats henne.

 

Ungdomarna får skapa musik såväl i en gemensam konsert med lokala musikinstitut som i samarbetet Näppäri som redan i fjol blev bekant. Vasa stadsorkester gör sin del för att hålla folkmusiktraditionen i Kaustby livlig. Denna tradition har också valts med i förteckningen över Unescos immateriella kulturarv. Varje åttondeklassist i Vasa får vara orkesterns publik vid samarbetet Konsttestarna som genomförs i augusti och som Vasa stadsorkester efter några års paus deltar i.

 

I samarbetets namn får vi också spela tillsammans med Mellersta Österbottens Kammarorkester i en intressant och gemensam konsert, där man får höra såväl färsk finsk musik av Outi Tarkiainen, Elgars cellokonsert som tolkas av en briljant cellist Amalie Stalheim som Schumanns romantiska fjärde symfoni.

 

Dessutom spelar Vasa stadsorkester på Rusk-festivalen i Jakobstad och är orkester vid en konsert som Vasa Baroque ordnar. Till hösten har det utlovats fortsättning på simning i ljusbelysning i Vasa simhall som fått mycket beröm samt gratis konserter på restauranger i Vasa.