Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset Vaasan kaupunginorkesteri

Konsertti yhdistää Pohjanmaan orkesterit

Julkaistu: 6.2.2020

Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesteri yhdistävät jälleen kokoonpanonsa yhteiskonsertissa. Orkesterit nousevat lavalle torstaina Seinäjoella ja perjantaina Vaasassa sekä lalulun että säkkipillin kera.

Mielenmaisemia-konsertti maalaa sävelillään tuokiokuvia Pohjanmaan lakeuksilta aina Skotlannin nummien henkeäsalpaaviin maisemiin.

Kapellimestarin paluu juurille

Konsertit johtaa professori Ari Rasilainen. Jo 20 vuotta Saksassa asunut ja työskennellyt Rasilainen on tätä nykyä harvinaisempi näky Suomen konserttilavoilla.

– On mahtavaa päästä työskentelemään suomalaisten orkesterien kanssa! Juuri suomalaiset orkesterit antoivat minulle mahdollisuuden aloittaa urani kapellimestarin 1980-luvulla. Sitä en unohda koskaan, kertoo Rasilainen.

Kahden konsertin johtaminen Pohjanmaalla on mahdollisuus, josta Rasilainen on iloinen.

–Harjoituspäivät Vaasan ja Seinäjoen kanssa ovat sujuneet todella hyvin. On myös hienoa päästä puhumaan pitkästä aikaa suomea orkesterin kanssa!

Baritonin sydän sykkii Sibeliukselle

Konsertin solistina loistaa nousukiidossa liitävä baritoni Aarne Pelkonen. Pelkonen esittää konsertissa Sibeliuksen lauluja sekä ooppera-aarioita. Kahden erityyppisen laulumusiikin yhdistäminen samassa konsertissa on haaste laulajalle.

-Liedit ja aariat ovat luonteeltaan erilaisia ja vaativat laulajalta erilaista äänenkäyttöä. Siinä missä Sibeliuksen laulut ovat herkkiä, maalataan ooppera-aarioissa valtavia kaaria, Pelkonen kuvailee.

Ohjelmisto on Pelkosen itsensä valitsemaa ja hän kertoo, että kaikki ohjelmiston kappaleet ovat hänelle erityisen rakkaita.

-Ooppera-aariat ovat kulkeneet matkassani pitkään. Wagnerin Tannhäuser on yksi haaverooleistani, Pelkonen paljastaa.

Säkkipillin säveliä Skotlannin nummilta

Pelkosen esittämien laulujen lisäksi konsertissa kuullaan Mendelssohnin Sinfonia nro. 3, joka tunnetaan myös nimellä ”Skottilainen”.  Skottilaisiin tunnelmiin vie myös P. M. Daviesien teos An Orkney Wedding, with Sunrise.

-Teoksessa liikutaan iloisissa häätunnelmissa Skotlannin nummilla aina viskinhuuruisesta iltajuhlasta auringonnousuun asti, Rasilainen kertoo.

Skotlantilaisen kehyksen puitteissa konsertissa kuullaan myös säkkipillin sointia! Salaperäisiä lupauksia myös annetaan konsertin kuvauksessa, jossa luvataan kuljettaa kuulija Pohjanmaan lakeuksille.

Mielenmaisemia

to 6.2. klo 19.00 Seinäjoki-sali, Seinäjoki
pe 7.2. klo 19.00 Vaasan kaupungintalo, Vaasa
Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit
joht. Ari Rasilainen
sol. Aarne Pelkonen, baritoni
Antero Perttunen, säkkipilli
30/26/12 €

Sibeliuksen lauluja (Lastu lainehilla, Laulu ristilukista, Demanten på marssnön..)
ooppera-aarioita (W.A. Mozart: Figaron häät, R. Wagner: Tannhäuser,
P. Tšaikovski: Jevgeni Onegin)
F. Mendelssohn: Sinfonia nro. 3 a-molli, op. 56 ‘Skottilainen’