Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter Vasa stadsorkester

På konserten förenas orkestrar i Österbotten

Vasas och Seinäjokis stadsorkestrar slår igen ihop sammansättningarna i en gemensam konsert. Orkestrarna intar estraden i Seinäjoki på torsdagen och i Vasa på fredagen.

Konserten Sinnesbilder målar med sina toner upp ögonbildsbilder allt från de österbottniska slätterna till de skotska hedarnas hisnande landskap.

Kapellmästaren återvänder till sina rötter

Dirigent för konserten är professor Ari Rasilainen. Rasilainen som redan bott och arbetat 20 år i Tyskland är nuförtiden en mindre vanlig syn på Finlands konsertestrader.

-det är mäktigt att få arbeta med finländska orkestrar! Just de finländska orkestrarna gav mig möjligheten att börja min karriär som dirigent på 1980-talet. Det glömmer jag aldrig.

Att få vara dirigent för två konserter i Österbotten är en möjlighet som Rasilainen är glad över.

Övningsdagarna med Vasas och Seinäjokis orkestrar har fungerat verkligt bra. Det är också fint att för första gången på länge få prata finska med en orkester!

Barytonens hjärta klappar för Sibelius

Konsertens solist är barytonen Aarne Pelkonen, som är en lysande stjärna på uppgång. Pelkonen framför på konserten Sibelius sånger samt operaarior. Förenande av två olika typer av vokalmusik i samma konsert är en utmaning för sångaren.

-Sånger och arior är olika till karaktären och förutsätter olika röstbehandling. Där Sibelius sånger är känslofulla, målas väldiga bågar i operaariorna, beskriver Pelkonen.

Repertoaren har Pelkonen själv valt och han berättar att alla stycken i repertoaren också ligger mycket nära hans hjärta.

-Operaariorna har följt med mig länge. Wagners Tannhäuser är en av mina önskeroller, avslöjar Pelkonen.

Säckpipstoner från de skotska hedarna

Utöver de sånger som Pelkonen framför får vi på konserten också höra Mendelssohns Symfoni nr 3, vilken också är känd under namnet ”Den skotska”.  In i skotska stämningar för också P.M. Davies verk An Orkney Wedding, with Sunrise.

-I verket rör man sig i glada bröllopsstämningar på de skotska hedarna från en whiskydimmig kvällsfest ända fram till soluppgången, berättar Rasilainen.

Inom den skotska ramen får vi också höra säckpipsklanger! Hemlighetsfulla löften ges också i beskrivningen av konserten, där man lovar att föra åhöraren till de österbottniska slätterna.

Sinnesbilder

to 6.2. kl. 19.00 Seinäjoki-sali, Seinäjoki
fre 7.2. kl. 19.00 Vasa stadshus, Vaasa
Vasa och Seinäjoki stadsorkestrar
dir. Ari Rasilainen
sol. Aarne Pelkonen, baryon
Antero Perttunen, säckpipa
30/26/12 €

Sånger av Sibelius (Lastu lainehilla, Laulu ristilukista, Demanten på marssnön..)
Opera-arior (W.A. Mozart: Figaros bröllop, R. Wagner: Tannhäuser,
P. Tšaikovski: Jevgenj Onegin)
F. Mendelssohn: Symfoni no. 3 a-moll, op. 56 ‘Den Skotska’

 

Publicerad: 06.02.2020