Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Kotisairaala on antanut hoitoa jo 20 vuoden ajan

Julkaistu: 19.9.2019

Vaasan kaupungin kotisairaala täytti 20 vuotta 1.9.2019. Kotisairaalan perusajatus on edelleen sama: Kotisairaala antaa sairaalatasoista palvelua kotona.

Kotisairaalassa hoidetaan aikuisia ympäri vuorokauden. Kotisairaalahoitoon tarvitaan lääkärin lähete, sillä lääkäri arvioi, voidaanko potilasta hoitaa kotona.

– Potilaat ovat kiitollisia siitä, että kotisairaalassa sairaanhoitaja istuu koko tiputuksen ajan potilaan vierellä. Samalla vaihdamme kuulumiset potilaan kanssa, kuvailee kotisairaalan osastonhoitaja Kirsi Mylläri.

Sairaanhoitajilla on tablettitietokoneet mukanaan, jotta he voivat käynnin aikana kirjata potilastietojärjestelmään esimerkiksi potilaan voinnin, ja mitä lääkkeitä potilaalle on annettu.

Kotisairaalassa eniten tulehdus- ja syöpäpotilaita

– Kotisairaalan potilaista noin 80 % on hoidossa tulehdusten vuoksi ja noin 10-15 % potilaista on syöpään sairastuneita. Hoitopäivien määrät vaihtelevat kuukausittain. Hoidettavia potilaita on eniten loppuvuodesta, jolloin kausiepidemiat jylläävät, kertoo laitoshoidon ylilääkäri Markus Råback.

Potilasmäärät ovat jonkin verran vuosien aikana kasvaneet. Vuonna 2000 kotisairaalassa hoidettiin 301 potilasta ja vuonna 2018 potilaita hoidettiin 563.

Hoidettujen tulehduspotilaiden määrä on kasvanut huimasti ja tulehdusten hoito on muuttunut monimuotoiseksi. Tietyt tulehdussairaudet voivat vaatia jopa kuukausia kestäviä antibioottihoitoja. Ennen oli tapana hoitaa tulehdussairauksia hyvin pitkälti sairaalan vuodeosastoilla, nykyään osa näistä on hoidettavissa kotiympäristössä. Vuonna 2018 tulehduksen vuoksi hoidossa oli 375 potilasta, kun vuonna 2000 tulehduspotilaita oli 113.

Hoitajat tekevät kotisairaalassa työtään suurella sydämellä

Suuri osa syöpäpotilaista on saattohoidossa olevia. Normaalisti saattohoidossa ollaan viimeisiä elinviikkoja. Vuonna 2018 kotisairaalassa oli eri syistä hoidossa 99 syöpäpotilasta, joista 40 saattohoidossa.

– Jokainen tuo omalla persoonallaan osansa raskaaseen työhön. Saattohoitopotilaan omainen sanoi kerran: ”Miten teitä onkin osunut yhteen työyksikköön noin mahtava porukka.” Olen täysin samaa mieltä tämän omaisen kanssa. Olen erittäin ylpeä ja kiitollinen siitä, että saan olla tämän porukan osastonhoitaja, ja olla mukana tässä työyhteisössä, kiittelee Mylläri.

Saattohoitoa annetaan myös esimerkiksi Vaasan keskussairaalassa, kaupunginsairaalan osastoilla, palvelutaloissa. Kotisairaalassa annetaan myös niin sanottua palliatiivista hoitoa eli annetaan oireita lievittäviä hoitoja muun muassa kivunhoitoa. Osa kotisairaalan syöpäpotilaista saavuttaa vakaan terveydentilan ja hoitojakso päättyy.

Henkilökunnan määrä on kasvanut

Kotisairaalan toiminta alkoi yhdestä huoneesta vuonna 1999. Tällä hetkellä kotisairaala on uusissa tiloissa osoitteessa Tammikaivontie 4, rakennuksessa 3. Toiminta aloitettiin 10 sairaanhoitajalla.

Nykyään kotisairaalassa työskentelee 14 sairaanhoitajaa, osastonhoitaja ja puolipäiväisenä lääkäri, joka myös tekee tarvittaessa kotikäyntejä. Tulevaisuuden toiveena on saada lääkäri kokopäiväiseksi.

Tiesitkö, että

  • Vuonna 2018 hoitopäiviä oli 4867 ja keskimääräinen hoitoaika oli 9,1 vuorokautta
  • 50 % potilaista on yli 75-vuotiaita
  • 25% käynneistä tehdään ikäihmisten palvelutaloihin
  • Joka kunnassa ei ole kotisairaalapalvelua

Lue lisää kotisairaalasta.