Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Kulutusjoustohankkeella puhtaampaa lämpöä Vaasan kaupungin kiinteistöille

Vaasan Sähkön ja Vaasan kaupungin pilottihankkeessa tutkitaan Vaasan Talotoimen ja Kiinteistö Oy Pikipruukin kiinteistöjen lämmityksen kulutusjoustoa. Viime vuoden lopulla alkaneessa kokeilussa on onnistuttu pienentämään kaupungin hiilijalanjälkeä.

Pilotissa siirrettiin kaukolämpöverkossa olevien kiinteistöjen kulutusta pois kysyntäpiikeistä, jotka sijoittuvat aamun kello kuuden ja yhdeksän väliin sekä illan kello neljän ja seitsemän väliin. Pienempi kulutushuippu vähentää kalliimman lisälämmöntuotannon tarvetta ja mahdollistaa pienemmän hiilijalanjäljen.

Kulutusjoustolla pyritään vähentämään kulutushuippuja, mikä vaikuttaa suoraan myös käytettyihin energianlähteisiin. Kun lämmöntarve on suuri, käynnistetään usein öljyllä toimivia lisälämpölaitoksia kattamaan kasvanutta kysyntää.

Kulutusjousto mahdollistaa kulutuksen siirtämisen eri aikaan tai pidemmälle aikavälille, jolloin yhtäaikaisen kulutuksen huippukin jää pienemmäksi, eikä lisälämpöä tarvita. Tätä tutkittiin myös Vaasan Sähkön ja Vaasan kaupungin yhteishankkeessa.

Hankkeessa kulutusjousto on toteutettu olemassa olevan kiinteistöautomaation avulla. Kulutusjoustolla ei ole ollut vaikutuksia asumismukavuuteen.

Lue lisää Vaasan Sähkön sivuilta.

Vaasan kaupungin tavoite on olla hiilineutraali 2020-luvulla.

Julkaistu: 20.02.2020