Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Kuntoradoille saadaan uusi ja energiatehokas valaistus

Julkaistu: 23.9.2021

Vaasassa uusitaan yhdeksän kuntoradan valaistus. Vanhojen energiasyöppöjen tilalle vaihdetaan led-valaisimet, joissa on myös liiketunnistus, lumentunnistus ja kävijämäärälaskurit. Tavoitteena on saada kuntoradoille hyvä, turvallinen ja energiatehokas valaistus.

Valaistus uusitaan vuosien 2021 ja 2022 aikana yhteensä yhdeksällä vaasalaisella kuntoradalla: Asevelikylässä, Huutoniemellä, Merikaarrossa, Metsäkalliossa, Ristinummella, Suvilahdessa, Vaskiluodossa, Vähänkyrön Saarenpäässä ja Öjbergetillä.

Valmistelevat työt on jo aloitettu, ja varsinainen asennustyö kohteissa alkaa syyskuun lopulla. Tänä vuonna kohteista toteutetaan Asevelikylä, Merikaarto, Ristinummi, Suvilahti ja Vaskiluoto.

Kuntoratojen nykyiset suuritehoiset ja epätaloudelliset elohopeahöyrylamput ja suurpainenatriumlamput korvataan energiatehokkailla led-valaisimilla. Yhteensä vaihtoon menee 793 valaisinta.

– Tämä on yksi liikuntapuolen välietappi matkallamme kohti hiilineutraalia Vaasaa. Uudet valaisimet maksavat itsensä takaisin energiansäästöllä. Saamme kuntoradoille hyvän ja turvallisen valaistuksen, joka myös vähentää valosaastetta sekä pidentää valaisimien käyttöikää, kertoo liikuntatoimenjohtaja Mika Lehtonen.

Liiketunnistus säätää valaistusta käytön mukaan

Energiaa säästävät ledien lisäksi myös valaisinten liike- ja lumentunnistus.

– Jos kuntoradalla ei ole liikkujia, valaisimet ovat himmennettyinä 10 prosentin tasolle. Liikettä havaitessaan valaisimet kirkastuvat 80 prosentin tasolle ja himmentyvät jälleen ohjelmoidun ajan jälkeen (esim. 30-60 minuuttia), jos liikettä ei havaita, kertoo sähköteknikko Harri Heino.

Kuntoratojen nykyinen valaistuksenohjaus on toteutettu kello-ohjauksella, eli valaisimet palavat täydellä teholla klo 7–21, oli kuntoradalla liikkujia tai ei.

Uuden valaistuksen lumentunnistus tehostaa valaistusta, jos kuntoradalla ei ole lunta. Jos taas kuntoradalla on lunta, voidaan valaistuksen enimmäistasoa laskea.

– Lumi voi heijastaa jopa 98 prosenttia siihen osuvasta valosta, joten lumentunnistuksen avulla valaistuksen laatu ja turvallisuus paranevat. Valaistus voidaan myös ohjata etänä päälle tai pois lumitilanteen mukaan, Heino kertoo.

Kävijämäärälaskurit auttavat huollon suunnittelussa

Kuntoradoille saadaan samalla myös kävijämäärälaskurit, joista nähdään ratojen ja latujen todellinen käyttöaste. Näin myös kuntoratojen huollon ja investointien suunnitteleminen on helpompaa.

Valaistuksen uusimiseen on varattu rahaa yhteensä noin 80 000 euroa liikuntapalveluiden budjetista. Kuntoratojen valaisinten ja niiden ohjausjärjestelmän uusiminen tehdään yhteistyössä Vaasan kaupungin kuntatekniikan ja liikuntapalveluiden kesken.

Vaasalaisille tehdään myös valaistuksen valmistuttua kysely, miten uudet valot huomataan ja koetaan.