Ohita valikko
Kynsiluoto on kaupungin omistama saari ja yleinen virkistysalue, jonne raivataan talven aikana kävelyreitti ympäri saaren. Paikan päällä viherrakentamistiimin Timo Soini (vas.) ja Jarmo Latvala sekä metsätalousinsinööri Leif Bengs.

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Kynsiluotoon raivataan kulkureitti ja kunnostetaan tulentekopaikat

Julkaistu: 22.2.2024

Päivitetty: 23.2.2024

Vaasan kaupungin omistamalla Kynsiluodon saarella tehdään parhaillaan raivaustöitä. Tarkoituksena on raivata saaren ympäri kävelyreitti ja kunnostaa saaren kolme tulentekopaikkaa.

Kynsiluoto sijaitsee Gerbyn edustalla. Saarella ei ole lainkaan mökkejä ja se on kaikille vapaata retkeily- ja ulkoilualuetta.

Vaasan kaupungin kuntatekniikan viherrakentamistiimi asensi saarelle uuden laiturin syksyllä 2022.

– Kynsiluoto on aikoinaan ollut suosittu retkeilykohde, mutta on kärsinyt vuosien varrella kovasti ilkivallasta. Nyt kunnostustöitä jatketaan ympäri saaren kulkevan polun raivaamisella, kertoo viherrakentamistiimin palveluvastaava Jarmo Latvala.

Raivaustyöt pitää tehdä talvella, jotta kalusto pääsee saareen. Parhaillaan raivataan kulkureittiä, mutta myöhemmin harvennetaan myös jonkun verran rannan puustoa ja pensaikkoja. Reuna-alueet käsitellään vaihdellen tiheyttä, jotta  linnuston tarpeet ja pesintä huomioidaan mahdollisimman hyvin.

Rannalle lisää hiekkaa

Saaresta löytyy myös pieni ranta-alue ajanviettoa varten ja kunnostusta vaativia grillauspaikkoja.

– Kunnostamme kesään mennessä saaren kolme tulentekopaikkaa. Lisäksi tarkoituksena on viedä 3-5 kuormallista lisää hiekkaa saaren etelärannan ranta-alueelle, jos jäätilanne jatkuu hyvänä, Latvala kertoo.

Latvalan mukaan toiveena on tehdä Kynsiluodosta kaikkien vaasalaisten yhteinen virkistyspaikka.

– Onhan tämä hieno paikka ja ihan lähellä kaupunkia.

Kirjanpainajakuoriaisen tuhoamia puita kaadetaan

Reitin raivaamisen yhteydessä poistettiin erityisesti kirjanpainajakuoriaisen tuhoamia puita ja on tehty tarkastusta myös muun puuston kunnon osalta. Kaadettavat kuolleet puut ovat isoja, pystyyn kuolleita kuusia.

– Nämä kuuset on tuhonnut kirjanpainajakuoriainen. Poistamme kuolleet puut, jotta hidastamme tuholaisen leviämistä. Kirjanpainaja aiheuttaa kuusen kuolemisen syömällä sen pintaa kaarnan alla, eli kaadetun puun kanto saattaa näyttää terveeltä, kertoo metsätalousinsinööri Leif Bengs.

Kynsiluodon sijainti kartalla