Ohita valikko
Päiväkotien lasten raadeissa lapset loivat upean kolmiulotteisen suunnitelman hyötytarhasta. Puiden ja pensaiden juurelle lapset istuttivat kukkia ja muovailivat öttiäisiä ja matoja.

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Lasten raadissa suunniteltiin hyötytarhaa ja kulttuuritarjontaa

Julkaistu: 15.5.2024

Millainen kulttuuri lapsia kiinnostaa ja millainen hyötytarha sopisi Vähänkyrön Kirkkosaareen? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat vaasalaiset viides- ja kuudesluokkalaiset sekä päiväkotilapset lasten raadeissa.

Lasten raati on Vaasan kaupungin työkalu, joilla vahvistetaan lasten vaikuttamismahdollisuuksia. Vuosittaiset lasten raadit järjestettiin tänä keväänä Haga skolassa ja Tervajoen koulussa sekä Vähänkyrön alueen päiväkodeissa.

– Lasten raati on alakoululaisille ja päiväkoti-ikäisille lapsille tarkoitettu vaikuttamiskanava, jossa kaupungin ajankohtaisiin hankkeisiin liittyviä kysymyksiä tuodaan lasten keskusteltavaksi ja ideoitavaksi, kertoo lasten vaikuttamisen koordinaattori Helena Alanen.

Oppilailta kerättiin kulttuurikokemuksia ja uusia ideoita

Koululaiset pääsivät maaliskuussa vaikuttamaan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaan.

– Oppilaat tutustuivat kulttuurikasvatussuunnitelmaan (KOPS) ennakkoon ja suunnittelivat ryhmätöinä aivan omannäköiset KOPS-julisteet, joihin oli keksitty mitä mielenkiintoisempia kulttuuri-ideoita, Alanen kertoo.

Molempien koulujen oppilaiden ideoista nousivat vahvoina suosikkeina esille tanssi ja teatteri eri muodoissaan, pakohuoneet sekä erilaiset retket niin luontoon kuin kaupungin kulttuurikohteisiin.

Eskarit ja viskarit suunnittelivat hyötytarhaa

Päiväkodeista lasten raatiin osallistuivat Tervajoen päiväkoti, Pikkuonnin päiväkoti Merikaarrossa sekä Villin lännen päiväkoti Vähänkyrön keskustassa.

– Lapset suunnittelivat hienon hyötytarhan, josta olisi iloa kaikille kaupungin asukkaille sekä pörriäisille ja maan matosille, Alanen kuvailee.

Toiminnallisin menetelmin toteutetun, 45 minuuttia kestäneen lasten raadin aikana lapset ilmaisivat mielipiteitään leikkien, liikkuen, taiteillen ja rentoutuen.

Hedelmäpuita istuttamaan

Lasten raatiin osallistuneet päiväkotiryhmät pääsevät syksyllä konkreettisesti näkemään osallistumisensa vaikutuksia.

Esikoululaiset ja ekaluokkalaiset kutsutaan mukaan hyötytarhan istutustalkoisiin Vähänkyrön Kirkkosaaren virkistysalueelle. Sinne istutetaan lasten suunnitelman mukaan ainakin yksi omenapuu ja kaksi päärynäpuuta.

Viheraluetiimi istuttaa alueelle näiden lisäksi vielä lisää hedelmäpuita ja kiinnittää linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja.

Vaasa mukana lapsiystävällinen kunta -mallissa

Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin lapsiystävällinen kunta –mallissa. Lasten oikeuksiin kuuluu, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus tulla kuulluksi ja päästä vaikuttamaan häntä koskeviin asioihin.

Miten lapset voivat vaikuttaa Vaasassa?

  • Lasten vaikuttamispäivässä 5.-6.-luokkalaiset tutustuvat kaupungin päätöksentekoon sekä erilaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin. Järjestetään vuosittain loka-marraskuussa.
  • Luokat vierailevat Vaasan hallintotalon valtuustosalissa, ja vierailun yhteydessä lapsilta voidaan kerätä mielipiteitä johonkin ajankohtaiseen kysymykseen esimerkiksi työpajan tai kyselyn avulla.
  • Lasten raati on alakoululaisille ja päiväkoti-ikäisille lapsille tarkoitettu vaikuttamiskanava, jossa voidaan tuoda kaupungin eri toimialojen ajankohtaisia aiheita lasten pohdiskeltavaksi ja keskusteltavaksi.
  • Työpaja tapahtuu ryhmän omassa luokassa/tilassa ja sitä vetävät yhdessä kaupungin työntekijä ja ryhmän oma opettaja.