Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Lifti aloittaa liikennöinnin 1.7.: tiheämpi vuoroväli ja lyhyemmät matka-ajat

Julkaistu: 30.6.2022

Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan yhteinen alueellinen joukkoliikenne Lifti aloittaa toimintansa heinäkuun alussa. Samalla astuvat voimaan uudet, sujuvammat linjat sekä kesäaikataulut. Talviaikataulu ja sen myötä lisää vuoroja saadaan 8.8. alkaen.

Liftin tavoitteena on helpottaa kuntalaisten arkea ja mahdollistaa entistä sujuvampi matkanteko asuinalueiden, työpaikkakeskittymien ja muiden keskeisten kohteiden välillä. Uudistuksen myötä matka-ajat lyhenevät ja vuorovälit tihentyvät erityisesti ruuhka-aikaan.

– Jatkossa esimerkiksi keskussairaalan pysäkeiltä lähtee ruuhka-aikoina bussi lähes 5 minuutin välein, kun nykyään vuoroväli on 25 minuuttia, kertoo joukkoliikenneasiantuntija Anastassia Backlund.

Kaikki Liftin aikataulut ja reitit

Talviaikataulut ja tiheämmät vuorovälit voimaan 8.8.

Liftin suppeammat kesäaikataulut ovat voimassa 7.8. saakka. 8.8. alkaen tulevat voimaan talviaikataulut ja samalla rutkasti lisää vuoroja.

– Nyt kesän aikana voi jo perehtyä uuteen linjastoon. Asukkailta saadun palautteen perusteella talviaikataulut tulevat nyt voimaan jo viikkoa ennen ala- ja yläkoululaisten koulujen alkua, joten reitteihin ehtii tutustumaan vaikka koululaisen kanssa etukäteen, Backlund vinkkaa.

Rengaslinjoista heilurilinjoihin

Liftin näkyvin muutos on siirtyminen nykyisistä pitkistä rengaslinjoista selkeisiin heilurilinjoihin, joissa bussit kulkevat edestakaisin samaa reittiä.

Heinäkuun alusta lähtien Vaasan seudun joukkoliikenne muodostuu kahdeksasta säännöllisesti ajettavasta heilurilinjasta, yhdestä työmatkaliikenteen vuorosta Västervikin ja Gerbyn alueelta Runsoriin sekä kahdesta kouluvuorosta.

– Uudet linjat kulkevat lähes poikkeuksetta keskustan kautta, mikä lisää keskustan ylittävien suorien ja nopeiden yhteyksien määrää huomattavasti, Backlund kertoo.

Sundomiin ja Vähäänkyröön linjoilla 30 ja 60

Sundomiin ja Vähäänkyröön pääsee kulkemaan Vaasan kaupungin ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteistyössä hankkimilla seudullisilla linjoilla 30 ja 60. Ne aloittivat liikennöinnin jo kesäkuun alussa.

– Linja 30 kulkee reittiä Vaasa–Vähäkyrö–Vöyri. Linja 60 kulkee reittiä Vaasa–Sundom–Maalahti, Backlund kertoo.

Suurin osa nykyisistä kuljettajista jatkaa

Liftin liikennöinnistä vastaa Vekka Group Oy. Vaasa-Vähäkyrö-Vöyri –linjasta vastaa Wiik & Ström.

Suurin osa nykyisistä kuljettajista siirtyy Vekka Groupin palvelukseen, ja lisäksi on palkattu lisätyövoimaa. Parantuva palvelutaso ja tiheämmät vuorovälit vaativat huomattavasti aiempaa enemmän kuljettajia.

Näin joukkoliikenneuudistus on edennyt

  • 2018: Vaasan ja Mustasaaren uuden yhteisen joukkoliikenteen järjestämistapa ja tavoitteet määritellään.
  • Syksy 2019: Uuden linjaston suunnittelu ja vaikutusten arviointi alkavat.
  • Kevät 2020: Joukkoliikenneuudistuksen brändäys käynnistyy. Vaasan ja Mustasaaren yhteiselle joukkoliikenteelle suunnitellaan oma brändi uudella logolla ja visuaalisella ilmeellä.
  • Syksy 2020-kevät 2021: Nimi ja ulkoasu valitaan äänestyksellä. Vaasan seudun asukkaat äänestivät joukkoliikenteelle nimeksi Lifti ja teippausväriksi pinkin.
  • Kevät 2021: Liikennöitsijä kilpailutetaan ja voittajaksi valitaan Vekka Group Oy. Samalla Vaasan kaupunki tilaa kolme uutta biokaasulla kulkevaa bussia.
  • Heinä-elokuu 2021: Bussien teippaus alkaa. Uuden brändin mukaisia autoja ilmestyy jo katukuvaan.
  • Lokakuu 2021: Liftin uusi linjasto julkaistaan.
  • Toukokuu 2022: Liftin aikataulut julkaistaan.
  • Heinäkuu 2022: Lifti aloittaa toimintansa.