Ohita valikko
Kaksi ihmistä poistumassa Liftin bussista lumisateessa.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Liftin matkustajamäärässä valtava nousu

Julkaistu: 12.2.2024

Vaasan ja Mustasaaren yhteinen joukkoliikenne Lifti aloitti toimintansa heinäkuussa 2022. Liftin kävijämäärät ovat olleet nousussa alusta asti ja kasvu jatkui myös vuonna 2023. Uudistuksen jälkeen toiminnassa on tullut vastaan myös haasteita ja Liftiä sekä sen liikennöintiä on kehitetty saatujen asiakaspalautteiden pohjalta.

Vaasan seudulla uutta joukkoliikennettä on käytetty ahkerasti. Vuoden 2023 aikana Liftin kyytiin noustiin yhteensä 1,8 miljoonaa kertaa.

– Matkustajamäärät kasvoivat 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tämä on huikea määrä, toteaa joukkoliikennesuunnittelija Heli Killinen.

Matkustajamäärältään vilkkain kuukausi joukkoliikenteessä oli viime vuonna marraskuu, jonka aikana busseihin astuttiin noin 220 000 kertaa. Tavallisina arkipäivinä Liftin bussit lähtivät liikkeelle 419 kertaa.

Joukkoliikenteellä tuetaan Vaasan kaupungin hiilineutraalisuustavoitteiden toteutumista. Liftin linjoilla liikennöi 23 kaasulinja-autoa, joissa käytetään Stormossenin tuottamaa biokaasua.

Uudistuksia toimintaan

Liftin toiminnasta on kerätty palautetta sen perustamisesta asti. Saatujen palautteiden perusteella Liftin liikennöintiä ja toimintaa on parannettu.

Kasvaneet matkustajamäärät ovat aiheuttaneet myös haasteita, sillä bussien kulku hidastuu ja ne ovat ajoittain täynnä.

– Vuoden 2023 aikana perustettiin linja 12, joka kulkee Länsiniitystä keskustaan. Linja perustettiin helpottamaan matkustajaruuhkia Länsiniityn, Koskisuon ja Metsäkallion alueilla, Kilinen kertoo.

Uudistuksen jälkeen Liftin linjoja on nyt yhteensä 17 kappaletta, joiden lisäksi Vaasan alueella liikennöi 6 palvelubussia.

Viime vuonna toteutettiin myös pilottikokeilu tapahtumalipuista. Tapahtumalippuun kuuluu pääsy Vaasan Sportin Liiga-otteluun sekä joukkoliikennematka.

– Kokeilu on ollut onnistunut ja tapahtumalippujen myynti jatkuu tulevaisuudessakin, kertoo joukkoliikenneasiantuntija Anastassia Backlund.