Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Liikunta kuuluu kaikille – Esteettömyyspäivänä mahdollisuus tutustua erilaisiin liikkumisen apuvälineisiin

Julkaistu: 3.5.2024

Esteettömyyspäivää vietetään torstaina 16.5. kello 13–16 kauppakeskus Rewellissä. Tämän vuoden teemana on soveltava liikunta, ja tapahtumassa on uniikki mahdollisuus tutustua ja kokeilla erilaisia apu- ja toimintavälineitä liikuntaan ja luonnossa liikkumiseen. Tarjolla on myös monipuolisesti tietoa esteettömyydestä ja sen edistämisestä.

Esteettömyyspäivä kokoaa jälleen kauppakeskus Rewelliin eri toimijoita kertomaan kattavasti esteettömyydestä ja saavutettavuudesta torstaina 16. toukokuuta. Tämän vuoden esteettömyyspäivän teemaksi on valikoitunut soveltava liikunta.

– Luonto ja liikunnasta nauttiminen kuuluvat kaikille iästä ja toimintakyvystä riippumatta. Jotkut ihmiset tarvitsevat tukea ollakseen yhdenvertaisia kuntalaisia, jolloin erilaiset apu- ja toimintavälineet ovat tapa tukea heitä. Ne mahdollistavat osallistumisen erilaiseen toimintaan, jossa liikutaan eri olosuhteissa ja välineiden avulla, vaikka luonnossa. Ratkaisut voivat löytyä erilaisista apuvälineistä, esteettömyyskoordinaattori Elisabeth Hästbacka kertoo.

Tämän vuoden tapahtuma on osa isompaa tavoitetta kartoittaa soveltavien liikunta-apuvälineiden tarvetta sekä lainausjärjestelmän luomista. Tapahtumassa on uniikki mahdollisuus tutustua ja kokeilla harvinaisempia apuvälineitä sekä kertoa Vaasan kaupungin liikuntapalveluille millaisille apuvälineille on tarvetta.

Tutustu erilaisiin toimintavälineisiin

Tapahtumassa on mukana Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminnan Kaikki liikkuu – kärry kiertää! -peräkärry, joka tarjoaa mahdollisuuden toimintavälineiden kokeiluun tapahtuman aikana. Kesäisin peräkärry sisältää muun muassa maastoliikkumisen välineitä kuten maastopyörätuolin. Malike-toiminnan tavoitteena on lisätä osallistumisen mahdollisuuksia vaikeasti vammaisille lapsille ja aikuisille, jotka tarvitsevat toimintavälineen ja toisen ihmisen apua osallistuakseen ja liikkuakseen.

Esteettömyyspäivässä myös muut mukana olevat yhdistykset ja toimijat esittelevät omaa toimintaansa liikuntaan liittyen koko tapahtuman ajan. Lisäksi muun muassa pyöräliike Salama Bike on mukana esittelemässä heidän kauttaan vuokrattavia 3-pyöräisiä sähköpyöriä.

Apuvälineillä vaikka kalaan

Esteettömyyspäivässä soveltavasta liikunnasta ovat kertomassa myös pyörätuolilla liikkuva Jere Huovinen ja hänen isänsä Teemu Huovinen, jotka harrastavat fongausta eli lajikalastusta. Isä ja poika kertovat omista kokemuksistaan soveltavan liikunnan apuvälineiden kanssa.

Huoviset ovat kehitelleet myös itse erilaisia maastoon soveltuvia liikuntavälineitä ja heidän harrastustaan voi seurata esimerkiksi Instagramissa nimimerkillä @fishingboywithwheelchair.

 

Ohjelma

  • 13.00 Tervetulotervehdys, Seppo Korpi, Vammaisneuvoston varapuheenjohtaja, Tuula Jäntti, Pohjanmaan Yhdistykset ry:n toiminnanjohtaja ja Elisabeth Hästbacka, esteettömyyskoordinaattori.
  • 13.15–13.45 ”Luonto kuuluu kaikille, kaikki ei sitä vaan vielä tiedä.” – kalastajat Jere ja Teemu Huovinen
  • Apuvälineiden esittely ja testaus
  • 14.30–15.00 ”Luonto kuuluu kaikille, kaikki ei sitä vaan vielä tiedä.” – kalastajat Jere ja Teemu Huovinen
  • Apuvälineiden esittely ja testaus

 

Esteettömyyspäivän tapahtumaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki esteettömyydestä kiinnostuneet. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Esteettömyys on kaikkien asia!

Esteettömyyspäivän järjestää Vaasan vammaisneuvosto yhteistyössä Pohjanmaan Yhdistykset ry:n, Vaasan kaupungin liikuntapalveluiden sekä Kehitysvammaisten tukiliiton Malike-toiminnan kanssa.