Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Motion är en rättighet för alla - Tillgänglighetsdagen ger möjlighet att bekanta sig med olika hjälpmedel för att röra på sig

Publicerad: 3.5.2024

Tillgänglighetsdagen ordnas i köpcentret Rewell torsdag 16.5 kl. 13–16. Temat för i år är anpassad motion, och under evenemanget finns en unik möjlighet att bekanta sig med och pröva på olika hjälpmedel för motion och aktiviteter i naturen. Därtill utlovas det mångsidigt med information om tillgänglighet och hur den kan främjas.

Tillgänglighetsdagen samlar igen olika aktörer till köpcentret Rewell torsdagen den 16 maj för att mångsidigt berätta om olika former av tillgänglighet. Som tema för tillgänglighetsdagen i år har valts anpassad motion.

– Alla ska ha möjlighet att få njuta av natur och motion oberoende av ålder och funktionsförmåga. En del människor behöver stöd för att vara jämlika kommunbor, och då är hjälp- och aktivitetsmedel av olika slag ett sätt att stöda dem. De möjliggör deltagande i verksamhet av olika slag, där man rör sig i olika förhållanden och med hjälp av redskap, till exempel i naturen. Lösningar kan hittas med olika hjälpmedel, berättar tillgänglighetskoordinator Elisabeth Hästbacka.

Evenemanget i år är en del av ett större mål att kartlägga behovet av anpassade motionshjälpmedel samt skapa ett utlåningssystem. I evenemanget finns en unik möjlighet att bekanta sig med och prova på mera sällsynta hjälpmedel samt berätta för Vasa stads idrottsservice hurdana hjälpmedel det finns behov av.

Bekanta dig med olika aktivitetshjälpmedel

Med på evenemanget är Kehitysvammaisten Tukiliittos släpvagn (Kaikki liikkuu – kärry kiertää!), som ger möjlighet att pröva på aktivitetshjälpmedel under evenemanget. Sommartid innehåller släpvagnen bland annat hjälpmedel för att röra sig i terrängen såsom en terrängrullstol. Målet med verksamheten är att öka möjligheterna att delta för barn och vuxna med svår funktionsnedsättning, vilka behöver ett aktivitetshjälpmedel och hjälp av en annan människa för att delta och röra sig.

Även övriga föreningar och aktörer som är med på Tillgänglighetsdagen presenterar under evenemanget sina verksamheter i anknytning till motion. Dessutom är bland andra cykelaffären Salama Bike med och visar upp en 3-hjulig elcykel som kan hyras via dem.

Gå fast och fiska med hjälpmedel

På Tillgänglighetsdagen är också Jere Huovinen, som rör sig med rullstol, och hans pappa Teemu Huovinen med och berättar om anpassad motion. De har artfiske som hobby. Pappan och sonen berättar om sina upplevelser med hjälpmedel för anpassad motion.

De har också själva utvecklat olika motionshjälpmedel som är anpassade för terräng och deras hobbyverksamhet kan man följa med till exempel på Instagram under signaturen @fishingboywithwheelchair.

Program

  • 13:00 Välkomsthälsning, Seppo Korpi, vice ordförande för Rådet för personer med funktionsnedsättning, Tuula Jäntti, verksamhetsledare för Österbottens Föreningar rf och Elisabeth Hästbacka, tillgänglighetskoordinator.
  • 13:15–13:45 ”Naturen tillhör alla, alla vet inte bara om det ännu.” – fiskarna Jere och Teemu Huovinen
  • Presentation och testning av hjälpmedel
  • 14:30-15:00 ”Naturen tillhör alla, alla vet inte bara om det ännu.” – fiskarna Jere och Teemu Huovinen
  • Presentation och testning av hjälpmedel

Alla som intresserar sig för tillgänglighet är varmt välkomna till Tillgänglighetsdagen. Evenemanget är öppet för alla och avgiftsfritt. Tillgängligheten angår oss alla!

Tillgänglighetsdagen arrangeras av Vasas råd för personer med funktionsnedsättning i samarbete med Österbottens Föreningar rf, Vasa stads idrottsservice och Kehitysvammaisten tukiliittos Malike-verksamhet.