Ohita valikko
Kjell Westö. Kuva: Niklas Sandström.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

LittFestiä vietetään jälleen marraskuussa – tänä vuonna teemana on viesti

Julkaistu: 7.11.2023

Kirjallisuusfestivaali LittFest tuo 16.–18.11.2023 Vaasaan monipuolisen joukon kirjailijavieraita pohtimaan kirjojen viestien merkitystä ja sitä, miten ne vaikuttavat meihin.

LittFestin kirjailijavieraat on valittu erityisesti tämän vuoden teemaa ajatellen. Mukana ovat muiden muassa Kjell Westö, Lena Frölander-Ulf, Joonatan Tola, Mika Aaltola, Baba Lybeck, Lola Lorenzo, Satu Vasantola, Anna Rimpelä, Ellen Strömberg, Anna-Maja Henriksson ja Annika Hällsten.

Tuottaja Geir Byrkjeland Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluista korostaa teeman merkitystä ja ajankohtaisuutta. Hänen mukaansa nyt on tärkeämpää kuin koskaan pysähtyä pohtimaan kirjojen viestien merkitystä ja sitä, miten ne vaikuttavat meihin.

Kolme päivää monipuolista ohjelmaa

Pitkän linjan toimittaja Baba Lybeckiltä ja Somaliasta Suomeen muuttaneelta transnaiselta, Lola Lorenzolta on ilmestynyt tänä vuonna avoin ja rohkea elämäkerta, joka kertoo historian ensimmäisen julkisesti transnaisena esiintyneen somalialaisen Lolan tarinan. Lybeckiä ja Lorenzoa haastattelee Kelet Ali 17.11. klo 19.15–20 Vaasan kansalaisopisto Almassa.

Kirjailijat Kjell Westö ja Lena Frölander-Ulf kertovat Yukiko Duken haastattelussa 18.11. klo 14.15–15 Draama-salissa, miten taiteilija-avioliitossa työskennellään rinnakkain ja luodaan uutta arjen keskellä.

Politiikan maailma on aiheena 18.11. klo 16.10–16.50 Draama-salin keskustelussa toimittajana pitkän uran tehneen Annika Hällstenin ja opetusministerinä toimivan Anna-Maja Henrikssonin välillä. Hällsten debytoi kirjallaan Anna-Maja Henriksson – Makten och ärligheten.

LittFestissä nähdään kirjailija ja toimittaja Satu Vasantola, jonka koskettava kolmas romaani Kun isä osti Merenkurkun julkaistiin tänä keväänä. Haastattelu kuullaan 18.11. klo 17.50–18.30 Draama-salissa.

Politiikan tutkija ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola vierailee myös LittFestissä. Haastattelu Aaltolan uusimmasta teoksesta Havahtuminen – Uudenlainen Eurooppa kuullaan Antti Koivukankaan johdolla 17.11. klo 16.45–17.30 Vaasan kaupungintalolla.

Pohjalaiset kirjallisuuspalkinnot jaetaan

LittFestin yhteydessä jaetaan ensimmäistä kertaa myös kirjallisuuspalkintoja.

Svenska Österbottens Litteraturförening jakaa vastaperustetun pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon torstaina 16.11. pääkirjaston Draama-salissa ja Ilkka-Pohjalainen jakaa pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon perjantaina 17.11. Vaasan kansalaisopisto Almassa. Ilkka-Pohjalainen perusti oman palkintonsa vuonna 2021 kannustaakseen kirjoittamaan Pohjanmaa-aiheisia kirjoja ja Pohjanmaalla asuvia kirjailijoita.

Vaasan superviikonloppu

LittFest tekee tänä vuonna myös yhteistyötä Vaasan Tiedekarnevaalien kanssa, joka järjestetään samaan aikaan 17.–18.11. Osa LittFestiin osallistuvista kirjailijoista vierailee myös Tiedekarnevaaleilla, joka on yleistajuinen ja monikielinen tapahtuma kaikille tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneille. Vaasan Tiedekarnevaalit järjestää Svenska litteratursällskapet i Finland yhteistyössä Vaasan korkeakoulujen, HSS Median ja Vaasan kaupungin kanssa.

Katso ohjelmat: